Решение № 1404 от 17.11.2023, Софийски градски съд
- Съд
- Софийски градски съд
- Дело
- Търговско дело 348/2023
- Вид
- Решение № 1404
- Подписан
- 17.11.2023
- В сила
- 15.03.2024
- Състав
- Пламен Колев
Цитирани разпоредби
- чл.78, ал.4 · Граждански процесуален кодекс
- чл.74 · Закон за задълженията и договорите
- чл. 52 · Закон за здравословни и безопасни условия на труд
- Чл.52,ал.1 · Закон за здравословни и безопасни условия на труд
- чл. 231, ал. 5 · Кодекс за застраховането
- чл.435 · Кодекс за застраховането
- чл. 448, ал.2, ал.6 и ал. 7 · Кодекс за застраховането
- чл. 448, ал.2, ал.6 и ал. 7 · Кодекс за застраховането
- чл. 448, ал.2, ал.6 и ал. 7 · Кодекс за застраховането
- чл. 459 · Кодекс за застраховането
- чл.200 · Кодекс на труда
- чл.200, ал.1 · Кодекс на труда
- чл.200, ал.4 · Кодекс на труда
- чл. 202 · Кодекс на труда
- чл. 2 · Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска “трудова злополука”
- чл.9,ал.2 · Наредба за задължителното застраховане
РЕШЕНИЕ
№ 1404 гр. София, 17.11.2023 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТО VI-12, в публично заседание на двадесет и девети септември през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:
Председател: П. Колев при участието на секретаря Галина Ил. Стоянова като разгледа докладваното от П. Колев Търговско дело № 20231100900348 по описа за 2023 година
Предявен е иск с правно основание чл.74 ЗЗД.
Ищецът твърди, че на 19.02.2019г. „П.п.“ АД - гр. Разград е сключило с ЗАД „Б.В.И.Г.“ договор за застраховка „Трудова злополука № 3607190610000010 със срок на валидност от 20.02.2019г. до 19.02.2020г. Общият брой на застрахованите лица е възлизал на 105 работници служители на дружеството , изчерпателно посочени в приложен към полицата списък. Договорената обща застрахователна сума е била определена на 6 254 537.10лв.
Застрахователната премия от 3064.52лв. е била надлежно заплатена от „П.п.“ АД и договорът е влязъл в сила.
Излага, че на 10.10.2019г. е възникнала трудова злополука с работника С. С.И., който е бил записан под № 38 в списъка на застрахованите лица с максималната застрахователна сума от 42 297.00лв. В резултат на нея се е наложило да му бъде извършена травматична ампутация на ниво между коляното и глезена следствие на тежка травма на дясната подбедрица.
Според издаденото му експертно заключение № 91040 от 124/01.07.2021г. на ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски-Разград“ АД, процентът на трайна неработоспособност е определен като 75%. До датата на произшествието пострадалият е бил в пълна работоспособност и не е имало данни за намалението й.
Пострадалият е внесъл пред Районен съд Разград против „П.п.“ АД граждански пек с правно основание чл.200 от КТ, за което е образувано гр.д. 872/2021г. но описа на PC Разград. На основание горецитирания договор за застраховка ищецът е привлякъл като подпомагаща 1 страна ЗАД „Б.В.И.Г.“, ЕИК ****.
На 12.01.2022г. съдът е постановил Решение № 19, с което ищецът е бил осъден да заплати на постадалия сумата от 169 647,90 лв., представляващо обезщетение за причинените болки и страдания в едно със законната лихва от датата на произшествието -11.10.2019г. до окончателното изплащане на сумата и 3609.81лв. обезщетение за имуществени вреди. — разходи за лечение.
Решението е било потвърдено в цялост от Окръжен съд Разград с Решение № 72 от 16.05.2022г. по вгд 68/2022г. по описа на ОС Разград. Поради необжалването му решението е влязло в сила и присъдените суми са били изплатени на работника по принудителен ред в рамките на изпълнително дело 466/2022г. по описа на ЧСИ 762-Д.Д..
