Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 2099 от 16.10.2024, Районен съд - Бургас

Съд
Районен съд - Бургас
Дело
Гражданско дело 1385/2023
Вид
Решение № 2099
Подписан
16.10.2024
В сила
05.11.2024
Състав
СТОЯН ПЕЕВ МУТАФЧИЕВ

Цитирани разпоредби

РЕШЕНИЕ

№ 2099 гр. Бургас, 16.10.2024 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – БУРГАС, XXXII ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на седемнадесети септември през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав:

Председател: СТОЯН П. МУТАФЧИЕВ при участието на секретаря Е. Ч. НОВАКОВА като разгледа докладваното от СТОЯН П. МУТАФЧИЕВ Гражданско дело № 20232120101385 по описа за 2023 година за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба на С. К. Х., ЕГН **********, срещу „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ЕДНОЛИЧНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО „БУЛСТРАД ВИЕНА

ИНШУРЪНС ГРУП““ ЕАД, ЕИК: 000694286 (за краткост Застрахователя), с която е предявен иск с правно основание чл. 405 от КЗ за осъждане на ответното дружество да заплати на ищеца сумата от 5815 лева, представляваща застрахователно обезщетение по договор за имуществена застраховка „Булстрад Бонус Дом”, обективиран в застрахователна полица № ************* от 18.08.2021г. за причинени на застрахования недвижим имот, представляващ къща за гости, щети при настъпили на 12.12.2021 г. и 18.02.2022 г. застраховителни събития „буря“, за които са образувани съответно щета № **********/07-22 и № **********/12-22.

Ищецът твърди, че притежава процесния имот, представляващ къща за гости в с. И., общ. С. – предмет на сключена между него и ответното дружество застрахователна полица „Булстрад Бонус Дом” № ************* от 18.08.2021г. със срок на валидност от 19.08.2021 г. до 18. 08.2022 г., която покрива риска „буря“. Сочи се, че в периода от 06.12.2021 г. до 12.12.2021 г., както и в периода от 17.02.2022 г. до 19.02.2022 г. в землището на с. И. е възникнала буря, вследствие на която върху имота са нанесени щети, подробно описани в исковата молба. Излага се, че пораженията върху имота са описани в констативни протоколи, съответно от 18.01.2022 г. и от 11.03.2022 г., изготвени от представители на ответника – застраховател при извършени от тях на посочените дати огледи на имота във връзка с подадените от ищеца заявления за възникнало застрахователно събитие, съответно от 14.12.2021 г. и 22.02.2022 г. Сочи се, че с нарочен писмен отговор до ищеца Застрахователят е отказал да му заплати застрахователно обезщетение с аргумента, че при извършена проверка в „НИМХ“ към БАН за периода 06.12.2021 г. –12.12.2021 г. за село И. не е регистриран бурен вятър със скорост над 15 м/сек, съответно щетите по застрахованото имущество са настъпили в резултат на липса на поддръжка от страна на ищеца. Отказът на 1 застрахователя ищецът счита за неоснователен, поради което моли за уважаване на предявената искова претенция.

В срока по чл. 131 ГПК Застрахователят депозира отговор на исковата молба, в който застъпва становище за неоснователност на предявения иск. Оспорва се настъпването на застрахователно събитие „буря“ /вятър със скорост над 15 м/сек/ на посочените в исковата молба дати. Сочи се, че преди сключването на застрахователната полица не е извършван оглед на процесния обект от представители на застрахователя, с оглед на което се възразява, че щетите са настъпили вследствие на събитие, възникнало преди началната дата на срока на застрахователно покритие по полицата. Твърди се относителна недействителност на процесния застрахователен договор, като се оспорва качеството на ищеца на „застрахован” по същия, съответно правото му да получи претендираното застрахователно обезщетение.

Застъпва се, че оградата, както и сградата за инструменти, не са застраховано имущество по договора. Счита се, че е налице изключен застрахователен риск на основание чл. 1.1 от Раздел „Общи изключения” от Общите условия към договора, доколкото се твърди застрахованият обект да е оставен без надзор повече от 30 календарни дни. Сочи се, че не е спазен срокът за уведомяване на Застрахователя за настъпилото застрахователно събитие.

Оспорват се твърденията на ищеца за настъпили две отделни застрахователни събития, като се сочи, че декларираните от негова страна щети са идентични. Застъпва се, че е налице липса на поддръжка от страна на ищеца и съответно действия, подсигуряващи нормална експлоатационна годност на обекта. Оспорва се и размерът на претендираното обезщетение, като се прави възражение за наличие на подзастраховане. Моли за отхвърляне на иска.

