Решение № 644 от 19.10.2023, Районен съд - Разград
- Съд
- Районен съд - Разград
- Дело
- Гражданско дело 1467/2022
- Вид
- Решение № 644
- Подписан
- 19.10.2023
- В сила
- 05.12.2023
- Състав
- ЦВЕТАЛИНА МИХОВА ДОЧЕВА
Цитирани разпоредби
- чл. 105 · Граждански процесуален кодекс
- чл.20, ал.2 · Закон за движението по пътищата
- чл. 51, ал. 2 · Закон за задълженията и договорите
- чл.52 · Закон за задълженията и договорите
- чл. 33 · Закон за здравословни и безопасни условия на труд
- чл. 126 · Кодекс на труда
- чл.200 · Кодекс на труда
- чл.200 ал.1 · Кодекс на труда
- чл.200, ал.3 · Кодекс на труда
- чл.9, ал. 3 · Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска “трудова злополука”
РЕШЕНИЕ
№ 644 гр. Разград, 19.10.2023 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – РАЗГРАД в публично заседание на двадесет и пети септември през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:
Председател: Ц.ЛИНА М. ДОЧЕВА при участието на секретаря ГАЛЯ МАВРОДИНОВА като разгледа докладваното от Ц.ЛИНА М. ДОЧЕВА Гражданско дело № 20223330101467 по описа за 2022 година
Производството е по чл.200 КТ.
Депозирана е искова молба от М. Д. М., който твърди, че бил назначен на длъжност „*****************” в предприятието на ответника. На 27.03.2020г. заедно с колегата му С. Н. К. по разпореждане на прекия им ръководител посетили зърнобаза на „СЕМПЕ-2” ЕООД град Разград, находяща се в град Разград, ж.к.”Орел”. До зърнобазата отишли със служебен сервизен автомобил, като при спиране на сервизния автомобил до входа на халето, водача на челен товарач не ги видял, излязъл на заден ход, направил маневра и тръгнал напред с вдигната кофа, при което последвал удар в предното стъкло на автомобила им, като от удара ищецът пострадал и получил множество травматични увреждания, сред които: закрита полифрагментна фрактура на дясна челна кост, десен челен синус, покрива на орбитата в дясно и разместена фрактура на орбитален ръб; фисура/пукнатина/ на пода на предната черепна ямка с изтичане на ликвор; разкъсно-контузна рана в челната област и десен горен клепач; счупване на носни кости.
С Разпореждане №29/12.05.2020г. на длъжностно лице при ТП-НОИ Стара Загора злополуката е призната за трудова.
За инцидента е образувано ДП №1873 ЗМ-202/2020г. по описа на РУМВР-Разград, ПП вх.
№799/2020г. по описа на РП, приключили с Постановление за прекратяване на наказателното производство от 26.02.2021г.
В резултат от получените от злополуката увреждания ищецът лежал от 27.03.2020г. до 30.03.2020г. в Клиника по неврохирургия при МБАЛ „Света Анна-Варна” АД, при което му била извършена хирургическа интервенция-„краниектомия и екстирпация на костни фрагменти”.
1
През периода от 11.05.2020г. до 17.05.2020г. отново лежал в Клиника по неврохирургия при МБАЛ „Света Анна-Варна” АД, при което му била извършена хирургическа интервенция-„дебридман, лаваж, друнаж, супинация, дурален силант, няколко единични шева”.
През периода от 11.01.2021г. до 15.01.2021г. лежал в Клиника по чернодробна, жлъчна, панкреатична и обща хирургия, Отделение по лицево-челюстна хирургия при „Аджибадем Сити Клиник”, Болница Токуда, при което ми бе извършена хирургическа интервенция-от тубера на париеталната кост се отпрепарираха 3 кортикоспонгеозни костни присадки, с последните се е осъществила реконструкция на горния орбитален ръб, костните автотрансплантати са фиксирани към черепните кости с титанови минипластини и титанови винтове, хемостаза, послоеи шев и затваряне на коронарния достъп. Направена е ревизия на кожния дефект на горния десен клепач, премахнати са фибросните натрупвания.
Ha 14.05.2021г. бил освидетелстван с ЕР №90687/91 от 14.05.2021г. на ТЕЛК при МБАЛ „Св.Иван Рилски” АД град Разград и ми бе определена трайно намалена трудоспособност от 50% до 01.05.2022г. за срок от една година.
