Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Определение № 31274 от 07.09.2023, Софийски районен съд

Съд
Софийски районен съд
Дело
Гражданско дело 38146/2023
Вид
Определение № 31274
Подписан
07.09.2023
В сила
07.09.2023
Състав
МАРИЯ ГЕОРГИЕВА КОЮВА

Цитирани разпоредби

  • чл.131 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.190 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.199 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.238, ал.2 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.40 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.41 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.86 · Закон за задълженията и договорите
  • чл.405, ал.1 · Кодекс за застраховането
  • чл.408 · Кодекс за застраховането

Личните данни в текста са заличени.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 31274 гр. София, 07.09.2023 г.

СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, 163 СЪСТАВ, в закрито заседание на седми септември през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: МАРИЯ Г. КОЮВА като разгледа докладваното от МАРИЯ Г. КОЮВА Гражданско дело № 20231110138146 по описа за 2023 година

Производството е по реда на чл.140 и следващи от ГПК по насрочване за разглеждане в открито съдебно заседание/о.с.з./.

Производството по делото е образувано по подадена в съда искова молба /ИМ/ с вх.№ 195484/7.7.2023г. от ищец Д.Г. ЕООД, ЕИК ..., със седалище и адрес на управление гр...., чрез пълномощник по делото със съдебен адрес гр...., адв.Я. Д.-САК, срещу ответник ЗК./ЗК/ “Л.И.”АД, ЕИК ..., със седалище и адрес на управление гр...., чрез процесуалния представител по пълномощие – юр.к.К.И., с предявен иск с правно основание чл.405, ал.1 КЗ и чл.86 ЗЗД.

Съдът след като се запозна със съдържанието на ИМ и отговора на ответника/ОИМ/ с вх.№ 231465/16.8.2023г., постъпил в срок, и направените от страните искания намира, че следва да премине към разглеждане на делото в о.с.з. с насрочване.

Съдът следва да се произнесе и по направените доказателствени искания от страните.

Ето защо, СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание /о.с.з./, което ще се проведе на 27.10.2023г. от 11,00 часа, за която дата и час да се призоват страните, като им се връчи препис от настоящото определение, ведно с призовката, а на ищеца се изпрати с призовката за връчване препис от отговора на ответника.

НАМИРА исковата молба с която е сезиран за редовна, а предявения с нея иск за допустим.

ИЗГОТВЯ ПРОЕКТ НА ДОКЛАД по делото съгласно който:

ИЩЕЦЪТ предявява иск с правно основание чл.405, ал.1 КЗ и чл.86 ЗЗД, като иска съдът да постанови решение, с което да осъди ответникът да заплати на ищеца СЛЕДНАТА СУМА – 4501,80 евро /с равностойност 8804,75 лева/, представляваща дължимо застрахователно обезщетение по застрахователна полица № 93002010014148 за извършени разходи за репатриране на полуремарке „ШМИТЦ С01“ с peг. № Т5399ЕЕ и по застрахователна полица № 93002010050637, и за извършени разходи за репатриране на влекач „СКАНИЯ Р 420 ЛА 4x2 МНА“ с peг. № Т8125ТН, във връзка с настъпило на 8.7.2020г. застрахователно събитие-ПТП, ведно със законната лихва върху главницата от датата на депозиране на настоящата искова молба в съда-7.7.2023г. до окончателното 1 плащане.

В исковата си молба ищецът сочи, че на 15.1.2020г. е сключен застрахователен договор по застрахователна полица № 93002010014148 с ответника за имуществена затраховка „КАСКО“ със срок на валидност от 00:00 ч. на 18.1.2020г. до 23:59 ч. на 17.1.2021г. Обект на застрахователния договор е полуремарке „ШМИТЦ С01“ с peг. № Т5399ЕЕ. Договорено е застрахователно покритие по „Клауза 1“ - Всички рискове, която съгласно общите условия по застраховката покрива „разходи за репатриране, когато МПС е повредено от застрахователно събитие до такава степен, че е невъзможно да се придвижи на собствен ход“ (виж КЛАУЗА 1 - ВСИЧКИ РИСКОВЕ т.1.5. от ОУ на застрахователния договор). На 11.6.2020г. е сключен застрахователен договор по застрахователна полица № 93002010050637 с ответника за имуществена затраховка „КАСКО“ със срок на валидност от 00:00 ч. на 16.6.2020г. до 23:59 ч. на 15.6.2021г. Обект на застрахователния договор е влекач „СКАНИЯ Р 420 ЛА 4x2 МНА“ с peг. № Т8125ТН. Договорено е застрахователно покритие по „Клауза 1“ - Всички рискове, която съгласно общите условия по застраховката покрива „разходи за репатриране, когато МПС е повредено от застрахователно събитие до такава степен, че е невъзможно да се придвижи на собствен ход“ (виж КЛАУЗА 1 - ВСИЧКИ РИСКОВЕ т.1.5. от ОУ на застрахователния договор).

