Решение № 1313 от 18.09.2025, Софийски градски съд
- Съд
- Софийски градски съд
- Дело
- Търговско дело 327/2023
- Вид
- Решение № 1313
- Подписан
- 18.09.2025
- Състав
- Нели Алексиева
Цитирани разпоредби
- чл. 12 · Граждански процесуален кодекс
- чл.154 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 235, ал. 2 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 253 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 78, ал. 1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 78, ал. 3 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 343, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 384, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 384, ал. 2, т. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 386, ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 394 · Кодекс за застраховането
- чл. 395, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 399 · Кодекс за застраховането
- чл. 400, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 404 · Кодекс за застраховането
- чл. 405, ал. 1 · Кодекс за застраховането
РЕШЕНИЕ
№ 1313 гр. София, 18.09.2025 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТО VI-22, в публично заседание на трИ.десети юни през две хиляди двадесет и четвърта годИ. в следния състав:
Председател: Нели Алексиева при участието на секретаря Румяна Люб. Аврамова като разгледа докладваното от Нели Алексиева Търговско дело № 20231100900327 по описа за 2023 годИ.
Ищецът „Атмикс Бетон“ ЕООД твърди, че между него, като лизингополучател и „Порше лизинг БГ“ ЕООД, като лизингодател, е сключен договор за фИ.нсов лизинг, с предмет т. а. марка „Волво“, модел „ФМ“, с рег.
№ ********. По отношение на този товарен автомобил лизингодателят има сключен застрахователен договор с ответника „ЗАД ОЗК застраховане“ АД за застраховка „Каско за МПС”, обективиран в застрахователна полица № 0020190202200012, валидна от 31.01.2022 г. до 31.01.2023 г. Пояснява, че основание на претенцията му за заплащане на застрахователно обезщетение по застрахователна полица № 0020190202200012 е разпоредбата на чл. 384, ал. 2, т. 1 от КЗ.
Твърди, че е собственик на ремарке марка „Zaslav“, модел „D635А“ с рег. № ********, за което ремарке има сключен застрахователен договор с ответника „ЗАД ОЗК застраховане“ АД за застраховка „Каско за МПС”, обективиран в застрахователна полица № 00201902022000615, валидна от 31.03.2022 г. до 31.03.2023 г. В срока на застрахователно покритие на тези полици – на 27.09.2022 г., в късния следобед, след 18 ч., в района на АМ Струма между Перник и София, посока Перник-София, след последния тунел, при управление на товарния автомобил с ремаркето от Б.А.Н., е настъпил покрит от застраховката риск – мълния причинява вреди на товарната композиция. В резултат на това събитие са нанесени частични вреди на застрахованите МПС-та, както следва: по товарния автомобил са увредени 1 кабинната антена, ел. инсталации и електрооборудване и други уреди свързани тези инсталации, а по ремаркето са увредени кран модулатор, ел. инсталации и електрооборудване и други уреди свързани с инсталациите.
Поддържа, че застрахователят е уведомен своевременно за така настъпилото застрахователно събитие, във връзка с което са образувани щети № 0020-1900218-2022 и № 0020-190-0219-2022, по които са изготвени описи на увредените детайли по застрахованите товарен автомобил и ремарке. Твърди, че са представени всички изискуеми документи, доказващи настъпилото застрахователно събитие и нужни за изплащане на застрахователното обезщетение, но застрахователят отказва плащане на застрахователно обезщетение по щетите поради наличие на изключен риск по общите условия на застрахователните договори. Ищецът поддържа, че така направеният отказ е изцяло бланкетен и немотивиран и не са налице установени в закона и застрахователния договор основания за такъв. Посочва, че по данни на сервиз стойността необходима за възстановяване на нанесените щети по товарния автомобил е 64783.22 лв., която сума е заплатена от ищеца. Твърди, че е заплатил и стойността на ремонта на щетите по ремаркето, които възлизат на 4315.65 лева. Оспорва направеното от ответника възражение за съпричиняване.
