Решение № 1846 от 31.01.2026, Софийски районен съд
- Съд
- Софийски районен съд
- Дело
- Гражданско дело 57982/2024
- Вид
- Решение № 1846
- Подписан
- 31.01.2026
- Състав
- ЕМИЛИАН ЛЮБЕНОВ ЛАКОВ
Цитирани разпоредби
- чл. 143, ал. 2, т. 6 · Граждански процесуален кодекс
- чл.146, ал.1, т.4 · Граждански процесуален кодекс
- чл.78, ал.1 · Граждански процесуален кодекс
- чл.26, ал.1 · Закон за задълженията и договорите
- чл.26, ал.1, т.1 · Закон за задълженията и договорите
- чл. 143, ал. 2, т. 6 · Закон за защита на потребителите
- чл. 348 · Кодекс за застраховането
- чл. 362 · Кодекс за застраховането
- чл.362, ал.1 · Кодекс за застраховането
- чл.362, ал.2 · Кодекс за застраховането
- чл.438, ал.1 · Кодекс за застраховането
- чл.441, ал.1 · Кодекс за застраховането
- чл.441, ал.2 · Кодекс за застраховането
- чл.448, ал.1 · Кодекс за застраховането
- чл.459 · Кодекс за застраховането
Личните данни в текста са заличени.
РЕШЕНИЕ
№ 1846 гр. София, 31.01.2026 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, 73 СЪСТАВ, в публично заседание на тридесет и първи октомври през две хиляди двадесет и пета година в следния състав:
Председател: ЕМИЛИАН ЛЮБ. ЛАКОВ при участието на секретаря ЕМИЛИЯ АНТ. СОПОТСКА като разгледа докладваното от ЕМИЛИАН ЛЮБ. ЛАКОВ Гражданско дело № 20241110157982 по описа за 2024 година
Предявени са обективно, кумулативно съединени осъдителни искове по чл. чл.459, вр. чл.448, ал.1, вр. чл.441, ал.2 КЗ.
Ищецът Н. С. А.-М. моли за осъждането на ОСЪЖДА ответника Ж. К. С. да й плати следните суми: на осн. чл.459, вр. чл.448, ал.1, вр. чл.441, ал.2 КЗ –1048,14 евро, претендирана като застрахователно обезщетение по чл.8 от договор за групова застраховка по полица №70003047, сключен между Висшия съдебен съвет като застраховащ и ответния застраховател в полза на трети лица - в т.ч. ищцата, по повод на застрахователно събитие от 8.2.2024 г. и извършените от ищцата разходи за оперативно лечение от 8.2.2024 г., ведно със законната лихва от подаване на исковата молба – 1.10.2024 г., до изплащане на сумата; на осн. чл.459, вр. чл.448, ал.1, вр. чл.441, ал.2 КЗ – 92,03 евро, представляваща застрахователно обезщетение по чл.10 от договор за групова застраховка по полица №70003047, сключен между Висшия съдебен съвет като застраховащ и ответния застраховател в полза на трети лица - в т.ч. ищцата, по повод на застрахователно събитие от 8.2.2024 г. и болничния й престой в периода 7.2.2024 – 10.2.2024 г., ведно със законната лихва от 1 подаване на исковата молба – 1.10.2024 г., до изплащане на сумата; на осн. чл.459, вр. чл.448, ал.1, вр. чл.441, ал.2 КЗ – 770,32 евро – представляваща застрахователно обезщетение по чл.7 от договор за групова застраховка по полица №70003047, сключен между Висшия съдебен съвет като застраховащ и ответния застраховател в полза на трети лица - в т.ч. ищцата, по повод на застрахователно събитие от 8.2.2024 г. по повод загуба на работоспособност в резултат на заболяване през периода 15.2.2024 – 10.4.2024 г., ведно със законната лихва от подаване на исковата молба – 1.10.2024 г., до изплащане на сумата; и на осн. чл.78, ал.1 ГПК - 1150,13 евро – обезщетение за направените по делото разноски, съразмерно на уважените части от исковете. Твърди, че е ВСС и ответника са сключили договор в нейна полза, по силата на който е застрахован риска от вреди от влошаване на здравословното й състояние.