На 8.7.2020г., в срока на застрахователното покритие по двете застрахователни полици, с участието на застрахованите ППС настъпва пътно-транспортно произшествие (ПТП). По време на ПТП застрахованият влекач е теглил застрахованото полуремарке т.е. двете ППС-та са участвали в ПТП като една товарна композиция, управлявана от Андреян Златанов.

В хода на проведеното разследване от компетентните органи в Р.Италия по наказателно производство № 2593/2020 г се установява следния механизъм на настъпване на ПТП: на 8.7.2020г., около 8:00 часа, на територията на Р.Италия, Община Ротофрено, Провинция Пияченца, Андреян Златанов управлява товарен автомобил с български peг. № Т8125ТН по магистрала А21, с посока от Торино за Пияченца. Пред автомобила на Златанов, в същата лента и посока се движат още два товарни автомобила - френски с peг. № EP632VZ, управляван от Емануел Роджър Янг и италянски с peг. № DL798JX, управляван от Чезаре Муци. Поради интензивен трафик и извършващите се строителни работи в същия участък от магистралата се наложило италианския и френския товарни автомобили да намалят скоростта и да спрат върху платното за движение. Макар, че Златанов е имал достатъчно време от 18 секунди, за да реагира на спрелите пред него товарни автомобили, по неизяснени причини Златанов е реагирал със закъснение в последните 3 секунди. Поради закъснялата с 15 секунди реакция на Златанов е настъпил удар между предната част на българския товарен автомобил и задната част на френския товарен автомобил. В резултат на това последния е изтласкан напред и се е ударил в задната част на италианския товарен автомобил.

Вследствие на настъпилото в периода на застрахователното покритие застрахо-вателно събитие (ПТП) на застрахованите ППС-та - собственост на ищцовото дружество са нанесени значителни материални щети, довели до невъзможност за придвижване на собствен ход. За репатрирането на двете застраховвани превозни средства Д.Г. ЕООД е извършило разходи в общ размер за сумата от 4501,80 евро. Това обстоятелство се установява от издаден документ № 176/SCH с калкулация за извършена услуга за репатриране на увредените превозни средства, както и нареждане за презграничен превод от 6.8.2020г. за сумата от 4601,80 евро.

В резултат, ищцовото дружество е предявило доброволна претенция пред застрахователя по горепосочените имуществени застраховки „Каско“ като е декларирало добросъвестно обстоятелства, при които е настъпило процесното застрахователно събитие.

Въз основа на предявените претенции за изплащане на застрахователни обезщетения във 2 връзка с нанесените имуществени вреди върху полуремарке „ШМИТЦ С01“ с peг. № Т5399ЕЕ е заведена щета NB 2502-1201-20- 402458 по описа на ответника, а във връзка с нанесените имуществени вреди върху влекач „СКАНИЯ Р 420 ЛА 4x2 МНА“ с peг. № Т8125ТН е заведена щета № 2502-1201-20-402457 по описа на ответника.

Поради съществените щети, настъпили върху влекача и полуремаркето, превозните средства са свалени от отчет и са предадени за скраб, за което са издадени съответните удостоверения от 29.9.2020г.

С писмо с изх. № 4600/20.5.2021г. и писмо с изх. № 4598/20.5.2021г. по описа на ответника, застрахователят отказа изцяло плащане на застрахователни обезщетения по щета № 2502-1201-20-402458 и щета № 2502-1201-20-402457, сочейки че в случая щетите, за които се търси обезщетение били възникнали по причина или вследствие на управление на МПС след употреба на алкохол. Ищецът твърди, че Златанов не е управлявал товарната композиция в пияно състояние и е бил абсолютно пригоден да управлява МПС.

