Решение № 103 от 25.06.2026, Районен съд - Тутракан
- Съд
- Районен съд - Тутракан
- Дело
- Гражданско дело 525/2025
- Вид
- Решение № 103
- Подписан
- 25.06.2026
- Състав
- Георги Манолов Георгиев
Цитирани разпоредби
- чл. 131, ал. 1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 78, ал. 1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 86, ал. 1, изр. 1 · Закон за задълженията и договорите
- § 13, ал. 1 · Закон за защита на потребителите
- чл. 366 · Кодекс за застраховането
- чл. 409 · Кодекс за застраховането
- чл. 441 · Кодекс за застраховането
- чл. 441, ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 449 · Кодекс за застраховането
РЕШЕНИЕ
№ 103 гр. Тутракан, 25.06.2026 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – ТУТРАКАН в публично заседание на двадесет и първи май през две хиляди двадесет и шеста година в следния състав:
Председател: Георги М. Георгиев при участието на секретаря Заниела Л. Василева като разгледа докладваното от Георги М. Георгиев Гражданско дело № 20253430100525 по описа за 2025 година
Производството е по реда на Глава XIII, Раздел III (чл. 143 и сл.) от ГПК.
1 . Предявени са обективно съединени искове по чл. 448, във връзка с чл.
459, ал. 4, във връзка с чл. 441 от КЗ, чл. 409 от КЗ и чл. 86, ал. 1, изр. 1 от ЗЗД (уточнени в открито съдебно заседание – л. 167) от ищцата Д. Е. П. за осъждане на ответника да ѝ заплати:
1.1. застрахователно обезщетение (главница) по чл. 448 във връзка с чл. 459, ал. 4, във връзка с чл. 441 от КЗ от КЗ, дължимо по Договор за обществена поръчка № ВСС-15855/28.12.2023 г. за застраховане чрез групова застраховка „Злополука“, полица № *********************, със застраховащ Висшия съдебен съвет, за:
1.1.1. болничен престой – 10 дни, за периода 26.04. - 28.04 (включително) и 27.06. - 03.07.2024 г. (включително), по 20,00 лв. на ден, възлизащо общо на 200,00 лв.;
1.1.2. временна неработоспособност, в т. ч.: 7 дни за периода: 26.04. 10.05.2024 г. и 87 дни за периода: 27.06. - 01.10.2024 г., възлизащо общо на 2 972,62 лв.;
1.2. мораторна лихва по чл. 409 от КЗ и чл. 86, ал. 1, изр. 1 от ЗЗД върху сбора от главниците, начислена за периода от 06.11.2024 г. до 16.06.2025 г. в размер на 267,86 лв.;
1.3. законната лихва по чл. 86, ал. 1, изр. 1 от ЗЗД върху сбора от главниците от депозирането на исковата молба в РС – Силистра на 18.06.2025 г. до датата на окончателното плащане.
1
1.4. Ищцата твърди, че е съдебен служител в РС – Силистра от 1999 г., изпълнявайки длъжността „призовкар“. Като такава същата е застрахована в ответното дружество чрез групова застраховка „Злополука “, полица ВСС - 15855/28.12.2023 г., сключена с ВСС, в чл. 7, т. 7 от която бил покрит рискът „временна загуба на работоспособност вследствие на заболяване, вкл. акутно“.
1.5. Твърди се, че на 10.04.2024 г. здравословното състоянието на ищцата рязко се влошило и ѝ се е наложило да потърси лекарска помощ в Спешен център – Тутракан, където се установило, че следва да се предприемат действия, свързани с хирургични интервенции. На 26.04.2024 г. ищцата влязла в АГО, където ѝ била извършена медицинска процедура „абразио пробатория“, за което бил съставен оперативен протокол № 120/26.04.2024 г. Изготвена била и епикриза от 28.04.2024 г. За болничния престой и постоперативния период (за периода от 26.04.2024 г. до 10.05.2024 г.) бил издаден болничен лист № Е20240287273 от 29.04.2024 г.
1.6. На 27.06.2024 г. ищцата отново в АГО, като тогава се предприела нова оперативна дейност – лапароскопска салпинго – оофоректомия, двустранна, тотална лапароскопска абдоминална хистеректомия, за което бил съставен оперативен протокол № 248/28.06.2024 г. В епикриза от 03.07.2024 г. били отразени резултатите от лечение, клиника, диагноза и протичане на болничния престой.