Сочи, че това се е случило, направила е разходи за лечение и болничен престой и е пропуснала ползи – да получава трудовото си възнаграждение в пълен обем, предявила за обезщетяването й от застрахователя, но е получила отказ с довода, че сочените от нея факти не представляват застрахователно събитие, тъй като заболяването й е диагностицирано преди сключване на застрахователния договор. Твърди, че общите правила по договора за застраховка са изключени от изрично възприетите от застраховащия ВСС и застрахователя клаузи. Сочи, че застрахователният риск е осъществен след сключване на договора за застраховка, по който тя като трето ползващо се лице е потребител по смисъла на ЗЗП. Настоява, че застрахователят е обвързан от последиците по чл.362, ал.1 КЗ, тъй като преди сключването на застрахователния договор не й е поставял въпроси относно здравословното й състояние. А клаузите, които ограничават отговорността на застрахователя и изключват остри проявления на заболяването през действието на договора, ако самото заболяване е диагностицирано предхожда сключването на същия.
Ответникът ЖЗК С. оспорва иска. Оспорва ищцата да е потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите, както и да са е изключено приложението на клаузата по чл.8, ал.2, т.26 от Общите правила на договора за застраховка, според който изключени застрахователни рискове са заболяванията, които са настъпили в резултат на заболяване, което е диагностицирано преди сключване на застрахователния договор. Сочи, че 2 правилото по чл.362, ал.2 КЗ не следва да се прилага, тъй като застрахователният договор е за групово застраховане на 15486 лица.
Третото лице помагач ЗК С. не изразява становище по исковете.
Софийският районен съд, като прецени събраните по делото доказателства приема за установено следното:
Относно иска по чл.441, ал.2, вр. чл.448, ал.1, вр. чл.459 КЗ.
Съгласно чл.438, ал.1 КЗ договорите за застраховка „Живот“ се сключват срещу събития с живота, здравето и телесната цялост на физическо лице. Според текста на чл.441, ал.1 КЗ с един договор за застраховка „Живот“ /групова застраховка/ застраховащият може да застрахова две или повече лица, чиито брой е определен или определяем, и които са включени в списък по определени критерии. В този случай не е необходимо договорът да съдържа имената и адресите на засхрахованите лица, ако те са определени по друг недвусмислен начин, включително чрез посочване на определено тяхно качество. Съгласно чл.448, ал.1 КЗ при настъпване на застрахователното събитие или на определените в договора условия по застраховка „Живот“ застрахователят е длъжен да плати застрахователната сума или частта от нея, определена в застрахователния договор.
Съгласно чл.362, ал.1 КЗ при сключването на застрахователния договор, когато застрахователят е поставил въпроси, застраховащият неговият пълномощник или неговият застрахователен брокер е длъжен да обяви точно и изчерпателно съществените обстоятелствата, които са му известни и са от значение за риска. Изречение първо се прилага и за застрахования, когато при сключването на договора е била поискана информация от него. Чл.362, ал.2 КЗ: за съществени за риска обстоятелства по ал.1 се смятат само тези, които застрахователят изрично и писмено е поставил въпрос. Когато застрахователят е поставил въпроси, той не може да окаже плащане по претенция въз основа на обстоятелства, които са били налице преди датата на сключване на застрахователния договор и за които е е поставил писмено въпрос.
Относимите към спора законови текстове и показват, че искът е обусловен от доказване от страна на ищеца на твърденията му за сключения и действащия към исковия период между ответника и Висшия съдебен съвет групов застрахователен договор, настъпване на застрахователното събитие – 3 осъществяването на по време на действието на застрахователния договор предвидения с него застрахователен риск, както и исковете по размер във връзка с предвидения механизъм за определяне на размерите на застрахователните обезщетения с по чл.7, т.7, 8 и 10 от договора – размерът на брутното трудово възнаграждение, периодът, през който е ползвала неработоспособна в резултат на осъществения застрахователен риск, извършените разходи за лапароскопска операция и периодът на болничния престой на ищцата. Искът е обусловен още от доказване от страна на ответника на твърдените от него правоизключващи факти или че е платил застрахователното обезщетение.
С определение по чл.146, ал.1, т.4 ГПК е обявено за безспорно и ненуждаещо се от доказване, че през исковия период между Висшия съдебен съвет и ответния застраховател е действал договор за застраховка в полза на трети лица - полица №70003047 г. Въз основа на него ответницата в качеството й на съдебен служител на Софийския районен съд /видно от трудов договор от 7.10.2020 г./ е застрахована за рисковете: временна загуба на работоспособност в следствие на заболяване, вкл. акутно, в който случай на застрахованото лице се изплаща обезщетение в размер на 30 % от брутния размер на дневното му трудово възнаграджнеие, изчислено на база брутно месечно възнаграждение за месеца, предхождащ този, в който е въникнало основанието за изплащане на обезщетението , за всеки ден в неработоспособност над 8 дни до 90-тия ден. За непрекъснат период до 8 дни включително не се дължи обезщетение /т.7 от полицата/. Покрит е и рискът от извършването на медицински разходи в резултат на заболяване, вкл. акутно /т.8 от застрахователния договор/. Съгласно чл.10 от договора за застраховка при заболяване, вкл. акутно застрахованият има право на обезщетение още и за разноски за дневни пари за болничен престой в размер на 60,00 лв. за всеки ден болничен престой, но не повече от 20 дни при еднократен престой и не повече от 40 дни за периода на действие на договора.
