Решение № 1938 от 06.12.2021, Районен съд - Варна
- Съд
- Районен съд - Варна
- Дело
- Гражданско дело 8395/2021
- Вид
- Решение № 1938
- Подписан
- 06.12.2021
- Състав
- Добрина Петрова
Цитирани разпоредби
- чл.131 · Граждански процесуален кодекс
- чл.235 · Граждански процесуален кодекс
- чл.78 ал.3 · Граждански процесуален кодекс
- чл.78 ал.8 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 456 · Кодекс за застраховането
- чл.456 ал.1 · Кодекс за застраховането
- чл.25 · Наредба за заплащането на правната помощ
РЕШЕНИЕ
№ 1938 гр. Варна, 06.12.2021 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – ВАРНА, 48 СЪСТАВ, в публично заседание на седемнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година в следния състав:
Председател: Добрина Петрова при участието на секретаря Антоанета М. Атанасова като разгледа докладваното от Добрина Петрова Гражданско дело № 20213110108395 по описа за 2021 година
Производството е образувано по предявен иск от Р. Г. Р., ЕГН **********, с адрес в **** и Н. Д. Р., ЕГН **********, срещу "ГРУПАМА ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ" ЕАД, с ЕИК 131272330, със седалище в гр. София, в което се е влял "ГРУПАМА ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕКСПРЕС" ЕАД, с ЕИК 175294549, с правно основание чл.456 ал.1 от КЗ.
Ищците претендират от съда да постанови решение, с което на основание чл.456, ал.1 от КЗ, да осъди ответника да им заплати сумата от 1250 лева, като частичен иск от сумата от 65086,77 лева, представляваща застрахователното обезщетение по щета № 114430/24.06.2019г. по договор за застраховка „живот" от 28.02.2017г. със застраховано лице И. Р.Г., ЕГН **********, ведно със законната лихва, считано от дата на завеждане на иска 26.11.2019год. до окончателното изплащане. Молят да им бъдат присъдени сторените съдебно-деловодни разноски.
Ищците Р. Г. Р. и Н. Д. Р. твърдят, че са наследници на сина си И. Р.Г., ЕГН **********, бивш жител на гр.Варна, починал на 18.05.2019г., акт за смърт №1030/19.05.2019г. на Община Варна.
Сочат, че И. Р.Г. е сключил договор за застраховка „Живот“ от 28.02.2017г. със застраховател ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО СОЖЕЛАЙФ
БЪЛГАРИЯ, със застрахователна сума от 69 600 лева. Договора за застраховка е сключен във връзка с Договор за жилищен кредит № 234/02.03.2017г. с кредитополучател И. Р.Г. и кредитор „Сосиете Женерал Експребанк" АД, заемна сума от 69 600 лева, който е отпуснат за закупуване на недвижими имот - жилище с адрес гр.Варна, р-н Младост, ул. „Ана Феликсова" № 16, вх.18, ет.3, ап.8. Договорът за застраховка живот от 28.02.2017г. е сключен с клауза - в полза на „Сосиете Женерал Експребанк" АД. Договорът за застраховка е обективиран в документ с наименование „застрахователен сертификат".
След смъртта на И. Р.Г., наследниците Р. Г. Р. и Н. Д. Р., във връзка с настъпване на застрахователно събитие - смъртта на застрахования, предявяват пред застрахователя претенция за изплащане на щета № 114430/24.06.2019г. Застрахователят отказва 1 заплащането на застрахователното обезщетение с писмо изх. № 987/12.07.2019г. По тази причина Р. Г. Р. и Н. Д. Р. заплащат на кредитора „Сосиете Женерал Експребанк" АД остатъка от задължението по кредита към датата на смъртта - 18.05.2019г., а именно 65086,77 лева, ведно с натрупаните лихви. След датата на сключване на договора за застраховка застрахователят променя фирменото си наименование както следва: На 23.01.2019г. ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО СОЖЕЛАЙФ
БЪЛГАРИЯ се променя фирменото наименование на ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО ЕКСПРЕС ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ, а на 07.11.2019г. на ГРУПАМА ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕКСПРЕС, видно от записванията по партидата на дружеството в TP.