1.7. От ЛКК при МБАЛ – Тутракан били издадени следните болнични листи: № Е 20241774982 от 03.07.2024 г. за периода от 27.06.2024 г. до 02.08.2024 г.; № Е20242246832 от 05.08.2024 г. за периода от 03.08.2024 г. до 01.09.2024 г. и № Е20241549322 от 18.08.2024 г. за периода от 02.09.2024 г. до 01.10.2024 г.
1.8. На 19.09.2024 г. ищцата предявила срещу ответното дружество претенция с искане за извършване на застрахователно плащане по застрахователния договор относно обезщетение за временна загуба на работоспособност от общо заболяване за периода 26.04. – 10.05.2024 г. и от 27.06 – 01.10.2024 г. и възстановяване на медицински разходи по груповата застраховка.
1 . 9 . На 08.10.2024 г. ищцата получила писмо от ответното дружество за представяне на служебна бележка за м. март и май 2024 г., което ищцата твърди, че е сторила на 21.10.2024 г. посредством писмо с обратна разписка.
1.10. На 13.11.2024 г. ищцата получила отговор от ответното дружество – писмо с изх. № 1841/12.11.2024 г., с който била уведомена за отказ да се изплати претенцията ѝ. Отказът бил мотивиран с това, че застрахователният договор бил със срок на действие от 01.01.2024 г. до 31.12.2026 г., а заболяването, предизвикало временната неработоспособност на ищцата (според ответника) било диагностицирано за пръв път преди началото на действието на договора.
2 . Ответникът „ЖЗК "С““ АД, представляван от юрк. И. П. (л. 12), подава отговор на искова молба в срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК.
2.1. Ответникът признава, че между ВСС и него съществува процесният ДОП със срок на действие от 00:00 ч. на 01.01.2024 г. до 24:00 ч. на 31.12.2026 г.
2
2.2. Оспорва се, че претендираната от ищцата временна загуба на работоспособност е вследствие на възникнало по време на срока на действие на ДОП застрахователно събитие, тъй като се твърди, че болестното състояние е възникнало още през 2017 г., а на 13.04.2023 г. здравословният проблем на ищцата бил установен от д-р В. М.. Във връзка с това ответникът навежда доводи, че оперативните дейности по отстраняване на матката, болничният престой и временната неработоспособност не представляват сами по себе си вредоносно събитие (т. е. застрахователен риск). Тази връзка съгл. чл. 8, ал. 2, т. 26 на раздел „Изключение от застрахователното покритие” към ОУ „Злополука и заболяване” и чл. 4, ал. 1, т. 22 от ОУ „Злополука”.
2.3. Ответното дружество оспорва предявените искове и по размер.
2.3.1. Ответникът счита, тълкувайки разпоредбата на чл. 7 от ДОП, че ищцата може да претендира обезщетение единствено за 90 дни неработоспособност (а не за всичките 97), поради което оспорва основателността на иска за размера над 2 817,25 лв. до 2 982,61 лв.
2.3.2. Оспорва се, че болничният престой на ищцата е бил 10 дни, като се твърди, че той е бил 8 дни, следователно, оспорва се претенцията за размера над 160,00 лв. до претендираните 200 лв.
3. Третото лице – помагач, конституирано на страната на ответника – ЗК"С." АД (конституирано с Определение № 329/26.09.2025 г.), подава отговор на искова молба. Оспорва исковите претенции, като твърди, че е налице предходно заболяване на ищеца, предхождащ застрахователният период и проведеното лечение е именно във връзка с това заболяване. В тази връзка, както и самият ответник твърди, че заплащането на застрахователно обезщетение е изключено съгласно чл. 8, ал. 2, т. 26 на раздел „Изключение от застрахователното покритие към „ОУ Злополука и заболяване“ и чл. 4, ал. 1, т. 22 от „ОУ Злополука“.
От фактическа страна
Съдът, като взе предвид становищата на страните и събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:
4. В периода: 13.06.2017 г. – 19.06.2017 г. ищецът П. била приета в „МБАЛ – Тутракан” ЕООД, с диагноза: „Интрамурален леймиом на матката” Извършена е оперативна интервенция за отстраняване на 25 миомни възела („мултилокуларис мимектомия” – л. 238).
5. На 28.12.2023 г. между Висшия съдебен съвет (ВСС) и ответника е сключен договор за обществена поръчка с предмет групово застраховане за риск „Злополука” на действащи и предстоящи за назначаване лица – магистрати, инспектори в ИВСС, 3 служители на НИП, ДСИ, съдии по вписванията съдебни служители, членове на ВСС с период на застрахователното покритие съгл. чл. 18 от 01.01.2024 г. до 31.12.2026 г. Към договора са приложени Общи условия за застраховка „Злополука и заболяване” (л. 73) и Общи условия за Застраховка Злополука” и рискова застраховка „Живот” (л. 17).