От приетия по делото амбулаторен лист от 4.12.2023 г. /л.59/ се установява, че при изследване на ищцата е открита находка в матката – миомен възел с размери 55/45 мм. Предписана е терапия – за лапароскопска миомектомия в планов порядък. От епикриза за проведено болнично лечение се установява, че ищцата е постъпила на 7.2.2024 г. в болница за женско здраве МБАЛ Надежда с приемна диагноза D25.9 леймиом на матката, неуточнен. В 4 резултат на изследване е поставена окончателна диагноза D25.1 интрамурален леймиом на матката D25.2 субсерозен леймиом на матката КП 162. На 8.2.2024 г. й е извършена лапароскопска миомектомия и след това е изписана на 10.2.2024 г. С болничен лист е предписан с предписан болничен режим на лечение от 4 дни, домашен-амбулаторен режим на лечение за период от 30 дни, който е продължен с втори болничен лист за още 30 дни със същия режим на лечение.
От приетата по делото съдебно-медицинска експертиза се установява, че миомната болест е разрастване на доброкачествена тъкан, произхождаща от едната страна на матката, най-често с един по-голям възел и други по-малки, които пресичат матката и са причина за обилни кръвоизливи, водещи найчесто до анемия. Бързината на разрастването й зависи от степента на развитие на кръвоносните съдове, които я хранят. Относно предписаното лечение на ищцата към месец декември от допълнителната съдебно-медицинска експертиза е видно, че към този момент лечението е било препоръчително, а през февруари 2024 г. се установява, че много бързо е нараснала лаймиомата и към този момент операцията е била наложителна. Към датата на първоначалната диагноза не се е налагало оперативна намеса с оглед на медикаментозното лечение. Към месец декември 2023 г. лаймиомата е била много голяма, не е създавала кръвоизливи и не се е налагало оперативно лечение към този момент.
Относно иска за направените разходи за лечение и болничен престой: От приетата от делото разписка от МБАЛ Надежда – л.63, /озаглавена като служебна бележка/ се вижда, че ищцата е платила за здравни услуги сумата от 2050,00 лв., включваща 900,00 лв. за избор на екип, 300,00 лв. – престой в стая с две легла с подобрени битови условия и 850,00 лв. – лапароскопски сет.
Спори се доколко клаузата по чл.8 покрива и разноски за престой в болничното заведение и дали тези разноски не се покриват от хипотезата по чл.10 от договора, който е цитиран по-горе. Съдът приема, че разноските за болничния престой попадат именно в хипотезата на чл.10 от договора за застраховка, с който са лимитирани до 60 лв. на ден болничен престой за не повече от 20 дни еднократен болничен престой и не повече от 40 дни за целия срок на договора в рамките на застрахователната сума от 2400,00 лв.
Следователно на осн. чл.8 от договора ищцата има право на обезщетение за 5 направените от нея разноски за 900,00 лв. - за избор на екип и 850,00 лв. - за лапароскопски сет. Неоснователно претендираното от ищцата обезщетение за направени разходи за болничен престой се дублират – веднъж на осн. чл.8 и втори път на осн. чл.10 от договора за застраховка. Съотношението между тези две клаузи следва да се оцени като обща към специална, тъй като с чл.10 от договора се урежда обезщетяването на специфична част от разходите за лечение, а именно разноските за болничния престой, а с чл.8 от договор – останалите разходи, които са свързани пряко с лечението на застрахования. Не може да се приеме, че волята на страните по застрахователния договор предвижда едни и същи разходи да се покриват на две различни основания.
Правилното тълкувание на договора е да се приеме, че се обезщетяват веднъж с посочените в чл.10 ограничения – по 60 лв. дневно. С други думи, на осн. чл.7 от договора вземането на ищцата се равнява на 1750,00 лв. /900 лв. + 850 лв./, т.е. 894,76 евро., в която част искът е основателен и следва да се уважи, а за разликата над тази част до пълния предявен размер от 2050 лв. или 1048,14 евро – да се отхвърли.