Смята, че заплатената от „П.п.“ АД сума попада в обхвата на застрахователното покритие на сключения сък ЗАД „Б.В.И.Г.“ и съобразно поетите задължения по договора за застраховка „Трудова злополука№ 3607190610000010 със срок на валидност от 20.02.2019г. до 19.02.2020г. , p.XIV, т.6 от Общите условия във вр. с чл.9,ал.2 от Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за риска трудова злополука, дължима на пострадалия сума равняваща се на процент от застрахователната сума, равен на процента трайно намалена работоспособност на работника или служителя, установен от съответния компетентен орган на медицинската експертиза на работоспособността. Излага, че при застрахователна сума от 42297.00лв , 75% трайна неработоспособност се изчислява на 31 722.75лв. Тази сума той е платил като работодател и ответник по гр.д. 872/2021г. по описа на PC Разград вместо ЗАД „Б.В.И.Г.“ . Разпоредбата на чл. 52 от ЗЗБУТ предписва задължително сключване на застраховка "трудова злополука", по отношение на лицата, чиято работа е в риск. Същата разпоредба вменява в задължение на работодателя за сключи застрахователен договор за своя сметка, но в полза на своите работници, като поеме плащането на определените по него застрахователни премии. Предмет на застраховане е животът и телесната цялост на работниците.
Смята, че с настъпване на правопораждащият юридически факт- трудова злополука, за застрахования се пораждат права към застрахователя, като наред с това възниква и имуществена отговорност за работодателя. И докато отговорността на работодателя е безвиновна, то на застрахователя е договорна и в границите на уговорената застрахователна сума. В полицата е уговорен лимит на тази застрахователна сума, който обезщетението не може да надхвърля. Това е договорена или определена с нормативен акт, посочена в застрахователен договор парична сума, представляваща горна граница на отговорността на застрахователя към застрахования или ползващото се лице. С настъпването на трудова злополука, за увредения възниква правото на обезщетение за причинените му вреди, което може да претендира от деликвента, работодателя или от застрахователя. Работодателят и застрахователят отговорят на различни основания, по за едни и същи вреди. Увреденият разполага с правото да предяви иск срещу всеки от тях. Отговорността ни като работодател е по силата на закона , а на застрахователя по силата на доброволното му участие при възникване на договорното правоотношение , с което той се задължава срещу заплащане на 2 съответната застрахователна премия да възмезди до надлежния лимит болките и страданията от трудовата злополука. Следствие на това с плащане от ищеца на пълния размер на претърпените от пострадалия имуществени и неимуществени вреди е изпълнил договорното задължение на ЗАД „Б.В.И.Г.“, ЕИК **** и на основание чл.74 от ЗЗД е встъпил в правата на кредитора.
С писмо изх.№ 81/20.06.2022 г. е отправил писмено искане до застрахователя да му изплати дължимото по договора за застраховка , но до настоящият момент не е получил никакъв отговор. Счита , че същите са в забава след изтичане на 15-дневния срок от конституирането им като подпомагаща страна в процеса - 10.06.2021г. (р.14,т.1 от Общите условия ) Моли да се постанови съдебно решение , с което да бъде осъден ЗАД „Б.В.И.Г.“, ЕИК ****, седалище и адрес на управление , гр.София , ПК 1000, пл.**** да заплати на „П.п.“ АД, ЕИК ****, гр. Разград, ПК 7200, ул. **** сумата от 31 722.75лв представляващо размера на дължимата застрахователна сума по Договор за застраховка „Трудова злополука № 3607190610000010 със срок на валидност от 20.02.2019г. до 19.02.2020г., която ищецът е платил вместо ответника на застрахованото лице С. С.И. , ЕГН ********** в едно със законната лихва от дата на иска до окончателното изплащане на сумата 25.06.2021г., както и сумата от 4749.61 лева представляваща обезщетение за забава в размер на законната лихва от 26.06.2021г. до дата на иска.
Ответникът оспорва иска. Твърди, че ищецът „П.п.” АД, с ЕИК ****, не е материалноправно легитимиран да предяви настоящия иск, тъй като неговата отговорност е била ангажирана на основание чл. 200 от КТ и това се признава в самата искова молба.
Счита, че „П.п.” АД, с изплащането на присъденото обезщетение по влязлото в сила в.гр.д.
№ 68/2022 г. по описа на ОС гр. Разград, с което е потвърдено решението по гр.д. № 872/2021 г. по описа на PC гр. Разград, в качеството си на работодател е изпълнявал свое задължение, произтичащо от изрична законова норма. Няма основание за ангажиране на отговорността на Застрахователя от самия работодател. В конкретната хипотеза разпоредбата на чл. 435 от КЗ (предишна норма от отменения вече КЗ чл. 229 от КЗ/отм./) е неприложима, тъй като тази норма се отнася за застраховката „Гражданска отговорност", а претенцията произтича от застраховка „Трудова злополука". Единствената правна възможност за Работодателя е евентуално ангажиране на отговорността на виновните работници с регресния иск в изпълнение на чл. 202 от КТ. Смята, че ищецът в настоящия съдебен спор няма качеството застрахован, а е застраховащ, което също е индиция за липса на материалноправно основание за предявяване на иска, тъй като в Наредбата за задължителното застраховане ясно е изведен кръга от лица, имащи право на обезщетение.