6 . Н а 02.01.2024 г. между ответника и третото лице – помагач е сключен съзастрахователен договор, с който е разпределена отговорността на застрахователя по посочения в предходната точка застрахователен договор (л. 13) 7. В периода м. февруари – май 2025 г. ищецът П. е заемала длъжността „призовкар” в Районен съд – гр. Силистра, видно от представените служебни бележки (л. 16 – 18 от ГД № 990/2025 г. на Районен съд – гр. Силистра (СсРС).
8. В периода: 26.04.2024 г. – 28.04.2024 г. (3 дни) ищецът П. била приета в „МБАЛ – Тутракан” ЕООД, с диагноза: „Полип на тялото на матката”. Извършена е оперативна интервенция за отстраняване на полипа („абразио пробатория” – л. 13 от ГД № 990/2025 г. на СсРС).
9. В периода: 26.04.2024 г. – 10.05.2024 г. (15 дни) ищецът П. е ползвала отпуск поради временна неработоспособност, съгл. Болничен лист № Е20240287273, който факт се признава от ответника (л. 9, на гърба).
10. В периода: 27.06.2024 г. – 03.07.2024 г. (7 дни) ищецът П. била приета в „МБАЛ – Тутракан” ЕООД, с диагноза: Интрамурален леймиом на матката. Извършена е оперативно отстраняване на матката (л. 14 от ГД № 990/2025 г. на СсРС).
11. В периода: 27.06.2024 г. – 02.08.2024 г. (37 дни) ищецът П. е ползвала отпуск поради временна неработоспособност, съгл. Болничен лист № Е20241774982 (л. 9 от ГД № 990/2025 г. на СсРС).
12. В периода: 03.08.2024 г. – 01.09.2024 г. (30 дни) ищецът П. е ползвала отпуск поради временна неработоспособност, съгл. Болничен лист № Е20242246832 (л.
8 от ГД № 990/2025 г. на СсРС).
13. В периода: 02.09.2024 г. – 01.10.2024 г. (30 дни) ищецът П. е ползвала отпуск поради временна неработоспособност, съгл. Болничен лист № Е20231549322 (л.
7 от ГД № 990/2025 г. на СсРС).
14. На 24.09.2024 г. ищецът П. е отправила на ответника искане за извършване на застрахователно плащане (л. 24 от ГД № 990/2025 г. на СсРС), по следните рискове:
14.1. временна загуба на работоспособност вследствие на заболяване;
14.2. медицински разходи в резултат на злополука или заболяване;
14.3. дневни пари за болничен престой вследствие на злополука или заболяване.
15. На 25.09.2024 г. ответникът е изискал допълнителни документи (служебна бележка за м. 03 и 05 на 2024 г.).
4
16. На 12.11.2024 г. ответникът е постановил отказ за заплащане на:
16.1. медицински разходи в размер на общо 251,60 лв. и
16.2. дневни пари за болничен престой (16 дни) в размер на 960 лв.
16.3. временна загуба на работоспособност вследствие на заболяване (без да е посочен размер);
1 7 . По делото е изслушана съдебна медицинска експертиза (л. 231 с допълнение към нея – л. 246 и уточнения, направени в открито съдебно заседание – л.
257), която е установила следното:
17.1. Миомата на матката е най - често срещаният доброкачествен тумор при жени в репрудоктивна възраст. Миомите варират по размер и обикновено засягат жени между 30 - 50 г. Миомните възли са изградени от гладкомускулна тъкан.
Представляват плътни, неправилно лобулирани образувания, заобиколени от псевдокапсула, която ги отделя от миоментриума. Не са ясни причините за възникаване на миомната болест, но е установено, че е хормонозависим тумор, който се влияе от естрогените. От друга страна, те не са отговорни за развитието му.
Доказано е, че фиброидите увеличават размерите си при естрогенно лечение, както и при бременност, когато нивото на тези хормони е повишено. В зависимост от положението си в матката миомите биват:
17.1.1. Интрамурални възли - те се образуват в станата на матката. Това е найчесто срещаното разположение;
17.1.2. Субсерозни миоми - образуват се по външната повърхност на матката и обикновено са на „краче“ - което съдържа съдове, захранващи структурата му; • Субмукозни - разрастват към маточната кухина;
17.1.3. Интралигаментарни възли, които са в широката връзка на маточното тяло;