За наличието на алкохол в кръвта на водача на товарната композиция Златанов, застрахователя се позовава на извършената в Италия съдебно-медицинска експертиза на труп (аутопсия), в която се съдържат данни за наличие на алкохол в кръвта на Златанов с концентрация 0,44 промила (гр./л.). Ищецът счита, че влиянието на алкохола в този случай е пренебрежимо малко и не е в състояние да доведе до настъпване на ПТП. От друга страна счита, че закъснялата реакция на Златанов би могла да се дължи на най-различни други фактори, водещи до промяна в психоемоционалното му състояние - умора, гняв, тъга и др. В случая забавената реакция на водача би могла да се дължи на причини от най-различен характер (промяна в психоемоционалното състояние, прилошаване, отвличане на вниманието и др.), но не и на въздействието на алкохол с концентрация от 0,44 промила (гр./л.). Ето защо и доколкото липсва причинна връзка (още по-малко категорична такава) между употребата на алкохол и настъпването на ПТП ищецът счита, че отказа на застрахователя е неоснователен.

Случаите, в които застрахователят има право да откаже плащане са изчерпателно уредени в чл.408 КЗ. Доколкото не са налице предпоставките на нито една от хипотезите на посочената нормативна уредба, то ищецът счита отказа на застрахователя за неоснователен.

Поради това, в настоящия случай се касае за виновно неизпълнение от страна на ответника на договорното му задължение, регламентирано в разпоредната на чл.405, ал.1 КЗ и включено в съдържанието на валидно възникналото между страните по настоящия правен спор материалноправно застрахователно правоотношение въз основа на сключените между същите застрахователен договор по полица № 93002010014148 и застрахователен договор по полица № 93002010050637 за имуществени застраховки „Каско“.

Поради изложеното се моли съдът да постанови решение, с което да уважи исковите претенции, и да се присъдят разноските сторени по делото.

ОТВЕТНИКЪТ, в предоставената възможност, в рамките на законоустановения срок е подал отговор на ИМ/ОИМ/ по реда на чл.131 ГПК с вх.№ 231465/16.8.2023г.

Не оспорва наличието на застрахователно отношение между страните по посочената в ИМ застрх.полици, както и настъпилото застр.събитие в срока на застраховката. Не се оспорва, че са образувани щети за описаните МПС-та-влекача и полуремаркето в следствие на процесното ПТП.

Прави следните възражения – отказът е направен, защото водача на влекача и полуремаркето е причинил ПТП-то след като е употребил алкохол, затова съгласно т.27.3 от ОУ към застр.полица, съгласно която изрично са изключени от покритието на полицата и не подлежат на обезщетение щети, възникнали по причина или следствие на управление на МПС след употреба на алкохол и/или други упойващи вещества от водача на застрахованото МПС, употреба на алкохол от негова страна преди идването на контролните органи. Твърди 3 се, че ответника не дължи плащане на обезщетение за настъпили щети, следствие управление на МПС след употреба на алкохол. На следващо място съгласно Закона за движение по пътищата на Република Италия и по точно чл.186, ал.1, т.С и т.D се забранява шофирането след употреба на алкохолни напитки и под въздействието на същите на шофьорите, които извършват дейност по превоз на товари, по смисъла на чл.88, 89 е 90; и на шофьорите на МПС с обща маса при пълно натоварване над 3,5 т. МПС теглещи ремарке с обща натоварена маса на двете превозни средства над 3,5 т, на автобуси и други МПС, предназначени за превоз на пътници, чийто брой места, без този на водача, е по-голям от осем, както и съчленени превозни средства и съчленени автобуси.

Оспорва се, че документ за прекратяване на регистрацията на процесното превозното средство липсва и сред приложените към исковата молба доказателства. Оспорва се, че ищеца не е представил и документ с който да докаже, че е извършил разход за репатриране на превозните средства, с оглед на което липсват доказателства за извършените от ищеца разходи, които се претендират.

Оспорва се размера на иска като завишен.

Оспорва се иска за лихва, като се твърди, че поради неоснователност на главния иск, то неоснователен се явява и иска за лихва.

Поради изложеното се иска отхвърляне на исковите претенции изцяло и да се присъдят сторените по делото разноски.

СЪДЪТ ПРИЕМА, че предявените искове намират правното си основание в чл.405, ал.1 КЗ и чл.86 ЗЗД.

БЕЗСПОРНО Е между страните и те признават следните права и обстоятелства наличието на валидни застрахователни правоотношения между ищеца и ответника, механизъм на ПТП, нанесени щети върху описан МПС в ИМ, алкохол в кръвта на водача на пострадалото МПС 0,44 промила установен в наказателно разследване в Р.Италия, отказ на ответника за плащане на застрахователно обезщетение.

СПОРНИТЕ ФАКТИ между страните са – дали ответника дължи претендираната сума по застраховка като обезщетение и дали е правомерен отказа му да заплати сумата в полза на ищеца.