Заявява, че не оспорва, че страните в настоящия спор са били обвързани от валидно застрахователно правоотношение, възникнало по силата на договора за задължителна застраховка „Трудова злополука" № 3607190610000010. Сочи, че нормативната уредба на този договор е в чл. 459 от КЗ, във връзка с чл. 442 от КЗ (предишна норма от отменения вече КЗ чл. 231 от КЗ /отм./), която разпоредба установява възможността на работодателя да сключи групова застраховка, като застраховани са неговите служители и/или работници, 3 чийто живот, здраве и работоспособност са предмет на застраховката, както и в разпоредбите на издадената на основание чл. 52, ал. 1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука” /обн., ДВ, бр. 15 от 17.02.2006 г./. При обсъждането на въпроса за отговорността на Застрахователя, от съществено значение е обстоятелството, че сключването на тази застраховка не е право, а нормативно установено задължение за работодателя, произтичащо от чл. 52, ал. 1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Съществено е и това, че застрахован по този договор не е работодателят, а лицата по чл. 2 от Наредбата - работниците и служителите, които извършват работа в основната и спомагателната дейност на предприятия, принадлежащи към икономическа дейност с трудов травматизъм, равен или по-висок от средния за страната. Това означава, че при настъпването на застрахователното събитие застрахователната сума трябва да бъде изплатена на застрахования - чл. 231, ал. 5 от КЗ /отм./, а в случай на смърт на застрахования, ако застраховката не е сключена в полза на трети лица, застрахователната сума се изплаща на наследниците на застрахования, а ако няма такива - на лицата, живели в едно домакинство със застрахования В контекста на изложено съгласно чл. 448, ал.2, ал.6 и ал. 7 от КЗ, във връзка с чл. 459, ал. 4 от КЗ (предишна норма от отменения вече КЗ чл. 238, ал. 2 и 7 от КЗ /отм./) задължението на Застрахователя по застраховка „злополука" за плащане на застрахователната сума, дължима за съответното застрахователно събитие, възниква наред и независимо от задълженията на трети лица за обезщетяване на вредите на застрахования от злополуката. Изпълнението на задълженията на третите лица за обезщетяване на вредите от злополуката не изключва задължението на застрахователя за плащане на застрахователна сума на застрахования, но и не поражда регресни или други права на тези трети лица срещу застрахователя. В този смисъл се позовава на Решение № 196 от 17.02.2016 г. по т. д. № 3034/2014 г. на ВКС, 1 т. о., че именно поради специфичния предмет на тази застраховка - „застрахованото лично благо, изплатената от застрахователя сума се кумулира с обезщетението, което застраховащия работодател дължи, тъй като не е уредена като имуществена отговорност - не е застрахована имуществената отговорност на работодателя. Имуществената му отговорност при увреждане живота и здравето на работниците при трудова злополука и професионална болест е уредена в чл. 200 КТ. С настъпване на правопроизводящият юридически факт трудова злополука или професионално заболяване - за застрахования се пораждат права към застрахователя, но наред с това възниква и имуществената отговорност на работодателя." Смята, че ищецът в настоящото производство, не е материалноправно легитимиран да предяви регресно притезание към застрахователя по договора за задължителна застраховка „трудова злополука". В тази връзка се позовава на Определение на ВКС с № 245/19.04,2017 г, по тр.д. № 1867/2016 г., 2-ро Търговско отделение , по описа на ВКС, с което не е допусната касационна жалба по влязлото в сила Решение № 1272 от 20.06.2016 г., по тр.д. № 86/2016 г. на САС, Търговска колегия.
Ответникът заявява, че не оспорва обстоятелството, че пред Застрахователя бяха 4 представени документи, удостоверяващи настъпила трудова злополука на застрахования С.
С.И., който е в трудово - правни взаимоотношения с „П.п.” АД на длъжност „Работник, строителство”, като към датата на тяхното представяне и завеждане на застрахователна претенция от страна на пострадалия не са представени документи, удостоверяващи трайна загуба на работоспособност. Представеният ТЕЛК за ТНР е издаден с дата 01.07.2021 г.