Предвид изложеното иска от съда да осъди ответника да му заплати сумата от 64783.22 лева, представляваща дължимото застрахователно обезщетение по застраховка „Каско за МПС”, обективирана в застрахователна полица № 0020190202200012, за причинените на т. а. марка „Волво“, модел „ФМ“, с рег. № ******** вреди от застрахователно събитие, настъпило на 27.09.2022 г. и сумата от 4315.65 лева, представляваща дължимото застрахователно обезщетение по застраховка „Каско за МПС”, обективирана в застрахователна полица № 00201902022000615, за причинените на ремарке марка „Zaslav“, модел „D635А“ с рег. № ******** вреди от застрахователно събитие, настъпило на 27.09.2022 г. Претендира законната лихва върху претендираните обезщетения от датата на завеждането на исковете до окончателното им изплащане, както и направените по делото разноски. Като приложение към исковата молба е представено банково удостоверение, в което е посочена банкова сметка на ищеца, съгласно изискването на чл. 127, ал. 4 от ГПК.
Ответникът „ЗАД ОЗК застраховане“ АД оспорва предявените искове 2 по основание и размер. Не оспорва наличието на описаните в исковата молба застрахователни правоотношения, но оспорва настъпването на покрит по тях риск. Оспорва настъпването на твърдяното от ищеца застрахователно събитие, както и че претендираните от ищеца вреди могат да бъдат причинени от него.
Оспорва правото на ищеца като лизингополучател на товарния автомобил да иска застрахователно обезщетение по застрахователна полица
0020190202200012. Заявява, че ищецът не представя никакви разходнооправдателни документи за извършен ремонт, съответно че този ремонт е за отстраняване на последиците от настъпване на застрахователно събитие.
Поддържа, че претендираните вреди са завишени. Твърди, че в сключия с „Порше лизинг БГ“ ЕООД застрахователен договор е предвиден начин на обезщетяване по експертна оценка или в доверен сервиз на застрахователя. който ред в случая не е спазен от застрахования.Прави възражение за съпричиняване, доколкото счита, че водачът на товарната композиция е следвало, в случай на влошена метеорологична обстановка, да паркира на безопасно място, тъй като бурята не може да настъпи инцидентно.
Претендира направените по делото разноски.
Съдът, след като взе предвид доводите на страните и прецени събраните по делото доказателства, съобразно чл. 12 и чл. 235, ал. 2 ГПК, приема за установено следното:
Между ищеца и ответника е сключена застрахователна полица 00201902022000615 от 31.03.2022 г. за имуществено застраховане, клауза „пълно каско”, на полуремарке марка „Trailor“, с рег. № ********, рама SVH653WP0MA001877S и годИ. на производство 2022 г, за застрахователната сума 56132.32 лева, със срок на застрахователно покритие от 10.00 ч. на 31.03.2022 г. до 09.59.59 ч. на 31.03.2023 г., при уговорена застрахователна премия по застраховката от 707.27 лева, платима еднократно при подписване на полицата. Уговорено е, че застрахованият дължи и данък от 2 % върху застрахователната премия или 14.15 лева, платим при подписване на полицата.
Като начин на обезщетяване страните са уговорили експертна оценка, доверен и официален сервиз, като е посочено, че полицата е издадена по преференциални условия.
За полуремаркето – предмет на застрахователната полица, е издадено свидетелство за регистрация № 012360285/29.03.2022 г., в което полурумаркето е индивидуализирано с посочените в застрахователната 3 полица рама и рег. №, като е посочено, че е марка „Заслав Д653А. Като собственик на полуремаркето е посочено дружеството ищец „Атмикс бетон“ ЕООД.
Между „Порше лизинг БГ“ ЕООД и ответника е сключена застрахователна полица 0020190202200012 от 31.01.2022 г. за имуществено застраховане, клауза „пълно каско”, на т. а. марка „Волво“, модел „ФМ“, с рег.
№ ********, рама YV2XTY0A8MB357844 и годИ. на производство 2022 г, за застрахователната сума 158422.23 лева, със срок на застрахователно покритие от 13.00 ч. на 31.01.2022 г. до 12.59.59 ч. на 31.01.2023 г., при уговорена застрахователна премия по застраховката от 1996.12 лева, платима еднократно при подписване на полицата. Уговорено е, че застрахованият дължи и данък от 2 % върху застрахователната премия или 39.92 лева, платим при подписване на полицата. Представена е сметка за заплатени на 31.01.2022 г. дължимите по застраховката застрахователна премия и данък в общ размер от 2036.04 лева. Като начин на обезщетяване страните са уговорили експертна оценка, доверен и официален сервиз. В полицата като лизингодател е посочено ищцовото дружество, а като ползващо се лице е посочен застрахованият „Порше лизинг БГ“ ЕООД.
