Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 353 от 29.04.2025, Районен съд - Благоевград

Съд
Районен съд - Благоевград
Дело
Гражданско дело 448/2024
Вид
Решение № 353
Подписан
29.04.2025
В сила
14.11.2025
Състав
Димитър Руменов Беровски

Цитирани разпоредби

РЕШЕНИЕ

№ 353 гр. Благоевград, 29.04.2025 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – БЛАГОЕВГРАД, VI ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на трети април през две хиляди двадесет и пета година в следния състав:

Председател:

Димитър Р. Беровски при участието на секретаря Ана Г. Георгиева като разгледа докладваното от Димитър Р. Беровски Гражданско дело № 20241210100448 по описа за 2024 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава тринадесета от ГПК („Основно производство”).

Образувано е въз основа на искова молба, подадена от Х. Й. М., ЕГН **********, с адрес гр. *****1, против "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, ЕИК 121265113, със седалище и адрес на управление гр. ****, представлявано съвместно от ****Председател на Съвета на директорите и ****-Изпълнителен директор.

Ищецът е предявил иск срещу ответното дружество за заплащане на сумата от 4 019 лв., представляваща застрахователно обезщетение по Договор за застраховка „Отмяна на пътуване“ по Застрахователна полица № 22100100023224/18.07.2023г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на настоящия иск в съда – 27.02.2024г. до окончателното и изплащане.

Изпълнена е процедурата по чл. 131 ГПК, като в рамките на 1-месечния срок за отговор на исковата молба такъв е постъпил от страна на ответното дружество, който оспорва ищцовата претенция.

Ищецът твърди, че през месец май 2023г., заедно със синовете си *** Х.в М. и **** Х.в М., решили да отидат на екскурзия в чужбина, като в тази връзка *** Х.в М. сключил с „Посейдон Холидейс“ ООД, със седалище и адрес на управление *** Договор №3001302/26.05.2023г. за туристически пакет, съгласно Закона за туризма с приложени към него Общи условия, като наименованието на програмата била „Почивка на Сейшелски острови“ с маршрут: София- Дубай-Махе-Дубай-София, с начална и крайна дата на пътуването 21.08.2023 до 30.08.2023 с продължителност на пътуването седем дни със седем нощувки. Сочи, че съгласно този договор пътуващи за горепосочената почивка били ищецът Х. Й. М. и синовете му **** Х.в М. и *** Х.в М., като общата цена на пътуването било уговорена в размер на 12 057 лв. общо за тримата или по 4 019 лв. на човек. Заявява, че съгласно сключения договор с туристическата агенция, **** М. превел по сметка на „Посейдон Холидейс“ ООД чрез ПИБ - Офис Благоевград 2, сумата от 7236 лв. на 26.05.2023г., представляваща депозит за туристическата услуга, като доплащането за тази услуга в размер на 4 823 лв., било извършено на 06.07.2023 година отново чрез ПИБ гр.

Благоевград, като по този начин била заплатена цялата сума по договора. Поддържа, че съгласно горепосочения Договор следвало да се сключат застраховки във връзка с пътуването в "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС“ АД, като застраховащият 1 бил „Посейдон Холидейс“ ООД, а застраховател "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, ЕИК 121265113, като в тази връзка била издадена и Застрахователна полица „Отмяна на пътуване“ № 22100100023224/18.07.2023г., като в Списъка на застраховани лица по тази полица, били вписани имената на ищеца и двамата му сина, като била заплатена и застрахователна премия в размер на по 210,95 лв. за всеки един от тях. Заявява, че с приемопредавателен протокол от 18.07.2023 г., "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, предало на „Посейдон Холидейс“ ООД, в качеството на застраховащ екземпляр от Общи условия, представляващи неразделна част от Застрахователен договор за застраховка „Отмяна на пътуване“. Излага, че на 06.08.2023г. внезапно му прилошало, което наложило да му бъде извършен преглед от кардиолог, след което се наложило да постъпи по спешност на лечение в Аджи Бадем Сити клиник- Университетска болница, Клиника по „Кардиология“ гр. София, където му била установена окончателна диагноза 142,0 дилатативна кардиомиопатия, имплантация на CRT-D medtronic Compia /07/08/2023ЛББ.150.