В проведеното на 28.05.2024 г. съдебно заседание съдът прие на основание чл.214, ал.1 от ГПК изменение на размера на иска чрез неговото увеличаване от 5815 лева на 8945,96 лева.

В съдебно заседание процесуалният представител на ищеца поддържа иска и моли съда да го уважи, като присъди на страната сторените по делото разноски.

В съдебно заседание процесуалният представител на ответника моли съда да отхвърли иска и да присъди на страната сторените по делото разноски.

Бургаският районен съд, след като взе предвид събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

По силата на договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт №***/23.10.2017 г. по нот.дело № ***/2017 г. по описа на нотариус Н.К., Д. М. В. и С. К. Х. придобиват дворно място, образуващо поземлен имот № *** в кв.2 по плана на с. И., Община С., целият с площ от 936 кв.м., ведно с построените в имота полумасивна жилищна сграда на един етаж, с разгърната застроена площ от 70 кв.м., състояща се от четири стаи, и една стопанска сграда със застроен обем от 180 куб.м., представляващи „търпими строежи“, ведно с всички останали подобрения, приращения и трайни насаждения в имота. Според вещото лице по назначената съдебно-техническа експертиза в имота има една жилищна сграда, една полумасивна жилищна сграда и една стопанска постройка. Стопанската постройка е склад за инвентар.

Според показанията на свидетеля С. Р. ищецът се грижи за къщата, като посещава имота един или два пъти в месеца. Към месец декември 2021 г. къщата е в добро състояние.

Около Никулден според този свидетел в с. И. е има силен вятър, който събаря част от керемидите на покрива на къщата за гости. Според свидетеля Г. Р. оградата на имота също е съборена и има липсваща изолация. Около февруари 2022 г. отново е имало силен вятър, който събаря керемиди от покрива на къщата за гости. Оградата също пада.

Село И. е разположено западно от село Ст.р. и е на границата на община С. и община Е.. Отстои на 60 км от гр. С. и на 26 км. от гр. Е.. Разстоянието до с. Т. е 37 км., но по права линия то е около 20 км., а до с. К. – 19 км., като отново по права линия разстоянието е помалко. Разстоянието от с. И. до гр. Т. е 64 км. В района на с. И. няма метеорологична станция на НИМХ. Такива има в гр. С., гр. Е. и гр. Т.. От своя страна НИМХ разполага с валежомерни станции в с. Т. и с. К., които могат да измерват и сила на вятъра.

2

На 18.08.2021 г. ищецът Х., в качеството на застрахован, и Застрахователя, сключват застрахователен договор за застраховка на имущество „Булстрад бонус Дом“, обективиран в застрахователна полица № ************* (за краткост Договора). Неразделна част от Договора са Общи условия по застраховка „Булстрад бонус Дом“ (за краткост ОУ).

В Договора са посочени данните на застрахования обект, а именно – къща и механа, с адрес с. И., Община С., „***“. Застрахователното покритие обхваща: клауза А „Пожар и други опасности“, в които се включва „буря“ – недвижимо имущество със застрахователна сума от 20 000 лева и движимо имущество със застрахователна сума от 5000 лева; клауза В „Земетресение“; клауза Г „Кражба чрез взлом и грабеж“; клауза Й „Късо съединение и токов удар на електрически инсталации и/или уреди“; клауза М „Щети, вследствие на опит за кражба чрез взлом или грабеж“. Периодът на застрахователно покритие е от 19.08.2021 г. до 18.08.2022 г. Застрахователната премия е платена от ищеца.

Според ОУ „застрахован обект“ е описаният в полицата недвижим имот, намиращ се на територията на България, включващ: жилище (апартамент, самостоятелна къща или част от нея, в т.ч. балкони и лоджии); друго недвижимо имущество, разположено на адреса на застраховане, извън изрично изключеното от полицата. По полицата не се покрива следното недвижимо имущество: общи части в етажна собственост, освен ако е уговорено друго, което е отразено в добавък към полицата; тавани, мазета и други подобни помещения, освен ако се отнася за самостоятелна къща или ако е уговорено друго, което е отразено в добавък към полицата.