На 12.08.2021г. трудовото му правоотношение с ответника било прекратено по взаимно съгласие и бил преназначен на длъжност „технически сътрудник” в предприятието на ответника.
На 18.05.2022г. бил освидетелстван от ТЕЛК при МБАЛ „Св.Иван Рилски” АД град Разград, като му е определен процент трайно намалена трудоспособност от 40% за срок от 2години, с вписани противопоказни условия на труд: тежък физически труд, нервно- психическо пренапрежение.
При провеждане на болничните му лечения работодателя му предоставил под формата на заеми парични суми в общ размер на 9790лв. чрез банкови преводи по банковата сметка на съпругата му Ц. Т. М.а, с които били заплатени дължимите се суми за лечение в полза на МБАЛ „Св.Анна- Варна” АД в размер на 4460лв и на 2180лв, в полза на „Аджибадем сити клиник” в размер на 120лв., в размер на 910лв., и в размер на 628.79лв.
На 04.08.2021г. по банковата му сметка постъпа сума в размер на 41169.87лв. с основание за плащане “CLAIM 3607202000067” с наредител ЗАД „Виена иншуърънс груп”.
През месец февруари 2022г. получил на електронна поща предложение да подпиша спогодба с ответното дружество и ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП”, с което да се съгласи да получи допълнително и сума в размер на 10523.27лв, като окончателно обезщетение за всички претърпени от него имуществени и неимуществени вреди от трудовата злополука. След консултация с адвокат предложил корекции по споразумението, които изпратил на застрахователя.
С искане до застрахователя от 11,02.2022г. поискал от да му бъдат предоставени копия от застрахователни полици във връзка с постъпилата по сметката му парична сума в размер на 41169.87лв, а така също и копия на заявления за щети заявени от работодателя по сключени по полици, за които са образувани преписки по щета №3607202000067 и по щета 2
№3402191100/06 и двете от 2021г., респективно да му бъдат предоставени копия на решенията по двете преписки по щети. Тъй като не получил писмен отговор от застрахователя на 28.03.2022г. отново изпратил искане до застрахователното дружество, с които повторно поискал информацията и документите посочени в искането от 11.02.2022г.
Не получил документите.
На 28.03.2022г. изпратил Покана за доброволно изпълнение до „ОПТИКОМ” ООД гр.Стара Загора, с която поискал от бившия си работодател да му заплати обезщетение за претърпените от злополуката вреди в общ размер на 50000лв.
С Уведомление от 06.04.2022г. ответното дружество заявило, че е сключило застрахователни полици „Трудова злополука” и „Отговорност на работодателя” в ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Труп”, пред което са представени всички депозирани от мен пред работодателя документи и по които решение следвало да вземе застрахователя. От датата на посоченото уведомление не е получавал писмени изявления от работодателя или застрахователя, а само е провел телефонни разговори, в които не му била съобщена конкретна информация за начина и реда на допълнителната ми обезвреда.
В резултат от трудовата злополука претърпял множество болки и страдания, включително и имах неблагоприятни изживявания във връзка с провежданите множество оперативни лечения и продължителния постоперативен период, а така също и продължителното изменение на външния ми вид в следствие на претърпяната злополука, като и към момента има незатваряне на десен клепач и отпускане на десен устен ъгъл, като и към момента е в сила ЕР №90962/93 от 18.05.2022г. на ТЕЛК при МБАЛ „Св.Иван Рилски” АД, с което ми е определен процент намалена трудоспособност - 40%/четиридесет/ процента за срок от 2години.
В резултат от злополуката и преназначаването му на друга длъжност в предприятието на ответника за периода от настъпване на злополуката - 27.03.2020г. до освобождаването му от длъжност 12.08.2021г. получавал обезщетение за временна нетрудоспособност и финансова подкрепа по ЗХУ в размер на 25.83лв, считано от 01.07.2021г.
Считано от 14.05.2021г. му била отпусната пенсия за инвалидност поради трудова злополука в размер на 342.17лв, чийто размер считано от 01.09.2021г. е определен на 369.17лв, като изплащането на пенсията било прекратено след освидетелстването му на 18.05.2022г.
След прекратяване на трудовото му правоотношение на 12.08.2021г. с ответника, на 23.08.2021г. подписал трудов договор с „ЕКОАЛ” ООД, но с оглед влошеното му здравословно състояние и здравните противопоказания по експертното решение на ТЕЛК бил назначен на длъжност „специалист с контролни функции търговия” с основно месечно трудово възнаграждение от 650лева, което е значително по-ниско от изплащаното ми по Трудов договор №44/29.07.2019г. при „ОПТИКОМ” ООД.