Хронична застойна сърдечна недостатъчност I-II ф.к. по NYHA HFrEF. Артериална хипертония П-ра степен, а като придружаващи заболявания- захарен диабет тип II- НИЗТ.

Хиперурикемия, като за престоя в клиниката му била издадена Епикриза от 08.08.2023г.

Навежда, че по време на престоя му в болницата били проведени инвазивни диагностични и терапевтични процедури- имплантация на сърдечен ресинхронизиращ пейсмейкър /CRT-D/, като тази инвазивна процедура била проведена на 07.08.2023 година и след това му били изписани и съответните лекарства. След изписването му от болницата му бил издаден болничен лист за отпуск по болест в размер на 33 дни, като след това му били издадени още 5 /пет/ болнични листа, като от постъпването му в болничното заведение до настоящия момент е в отпуск по болест. Заявява, че с оглед внезапното му заболяване и проведеното лечение, както и че лечението е налагало да бъде продължено впоследствие, не му позволили да осъществи пътуването за Сейшелски острови, като още на 12.08.2023г. подал Уведомление по образец до "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД за настъпилото събитие, като към заявлението били приложени Епикриза, Договор за пътуване и фактура. Сочи, че с Уведомление peг. №7473/2/01.09.2023г. "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД го информирал, че по образуваната Щета

№2400000595/18.08.2023г. по Застрахователна полица №22100100023224/18.07.2023г.

Застраховка „Отмяна на пътуване“, застрахователят преценил, че липсвало правно основание да му се изплатило застрахователно обезщетение, тъй като съгласно Общите условия по Застраховка „Отмяна на пътуване“, застрахователят не покривал отмяната в случай на минали или хронични заболявания или техните рецидиви, освен в изрично предвидените в Общите условия случаи. Смята, че в конкретния случай ставало въпрос за внезапно заболяване, наложила спешна медицинска интервенция и лечение, поради което отмяната на пътуването не се дължала на минали или хронични заболявания или техните рецидиви.

Ответното дружество смята предявения иск за неоснователен и като такъв иска да бъде отхвърлен. Иска от съда да вземе предвид, че с договора за застраховка "Отмяна на пътуване" застрахователят се задължава срещу заплащане на застрахователна премия, в случай на застрахователно събитие да изплати застрахователно обезщетение на застрахованото лице съгласно Общите условия на застраховката, в границите на определените в този договор лимити на отговорност. Сочи, че съгласно разпоредбите на застрахователна полица № 22100100023224/18.07.2023г., и Общите условия за застраховка „Отмяна на пътуване“, неразделна част от последната, срещу платена в пълен размер застрахователна премия, „Застрахователно дружество Евроинс” АД се задължило да заплати до определения общ лимит на отговорност за всички застраховани лица в размер на 12 057 лв., представляващи още и обща стойност на основни разходи по пътуването за периода от 21.08.2023 г. до 30.08.2023 г. за всички застраховани лица. Заявява, че началната дата на пътуването била 21.08.2023 г., като ищецът е хоспитализиран в периода от 06.08.2023г. до 2