Според ОУ „Буря“ е силен вятър със скорост над 15 м/сек. Според ОУ не са покрити загуба или повреда на застраховано имущество: за което са нарушени обичайните условия за съхранение; причинени от проникване на дъжд, град, сняг през отвори, повредени покриви или оставени незатворени прозорци и врати; от ръжда, корозия, износване или овехтяване, надраскване, нащърбване, разкъсване, конденз, лошо изпълнение, строителен недостатък или грешка в проекта, молци, паразити, инсекти, гризачи, влага, плесен, мухъл, замръзване.

По условията на застрахователната полица не са предмет на застрахователно покритие недвижими и движими имущества, оставени без надзор повече от 30 последователни календарни дни.

За периода от 06.12.2021 г. до 12.12.2021 г. силен поривист вятър над 15 м/сек е регистриран в станция „Т.“ на 09.12.2021 г. след полунощ, на 10.12.2021 г. от 07.30 часа до 22.00 часа, на 11.12.2021 г. след полунощ до 24.00 часа и на 12.12.2021 г. след полунощ. По данни на станция „С.“ на 08.12.2021 г. има регистриран силен вятър с максимална скорост 16 м/сек. По данни на станция „Е.“ на 11.12.2021 г. има регистриран силен вятър с максимална скорост 12 м/сек.

На 14.12.2021 г. ищецът подава до застрахователя заявление за възникнало застрахователно събитие „буря“ на 12.12.2021 г. през нощта, в резултат на което са увредени: ограда – 12 метра; счупени керемиди; стени с латекс измокрени; паркет – измокрен; ламперия (дървена) – измокрена; комин. На 18.01.2022 г. е съставен констативен протокол в присъствието на ищеца и на представител на ответника, в който е отразено следното: по къщата – увреден покрив, за пренареждане 8 кв.м., а за подмяна – 2 кв.м. (керемидите са турски); съборена изолация – 5 кв.м., за подмяна 5 кв.м. от мрежата и 4 кв.м.от хидроизолация с посипка; съборена ограда, която е изградена от дървени коли и дъски – подмяна на 20 броя дървени коли и пренареждане на 200 м.; съборена изолация 3,50 м на 0,70 м – за подмяна.

На 01.02.2022 г. застрахователят уведомява ищеца че няма основание да изплати застрахователно обезщетение по случая, тъй като от проверка в „НИМХ-БАН“ не е регистриран вятър със скорост над 15 м/сек за района на с. И. в периода 06.12.2021 г. – 12.12.2021 г.

За периода от 17.02.2022 г. до 19.02.2022 г. силен поривист вятър над 15 м/сек е регистриран в станция „Т.“ на 18.02.2022 г. от 06.00 часа до 18.00 часа и преди обяд (от 07.00 часа до 12.00 часа) същия ден в станция „К.“. По данни на станция „Т.“ на 18.02.2022 г. има 3 регистриран силен вятър с максимална скорост 17 м/сек. По данни на станция „Е.“ на 18.02.2022 г. има регистриран силен вятър с максимална скорост 14 м/сек.

На 22.02.2022 г. ищецът подава до застрахователя заявление за възникнало застрахователно събитие „буря – силен вятър“ на 18.02.2022 г., в резултат на което са увредени: керемиди – 5 кв.м.; греди на ограда – 26 броя; врата дървена (габър); изолация на сграда за инструменти. На 11.03.2022 г. е съставен констативен протокол в присъствието на представител на ищеца и на ответника, в който е отразено следното: изкъртени греди от ограда – 26 броя (негодни да се ползват); врата входна – 1,70/160 бук; колони 2 броя – 2,50, ф 35 бук, негодни да се ползват; изолация на сграда за инструменти – 6кв.м. (мрежа с мазилка); керемиди турски 5 кв.м. за подмяна; дъски от оградата – 13 броя платна по 10 дъски на платно.

На 01.03.2022 г. ищецът депозира възражение до застрахователя поради отказа на последния да изплати застрахователно обезщетение за настъпилото през декември 2021 г. събитие, като представя информация от Хидрометеорологична обсерватория – Велико Търново към „НИМХ-БАН“. На 01.04.2022 г. застрахователят отговаря, че наличието на скорост на вятъра в съседни райони и съседни села не доказва наличие на вятър в с. И., поради което няма основание за промяна на становището и потвърждава отказа по претенцията. На същата дата, 01.04.2022 г., застрахователят отговаря писмено и на втората претенция, като посочва, че няма основание за изплащане на обезщетение, тъй като повредите са идентични с вече констатираните и описани в изготвения протокол от 18.01.2022 г., т.е. преди заявената дата на събитието 18.02.2022 г.