Общият размер на разликата между трудовото възнаграждение за длъжността „*****************”, което би следвало да получи за периода от 27.03.2020г. до датата на завеждане на исковата молба 08.08.2022г. и полученото от мен трудово възнаграждение при 3 същия работодател, но за друга длъжност, получените социално-осигурителни плащания, пенсии, помощи и трудовото възнаграждение при друг работодател „ ЕКОАЛ” ООД, възлиза на 3 654.53лв.
За прегледи и операции, както и за издаване на документи заплатил сума в общ размер на 11345.47лв.
Предвид гореизложеното счита, че за него е налице правен интерес от предявяване на иск за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от трудовата злополука от 27.03.2020г. размер на 50000лв.-болки, страдания и неблагоприятни изживявания, представляваща ЧАСТИЧЕН ИСК от общо претърпени неимуществени вреди в размер на 58830.13лв., ведно със законната лихва, считано от 27.03.2020г. до датата на изплащане на задължението; сумата 15000лв. обезщетение за причинени имуществени вреди от трудовата злополука представляваща разликата между дължимото трудово възнаграждение за длъжността „*****************” при ответника за периода 27.03.2020г.-08.08.2022г., което следва да му се начисли от работодателя в случай,че не бе настъпила трудова злополука с него и изплатените му за същия период трудови възнаграждения при същия работодател, пенсии, социално-осигурителни плащания, помощи и трудови възнаграждения изплатени от „ЕКОАЛ” ООД,ведно със законната лихва от датата на злополуката до датата на изплащане на задължението, както и сторените по делото разноски.
Ответникът „Оптиком“ООД счита исковете за допустими, но неоснователни. Оспорва същите, както по основание, така и по размер.
По иска за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди ответникът не оспорва качествата на страните на работодател и на работник по трудово правоотношение, както и факта на настъпването на самата злополука, но обстоятелствата при които тя е настъпила подлежат на установяване при доказателствена тежест на ищеца.
Не оспорва извършеното плащане от страна на ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" в размер на 41 169.87 лева, като обезщетение за претърпените от ищеца вреди от трудовата злополука.
За да се стигне до заплащането на това обезщетение от застрахователя в полза на ищеца, ответника, като негов работодател към момента на настъпване на злополуката, е сторил всичко необходимо, за да бъдат обезпечени всички негови работници за претърпените от тях вреди при евентуално настъпили подобни злополуки, като е сключил два типа застраховки: задължителна застраховка „Трудова злополука” с полица № а607201100000026, сключена на 26.02.2020г., по която всъщност е извършено цитираното от ищеца плащане на сумата от 41169.87лв и застраховка ’’Отговорност на работодателя”, с полица № 3402191100000003, сключена на 15.07.2019г., с покритие на риска, валидно към момента на настъпване на злополуката - 27.03.2020г., по която е било предложено плащане на ищеца, но същият го е отказал.
Непосредствено след настъпване на застрахователното събитие — трудовата злополука с ищеца, още на 30.03.2020г. по електронната поща ответникът уведомил застрахователя за 4 настъпилото застрахователното събитие. Подали и съответните заявления за настъпилото застрахователно събитие, като приложили всички необходими документи. Регулярно и своевременно изпращали на застрахователя всички, поискани от него документи за уреждане на щетите по застраховките.
Счита, че изплатената на ищеца сума, от застрахователя по сключената застраховки „Трудова злополука" и предложената за изплащане сума от застрахователя по сключената застраховки „Отговорност на работодателя" изцяло удовлетворяват и компенсират справедливо реално причинените на ищеца от неимуществени вреди — болки и страдания и имуществени вреди.
Претендираното от ищеца допълнително обезщетение за неимуществени вреди в размер от 50000лв, се явява прекомерно, спрямо реално претърпените от него неимуществени вреди болки и страдания от процесната трудова злополука. Присъждането в полза на ищеца и на такова допълнително обезщетение би било изцяло в разрез с принципа на справедливостта, залегнал в нормата на чл.52 от ЗЗД и би довело до неоснователно обогатяване на ищеца, за сметка на ответното дружество, тъй като реално ищецът е претърпял увреждания от процесната злополука, които са с характер само на леки телесни повреди, съгласно Постановление за прекратяване на наказателното производство.