Ищците считат, че отказът за заплащане на застрахователно обезщетение е неоснователен. Синът им И. Р.Г. е заплатил застрахователната премия съгласно уговореното в застрахователния договор. Съгласно условията на застраховката, при настъпване на смърт в резултат на заболяване застрахователят изплаща на бенефициента застрахователната сума, изчислена като остатъка по главницата по дълга, изчислена към датата на смъртта, /стр. 1 от застрахователния сертификат/
Твърди се, че Р. Г. Р. и Н. Д. Р. за заплатили на „Сосиете Женерал Експребанк" АД остатъка от кредита към датата на смъртта на сина им -18.05.2019г., а именно - 65086,77 лева, видно от съгласието за заличаване на договорната ипотека обезпечаваща жилищния кредит вх. № 28070/24.10.2019г. на СлВп Варна; По тази причина е налице правен интерес у ищците за предявяване на настоящия частичен иск за 1250 лева от общо 65086,77 лева, с правно основание чл. 456, ал 1 от Кодекс за застраховането, за заплащане на застрахователното обезщетение по щета № 114430/24.06.2019г. по договор за застраховка „живот" от 28.02.2017г.
В срока за отговор по реда на чл.131 от ГПК, ответникът депозира отговор на исковата молба. Оспорва иска по основание и размер. Счита същия за неоснователен и моли да бъде отхвърлен.
Не оспорва, че на 28.02.2017 г. И. Р.Г. е включен в групата на застрахованите лица по групова застраховка на кредитополучатели/съдлъжници на „Сосиете Женерал Експресбанк" АД с подписаното от него Заявление за застраховане, валидно като сертификат към искане за кредит № 410713, сключен със ЗАД „Сожелайф България", настоящо наименование "Групама Животозастраховане Експрес" ЕАД. Укриване на съществено за риска обстоятелство пред застрахователя, при присъединяването към групата на застрахованите лица, което в последствие е в причинна връзка със смъртта на застрахования, обаче представлява изключен застрахователен риск. В тази връзка твърди, че отказа на ответника да изплати застрахователна сума намира своето основание в точка първа от раздел „Изключени рискове" в горепосочения сертификат.
Цитираната разпоредба гласи „За всички видове покрития, определени в Договора, не са покрити преките или косвени последствия и резултати от предварително съществуващи заболявания или болестни състояния, настъпили преди началото на индивидуалното застрахователно покритие, както и техните преки или косвени последствия, които не са декларирани на застрахователя."
Ответникът излага, че предвид на факта, че И. Р.Г. е декларирал пред застрахователя в Здравната декларация, че не е боледувал през последните 10 г. и в момента на присъединяване не боледува от кардиологично и/или съдово заболяване (на сърцето или кръвообращението), високо кръвно налягане (артериална хипертония), инфаркт, инсулт, повишен холестерол, същият е бил включен в групата на застрахованите лица.
Сочи, че от изготвената Съдебномедицинска експертиза за аутопсия № 70/2019 г.,се установява причина за смъртта на И. Г. е коронаросклероза, с тромбоза на коронарните артерии. За настъпването на смъртния изход облагоприятстващо значение са имали 2 съществуващите хронични болестни промени - миокардиосклероза, стар миокарден инфаркт, хипертрофия и дилатация на миокарда. Пред застрахователя са представени медицински документи, сред които следните Амбулаторни листи: № 1033/01.03.2017 г.; № 5835/02.12.2016 г.; № 4269/02.09.2016 г.; № 2786/03.06.2016 г.; № 2785/03.06.2016 г.; № 1170/02.03.2016 г.; №5908/03.12.2015 г.; №4966/14.10.2015 г.; № 3729/30.07.2015 г. и №3167/25.06.2015 г. от които е видно, че преди сключване на застрахователния договор И.
Р.Г. е бил вече диагностициран с хипертонично сърце без (застойна) сърдечна недостатъчност, извършвал е редовни контролни прегледи във връзка с поддържащо лечение, като въпреки предписаната терапия, при всички горепосочени прегледи е установено артериално налягане 140/80 mmHg. Представен е и Амбулаторен лист № 1537/26.03.2015 г. с установено артериално налягане 150/80 mmHg.
Ответникът излага на следващо място, че видно от приложената Справка за извършените прегледи на И. Г., той е бил на консултации при кардиолог във връзка с установеното хипертонично сърце без (застойна) сърдечна недостатъчност на 29.09.2014 г., 12.11.2015 г., 30.11.2015 г. и 26.09.2016 г. Нещо повече, в амбулаторен лист № 7083/12.11.2015 г., издаден от д-р Ирена Русинова е отразена следната анамнеза:
„Максимална степен на артериално налягане 200/160 mmHg - преди една година", като кардиологът е предписал терапия с медикаменти, които се използват в случай на средна към тежка степен на артериална хипертония. Отразено е и наличието на фамилна обремененост по двойна линия с хипертонична болест.
