Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 6 от 03.01.2025, Софийски градски съд

Съд
Софийски градски съд
Дело
Гражданско дело 14309/2023
Вид
Решение № 6
Подписан
03.01.2025
В сила
11.07.2025
Състав
Гергана Коюмджиева

Цитирани разпоредби

РЕШЕНИЕ

№6 гр. София, 03.01.2025 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ГО I-7 СЪСТАВ, в публично заседание на двадесет и шести ноември през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав:

Председател: Гергана Коюмджиева при участието на секретаря Христина Ц. Цветкова като разгледа докладваното от Гергана Коюмджиева Гражданско дело № 20231100114309 по описа за 2023 година

Предявни са искове с правно основание чл.134 от ЗЗД, във вр. чл. 383, ал.1 КЗ и чл. 456, ал. 1 от КЗ и чл. 86, ал. 1 ЗЗД.

По обстоятелствата изложени в исковата молба и в молба уточнение вх.№13083/ 05.02.2024г. ищецът А. И. М., чрез пълномощника адв.Х. Р., САК е предявил обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл.134 ЗЗД вр. чл. 383, ал.1 КЗ, чл.

456, ал.1 от КЗ, чл.86 ЗЗД за осъждане на ответните дружества „К.Ж., клон България“ КЧТ и „К. Общо застраховане, клон България" КЧТ солидарно да заплатят:

- на съищеца „У.К.Ф.“ ЕАД, ЕИК **** сумата в размер на 30 770.98 лева, представляваща застрахователно обезщетение по застраховка „Кредитна протекция Плюс пакет „Б“, в размер на непогасен остатък по договор за потребителски паричен кредит № 5312172/ 11.11.2022г. към месец януари 2024г., ведно със законна лихва от предявяване на иска до окончателното изплащане;

- на А. И. М. сумата от 4 465.26 лева, представляваща заплатени 9 /девет/ месечни вноски по договор за кредит № 5312172/ 11.11.2022г. за периода от м.04.2023г. до м.12.2023г., след настъпило застрахователно събитие – временна нетрудоспособност, ведно със законна лихва от предявяване на иска до окончателното изплащане.

Претендира присъждане на сторените по делото разноски.

Ищецът поддържа, че на 11.11.2022г. сключил с „У.К.Ф.“ ЕАД, договор за потребителски паричен кредит с № 5312172, по силата на който „У.К.Ф.“ ЕАД предоставило сумата от 35 350 лева, която кредитополучателят се задължил да върне, заедно с уговорената възнаградителна лихва, на 96 равни (анюитетни) месечни вноски, всяка в размер на 496,14лв. в срок до 21.10.2030г. Сумата, която е следвало да бъде върната в края на периода е в размер на 47 629лв. с крайна дата - 21.10.2030г. На същата дата ищецът подписал Декларация за определяне на изискванията и потребностите и за приемане на застраховането по застрахователна програма 1

„Кредитна протекция Плюс“, пакет „Б“. Според съдържанието на декларацията покрити рисковете са: смърт в резултат на злополука и заболяване; трайно намалена или загубена работоспособност над 70% в резултат на злополука или заболяване; временна неработоспособност над 30 дни в резултат на злополука или заболяване; безработица, продължила повече от 30 дни. Твърди се, че в качеството си на кредитополучател ищецът е застрахован при ответника срещу рискове, водещи до невъзможност за погасяване на кредита, включително и временна неработоспособност за повече от 30 дни. За периода след 30-ия ден от временната неработоспособност за ответника възниква задължение да плаща погасителните вноски в размер до 500лв. всяка. Сочи се, че при сключване на застраховката ищецът подписал и заявление за застраховане, в което декларирал, че не е трайно неработоспособен; че не е бил лекуван, консултиран, хоспитализиран във връзка с хронично и/или периодично обострящо се заболяване/продължително състояние, което подлежи на контрол, но не се лекува (напр. рак, диабет, хипертония, ИБС, инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт, мозъчно-съдова болест, аневризъм, заболявания на жлезите с вътрешна секреция, автоимунни заболявания, остеоартритни заболявания, увреждане на междупрешленни дискове, ХОББ, дихателна недостатъчност и др. заболявания на дихателните пътища, очни заболявания, неврологични заболявания, нервнопсихиатрични разстройства, хепатит, тумори, заболявания на кръвта и кръвотворните органи и др.), че не е бил във временна неработоспособност за период повече от 30 последователни дни през последните 24 месеца. Сертификат за застраховка програма „Кредитна протекция Плюс“, пакет „Б“ № 5312172 удостоверява, че застрахователят се е съгласил да застрахова кредитополучателя А. М. по потребителски кредит, отпуснат от У.К.Ф. ЕАД, срещу заплащане на застрахователна премия, определена в размер на 33,58 лв. месечно. По силата на застрахователния договор ответното дружество поело задължение при настъпване на застрахователно събитие да изплати на кредитора „У.К.Ф.“ ЕАД задълженията по договора за кредит. Застрахователната сума и случай на трайно намалена или загубена работоспособност над 70% в резултат на злополука или заболяване е до 24 месечни погасителни вноски по кредита (при издадено решение на TEЛK/ HEЛK със срок до 24 месеца), но не повече от 100 000 лева или балансът по кредита при издадено решение на ТЕЛК/НЕЛК със срок над 24 месеца, но не повече от 100 000 лева. Срокът на застраховката е равен на срока на договора за кредит. Застраховката е направена в полза на трето лице – „У.К.Ф.“ ЕАД.