За товарния автомобил – предмет на застрахователната полица, е издадено свидетелство за регистрация № 012286302/27.01.2022 г., в което като собственик на автомобила е посочено дружеството „Порше лизинг БГ“ ЕООД, а ищецът е вписан като лице, което може да използва автомобила на основание, различно от правото на собственост.
Представен е договор за фИ.нсов лизинг от 15.12.2021 г., сключен между „Порше лизинг БГ“ ЕООД, като лизингодател и ищеца, като лизингополучател, в предмета на който е включен и т. а. марка „Волво“, модел „ФМ“, рама YV2XTY0A8MB357844. Посочено е, че е избран Вариант Б от ОУ – с остатъчна стойност, условно придобИ.е, като самите общи условия не са представени по делото.
При подписването на горепосочените застрахователни полици, застрахованите са декларирали, че са запознати с общите условия на застрахователя и са получили същите, като тези общи условия не са представени по делото, но доколкото застрахователят не е оспорил, че след покритите от клауза „пълно каско“ рискове са и щетите, получени в резултат на мълния /ответникът оспорва, че е настъпил такъв риск в случая, но не 4 оспорва, че този риск се покрива от клаузата, при която са сключени процесните полици/, то Съдът приема за установено това обстоятелство.
На 28.09.2022 г. е подадено искане от застрахованото лице по застрахователна полица 00201902022000615 от 31.03.2022 г. за изплащане на застрахователно обезщетение във връзка с настъпило на 27.09.2022 г., около 19.15 ч. застрахователно събитие на магистрала Люлин, посока София, след 3тия тунел, а именно – гръм ударил зад кабИ.та, при което полуремаркето блокирало и останало на място, по която претенция в ответното дружество е заведена ликвидационна преписка № 0020-190-0219/2022 г. На 30.09.2022 г. до застрахованото лице е изпратено писмо от застрахователя, с искане за представяне на допълнителни документи. На 09.12.2022 г. е изготвен доклад по тази щета, като е прието, че следва да бъде отказано заплащане на застрахователно обезщетение.
На 28.09.2022 г. е подадено искане по застрахователна полица 0020190202200012 от 31.01.2022 г. за изплащане на застрахователно обезщетение във връзка с настъпило на 27.09.2022 г., около 19.15 ч. застрахователно събитие на магистрала Люлин, посока София, след 3тия тунел, а именно – гръм ударил зад кабИ.та, при което автомобилът угаснал и спрял, по която претенция в ответното дружество е заведена ликвидационна преписка № 0020-190-0218/2022 г. На 09.12.2022 г. е изготвен доклад по тази щета, като е прието, че следва да бъде отказано заплащане на застрахователно обезщетение, като на 15.12.2022 г. до застрахованото лице „Порше лизинг БГ“ ЕООД е изпратено писмо, с което застрахованият е уведомен за отказа на застрахователя да заплати застрахователно обезщетение по щетата, предвид липсата на категорични доказателства за причините за уврежданията.
Видно от постъпило като отговор на издадено съдебно удаостоверение писмо от Национален институт по метеорология и хидрология, в района на АМ Струма, посока Перник – София, след последния тунел, на 27.09.2022 г., между 18.00 и 20.00 ч. има силна гръмотевична буря с валеж от дъжд. По време на бурята има условия за мълнии от типа „облакземя“.
От показанията на свидетеля Б.А.Н. се установява, че свидетелят е лицето, управлявало процесната увредена композиция на 27.09.2022 г, която била натоварена с инертен материал от Студена, и се движела в посока София, по магистрала Струма. Времето било лошо и дъждовно, имало гръмотевици и 5 мълнии, свидетелят карал с 85 км/ч, като на 200 метра преди влизане в последния тунел преди София гръмнало зад кабИ.та и електрическата част и камионът угаснали.
Свидетелят трудно контролирал камиона, който продължил да се движи по инерция и на излизане от тунела спрял, като се опитал да отбие колкото може в дясно. Нямало нито аварийни, нито някакви други светлини и свидетелят сложил триъгълник и жълта жилетка и отишъл с фенерче да види акумулатора, в който нямало ток и камионът не искал да запали. Чакал пътна помощ до 4.30 ч. сутринта, която го закачила и закарала във „Волво“ с цялата композиция с материал. Там се установило, че мълнията, която е ударила през gps-антената, е изгоряла цялата инсталация на модулите на гондолата и на влекача. Свидетелят предполага, че след като го е ударила гръмотевица/мълния през антената, тя е по електрическата верига и зад кабИ.та се намирал целият компютър, който движи системата на камиона.