Поради всички горепосочени обстоятелства счита за безспорно обстоятелството, че И. Г. много добре е бил запознат със заболяването си и съзнателно не го е обявил и го е премълчал пред застрахователя при подписване на Здравната декларация, като по този начин е заблудил застрахователя за съществено обстоятелство от значение за определяне на риска, при което застрахователя не би присъединил И. Г. към групата на застрахованите лица.
Ето защо твърди, че първите две предпоставки за възникване на правото на застрахователя да откаже изплащане на застрахователна сума са налице - И. Г. не е декларирал пред застрахователя съществуващи преди началото на застрахователното покритие заболявания или болестни състояния.
По отношение на третата предпоставка, а именно: наличие на пряко или косвено последствие и резултат от предварително съществуващи заболявания и настъпилото застрахователно събитие следва да бъде изслушано заключение на вещо лице с познания в областта на медицината - патоанатом, което да даде отговор и на въпроса дали премълчаното обстоятелство се намира в пряко или косвено последствие и резултат от предварително съществуващи заболявания със смъртта на И. Г..
На следващо място, оспорва иска и по размер, като счита че не са приложени доказателства за установяване на размера на претенцията на ищците, както и за заплащане на остатъка по кредита на И. Г. от тяхна страна.
Оспорва и иска за присъждане на законна лихва. Предвид неоснователността на главния иск, такъв се явява и акцесорният за лихва. Претендира разноски.
Съобразно събраните по делото доказателства, настоящият състав приема за установено следното:
Между страните не се спори, а и видно от представените по делото доказателства, налице е валидно застрахователно правоотношение между страните по делото, сключена доброволна, застраховка „Живот“ от 28.02.2017г. със застраховано лице И. Р.Г..
Така сключената застраховка е във връзка с Договор за жилищен кредит № 234/ 02.03.2017г. с кредитополучател И. Р.Г. и кредитор „Сосиете Женерал Експребанк" АД, заемна сума от 69 600 лева.
3
Установи се по делото, че на 18.05.2019г. И. Р.Г. е починал, като след своята смърт е оставил за законни наследници ищците.
Видно от представено по делото удостоверение за наследници изх.№206/22.05.19г. на общ.Н.Пазар И. Р.Г. е починал на 18.05.19г. и оставил като наследници Н.Р. –майка и Р.Р.баща.
Видно от Съгласие за заличаване на договорната ипотека обезпечаваща жилищния кредит вх. № 28070/24.10.2019г. на СлВп Варна Н.Р. и Р.Р. са погасили окончателно задължението на И. Г. по жилищен кредит №234/02.03.2017год.
Видно от писмо изх. № 987/12.07.2019г. Н.Р. и Р.Р. са получили отказ от застрахователя за претенция за изплащане на щета № 114430/24.06.2019г.
От приетото Удостоверение изх.№ PRES-889/26.07.2019r. на Експрес банк се установява, че остатъкът от дълга към датата на смъртта на И. Г. е в размер на 65086,77 лева.
От заключението на СТЕ прието от съда и неоспорено от страните се установява, че при огледа и аутопсията върху трупа на И. Р.Г., ЕГН **********, се установява: изразена коронаросклероза, тромбоза на всички коронарни артерии, хипертрофия и дилатация на миокарда, миокардиосклероза, стар миокарден инфаркт, оток на интерстициума на миокарда, фрагментация на миофибрите, венозен застой, кръвоизливи, оток на белите дробове, сидерофаги в алвеолите, кръвоизливи, чернодробна стеатоза, атеросклероза по аортата и мозъчни съдове-умерено изразена., пълен стомах, концентрация на етилов алкохол в кръвта-0,44%0, в гръбначномозъчна течност 0,49%о.
Причина за смъртта на И. Р.Г., ЕГН **********, е коронаросклероза, с тромбоза на коронарните артерии. За настъпването на смъртния изход облагоприятствуващо значение са имали съществуващите хронични болестни промени - миокардиосклероза, стар миокарден инфаркт, хипертрофия и дилатация на миокарда, наличието на пълен стомах.
Това личи от установяването им, липсата на други болестни и травматични причини за смърт.
Не се установяват травматични увреждания.
Установява се наличие на етилов алкохол в пробите кръв- 0,44%о, и гръбначномозъчна течност- 0,49%о, които свидетелствуват за употреба на такъв, без да е налице алкохолно повлияване. Такава употреба на етилов алкохол няма отношение към настъпването на смъртния изход.
Състоянието на трупа съответства на смърт от 1-2 денонощие..." От Съобщение за смърт № 203/19.05.2019год., издадено на името на И. Р.Г.: „...Дата и час на смъртта: 18.05.2019год....Причина за смъртта: Тромбоза на венечни артерии.