Ищецът твърди, че на 06.04.2023г., в срока на застрахователното покритие, е настъпило застрахователно събитие – претъпял е алопластика на ЛТБС ( смяна на лява тазобедрена става), вследствие на което е бил неработоспособен за период 126 дни, което събитие представлява покрит риск по застраховката. В целия период на неработоспособност ищецът е плащал вноските по кредита. Съгласно медицинско направление № 20230920391061 ищецът е насочен за ТЕЛК. Ищецът е уведомил ответното дружество за настъпило застрахователно събитие и го е поканил да заплати застрахователно обезщетение на кредитора. По претенцията била образувана щета № 91389. С писмо с изх. № 4415 от 03.05.2023г. ответниците „К.Ж., клон България“ КЧТ и „К. Общо застраховане, клон България" КЧТ отказали изплащане на застрахователно обезщетение. Ищецът посочва още, че от 14.12.2023г. има регистрация за безработица, като към датата на предявяване на иска продължава да е безработен. Предвид изложеното моли исковите претенции да бъдат уважени.

В исковата молба е наведено е искане да бъде присъединен като съищец кредитора „У.К.Ф.“ ЕАД, който не е упражнил правата си спрямо застрахователя.

2

В срока по чл.131 ГПК е постъпил отговор от ответните дружества „К.Ж., клон България“ КЧТ и „К. Общо застраховане, клон България" КЧТ са депозирал писмен отговор, в който е изложено становище за неоснователност на исковите претенции.

Ответниците не оспорват, че К. е издал застрахователен сертификат за застраховка „Кредитна протекция Плюс“, пакет „Б“ № 5312172, с която в покритието по Груповия застрахователен договор на 11.11.2022 год. е включен и ищецът. В тази връзка не оспорват обстоятелството, че към момента на твърдените с исковата молба застрахователни събития е било налице валидно застрахователно правоотношение по отношение на ищеца. Не оспорват също, че на 14.04.2023г. клонът е уведомен за настъпило събитие и сезиран с искане за изплащане на застрахователно обезщетение, както и че е поставен отказ за изплащане на такова. Позовават се на т.12.1. от приложимите към застраховката Общи условия /ОУ/, според която отговорността на застрахователя по отношение на рисковете „смърт“, „ТНРЗ“, „ВН“ и „ХП“ се изключва, в случай, че застрахователното събитие е в причинно – следствена връзка с предварително съществуващо заболяване, страдание или състояние, за което застрахования е получил консултиране, диагностициране, в двугодишен период преди влизане в сила на застраховката, за които застрахования е дал невярна или непълна информация, или не е обявил при попълване на „медицински въпросник“.

Ответниците твърдят, че ищецът е попълнил собственоръчно „Медицински въпросник за приемане за застраховане“, съгласно който същият не е декларирал наличие на здравословен проблем, свързан със заболяването „кокстартроза“. Посочва, че ищецът не е декларирал нито едно заболяване/състояние, въпреки, че едва два /2/ дни преди това е бил на преглед с поставена диагноза „коксартроза“ M16.9 /артритно заболяване/. Твърди, че ищецът е провеждал лечение и консултиране във връзка със заболяването „коксартроза“ преди включването му в покритието по Застраховка „Кредитна протекция Плюс“. Ответниците считат, че посоченото заболяване се намира в пряка връзка с настъпилото събитие, предвид това, че във всички представени болнични листове в графа диагноза е посочена „първична коксартроза“. Заявяват, че Клонът има основание да откаже изплащане на застрахователно обезщетение относно настъпилото събитие, тъй като от наличната информация, предоставена от самия застрахован преди включването му в Застраховката, същият не е декларирал съществени обстоятелства, касаещи негови предходни здравословни проблеми. Сочи се, че съгласно съгласно чл.11.3. от ОУ при риска ВН се изплащат до шест /6/ месечни погасителни вноски по кредита, след изтичането на 30-те последователни дни от настъпването на застрахователното събитие, с оглед на това неоснователно е искането на ищеца за изплащане на 9 вноски плетени от него в размер на 4 465.26 лв.