08.08.2023 г., като след това е продължил с домашно лечение. Счита, че самата хоспитализация е била с цел поставяне на имплант поради установени хронични и минали заболявания с давност 1-2 години. Смята, че макар в случая да се касае за покрит риск: отмяна на пътуване вследствие на заболяване, то според ответното дружество са налице изрични изключения от застрахователното покритие. Налице изключение от покритието, като се посочва, че като отмяна на пътуване поради поставяне на имплант не е покрит риск по сключения договор, като самото изключение представлява самостоятелно основание за отказ на изплащане на застрахователно обезщетение. От друга страна сочи, че установените заболявания на ищеца представляват изключение от покритието също на собствено основание, а отделно от горното, поставянето на имплант е наложено вследствие на минало и хронично заболяване/съвкупност от заболявания и фактори, влошаващи здравословното състояние на ищеца и водещи до липса на основание за изплащане на застрахователно обезщетение по сключения застрахователен договор. Твърди, че в случая е без значение и моментът на установяване на заболяванията и дали влошаването на здравословното състояние е внезапно, нито видът медицинска помощ, която е била необходима, тъй като изрично изключение е самото поставяне на имплант на собствено основание, от една страна, а от друга страна, изрично изключение са и установените заболявания, по повод на които е наложена оперативната интервенция. Поддържа, че последните не представляват застрахователни събития съгласно § 1, т. 4 от императивните разпоредби на КЗ. Сочи, че полицата е била сключена на 18.07.2023 г., а периодът на покритие е от 28.07.2023 г. до 30.08.2023г. След като давността на заболяванията и оплакванията е от 1 -2 години към момента на хоспитализация, то твърдените заболявания, освен че не представлявали застрахователно събитие/покрити рискове/, то са настъпили и извън периода на застрахователно покритие по сключената застраховка. Завява, че към настоящия момент по предявената претенция не е представен писмено потвърждение за настъпилото събитие от доставчика на съответната услуга, включително за вида и стойността на разходите, които подлежат на връщане от негова страна, поради което сочи, че липсва основание за изплащане на застрахователно обезщетение на ищеца. По отношение твърденията на ищеца, че на него не му в предоставен екземпляр от общите условия по сключената в негова полза застраховка сочи, че полицата, ведно с приложенията били приети и получени от сина на ищеца *** М. и валидно обвързват застрахованите лица.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, съобрази данните по делото и приложимия закон, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

По повод подадената искова молба, предмет на разглеждане в настоящото производство е осъдителен иск с правна квалификация по чл. 405, ал. 1 вр. чл. 398, ал. 3 КЗ – за заплащане на сумата от 4019 лв. - главница, представляваща застрахователно обезщетение по Договор за застраховка

„Отмяна на пътуване“ по

Застрахователна полица

№

22100100023224/18.07.2023г. ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на настоящия иск в съда – 27.02.2024г. до окончателното и изплащане.

Уважаването на разглежданата искова претенция е предпоставено от кумулативното наличие на следните изисквания: 1/ наличието на валидно сключен Договор №3001302/26.05.2023г. за туристически пакет, съгласно Закона за туризма с приложени към него Общи условия; 2/ наличие на валидно сключена застрахователна полица „Отмяна на пътуване“, действаща към дата на застрахователното събитие; 3/ настъпването в срока на застрахователното покритие твърдяното застрахователното събитие - пропускане на пътуване поради медицински причини, за което застрахователят носи риска; 4/ вследствие на събитието са претърпени твърдените имуществени вреди по вид и размер, наличието на причинно-следствена връзка между събитието и вредоносния резултат и са предвидени като подлежащи за възстановяване съгласно сключения Договор за застраховка и 5/ ответникът да не е погасил претендираното от ищцовата страна вземане или че не дължи заплащането на застрахователното обезщетение поради наличието на обстоятелства, които изключват 3 отговорността му на застраховател.

С оглед правилата за разпределение на доказателствената тежест в исковия граждански процес (чл. 154, ал. 1 ГПК), ищцовата страна следва да установи наличието на първите четири от посочените изисквания. А в случай, че това бъде сторено, ответникът трябва да проведе доказване относно погасяването на своето задължение или че не дължи заплащането на застрахователното обезщетение поради наличието на обстоятелства, които изключват отговорността му на застраховател поради изрични изключения от застрахователното покритие.

Именно в контекста на изложените принципни положения трябва да се потърси и разрешението на фактическите и на правните проблеми, които поставя разглежданият иск.

Установява се по делото, че на 26.05.2023г. ищецът Х. М. заедно със синовете си *** М. и **** М. сключили с третото неучастващо по делото лице „Посейдон Холидейс“ ООД договор № 3001302 от 26.05.2023г. за туристически пакет, съгласно Закона за туризма с приложени към него Общи условия. Съгласно този договор била предвидена почивка на ищеца и децата му на Сейшелските острови за периода от 21.08.2023г. до 31.08.2023г., със седем нощувки. Била предвидена обща цена на пътуването в размер на 12 057 лв. Става ясно, че тази цена била платена на две части, а именно сумата от 7236 лв. на датата на сключване на договора 26.05.2023г., представляваща депозит за туристическата услуга, като доплащането в размер на 4 823 лв., било извършено на 06.07.2023г.