С определение № 13060 постановено в з.с.з. от 22.08.2024г., като съищец, съгласно чл.134, ал.2 ЗЗД е конституирано „У.К.Ф.“ ЕАД, вписан в ТР с ЕИК ****, със седалище и адрес на управление: гр.София, р-н Възраждане, ж.к. Сердика, ул. "****“.

Конституирания съищец „У.К.Ф.“ ЕАД не взема становище по искове.

В съдебно заседание ищецът чрез пълномощника си адв.А.а поддържа предявените искове. Представя списък на разноски и писмена защита.

В съдебно заседание ответните дружества, чрез пълномощника си адв. Р. оспорват предявените искове. Представят списък на разноски и писмена защита.

3

Софийски градски съд, I – 7 състав, като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните съгласно чл.235, ал.2 ГПК и чл.12 ГПК, намира за установено следното:

От фактическа страна:

По делото не е спорно и с оглед приетия Договор за потребителски кредит № 5312172 се установява, че на 11.11.2022г. между „У.К.Ф.“ ЕАД, в качеството на кредитор и А. И. М., в качеството на кредитополучател, е сключен договор за кредит, за предоставяне на паричен потребителски кредит от 35350 лева, който кредитополучателят се задължил да върне на кредитора, заедно с уговорената възнаградителна лихва, на 96 равни (анюитетни) месечни вноски, всяка в размер на 496,14лв., в срок до 21.10.2030г. Суматата която е следвало да бъде върната в края на периода е в размер на 47 629лв. /л.7-л.9 от делото/

Безспорно е, че кредитополучателат А. М. е сключил на 11.11.2022 г. с ответниците „К.Ж., клон България“ КЧТ и „К. Общо застраховане, клон България" КЧТ, договор за застраховка на получения кредит обективиран в Сертификат за застраховка „Кредитна протекция Плюс“ пакет Б“. /л.110 - л.111 от делото/ Застрахователното покритие включва следните рискове: смърт вследствие на злополука или заболяване, трайно намалена или загубена работоспособност следствие заболяване, временна нероботосопособност над 30 дни вследствие заболяване, безработица продължила повече от 30 дни. По силата на застрахователния договор ответниците са поели задължение при настъпване на застрахователно събитие съставляващо покрит риск, да изплатят на кредитора У.К.Ф. ЕАД задължения по договора за кредит.

Застрахователната сума в случай на трайно намалена или загубена работоспособност над 70% в резултат на злополука или заболяване е до 24 месечни погасителни вноски по кредита (при издадено решение на ТЕЛК/НЕЛК със срок до 24 месеца), но не повече от 100 000 лева или балансът по кредита. Срокът на застраховката е равен на срока на договора за кредит. Застраховката е направена в полза на трето лице – „У.К.Ф.“ ЕАД.

При подписване на застрахователния договор на 11.11.2022г. ищецът А. М. попълнил Медицински въпросник за приемане на застраховане, в което декларирал, че не е трайно неработоспособен; че не е бил лекуван, консултиран, хоспитализиран във връзка с хронично и/или периодично обострящо се заболяване/продължително състояние, което подлежи на контрол, но не се лекува (напр. рак, диабет, хипертония, ИБС, инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт, мозъчно-съдова болест, аневризъм, заболявания на жлезите с вътрешна секреция, автоимунни заболявания, остеоартритни заболявания, увреждане на междупрешленни дискове, ХОББ, дихателна недостатъчност и др. заболявания на дихателните пътища, очни заболявания, неврологични заболявания, нервно-психиатрични разстройства, хепатит, тумори, заболявания на кръвта и кръвотворните органи и др.), че не е бил във временна неработоспособност за период повече от 30 последователни дни през последните 24 4 месеца. Съдържащата се информация в този въпросник е изискана от ответника застраховател и обективирана в Декларация за определяне изискванията и приемане на застраховането по застрахователна програма „Кредитна протекция Плюс“ пакет Б“./л.109, л.110 от делото/