Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 65 от 12.11.2021, Районен съд - Трявна

Съд
Районен съд - Трявна
Дело
Гражданско дело 61/2021
Вид
Решение № 65
Подписан
12.11.2021
В сила
21.07.2022
Състав
ВЯРА ПЕТРАКИЕВА

Цитирани разпоредби

  • чл.131 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.78 ал.1 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.80 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.38 ал.1 т.2 · Закон за адвокатурата
  • чл.123 ал.1 т.3 б."в" · Закон за движението по пътищата
  • чл.16 ал.1 т.1 · Закон за движението по пътищата
  • чл.20 ал.1 и ал.2 · Закон за движението по пътищата
  • чл.20 ал.1 и ал.2 · Закон за движението по пътищата
  • чл.21 ал.1 · Закон за движението по пътищата
  • чл.93 · Закон за движението по пътищата
  • чл.94 · Закон за движението по пътищата
  • чл.97 · Закон за движението по пътищата
  • чл.98 · Закон за движението по пътищата
  • чл.52 · Закон за задълженията и договорите
  • чл.432 ал.1 · Кодекс за застраховането
  • чл.498 · Кодекс за застраховането
  • чл.86 · Кодекс за застраховането
  • чл.200 · Кодекс на труда

РЕШЕНИЕ

№ 65 гр. Трявна, 12.11.2021 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – ТРЯВНА в публично заседание на четиринадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година в следния състав:

Председател: ВЯРА ПЕТРАКИЕВА при участието на секретаря В. Г. Николова като разгледа докладваното от ВЯРА ПЕТРАКИЕВА Гражданско дело № 20214240100061 по описа за 2021 година

Предявени са искове с правно основание чл.432 ал.1 и чл.86 от Кодекса за застраховането.

Производството по делото е инициирано по исковата молба на ПЛ. Р. В. срещу ЗАД „ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“АД. В нея се твърди, че на 25.08.2020 г. в 18.40 часа на пътя Габрово – Трявна, близо до пътен кантон преди ЖП прелеза на гр. Трявна, ул.

„Капитан Дядо Никола“, ищецът, като водач на лек автомобил „Пежо 407“ с рег.№ЕВ 7955 ВК, бил блъснат предно ляво от насрещен лек автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ ЕВ 2599 ВА, навлязъл в неговото платно, собственост на Д. Х. П., застрахован при ответното застрахователно дружество и управляван от Г. П. П.. Ищецът бил с предпазен колан, отворили се всички еърбегове, имал непълен спомен от случилото се.

Почувствал се зашеметен, с главоболие, болки в дясното коляно и подбедрица.

Незабавно бил откаран с линейка на ЦСМП и прегледан в МБАЛ Трявна, направена рентгенография на глава. Издадени му били многократно болнични листове за периода 25.08.2020 г. – 05.01.2021 г., като в продължение на 4 месеца и 11 дни бил нетрудоспособен. Оплакванията му продължавали и към настоящия момент. Във връзка с ПТП бил съставен протокол за ПТП с пострадали лица от 25.08.2020 г., според който виновен бил водачът на лекия автомобил „Пежо 407“ с рег.№ЕВ 7955 ВК. Тъй като ищецът не бил в състояние от техническа гледна точка да предотврати удара, нямало обективни данни за съпричиняване от негова страна. В качеството му на застраховател ответникът било уведомен от ищеца с покана, получена на 13.11.2020 г.

1 с претенция за изплащане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди. С уведомление от 04.12.2020 г. ответникът изискал допълнителни доказателства, с каквито ищецът не разполагал. С уведомление от 15.02.2021 г. ответникът уведомил ищеца, че не може да се ангажира с изплащане на застрахователно обезщетение, поради недостатъчност на доказателствата, и отказва да заплати такова. Във връзка с ПТП при ответника е била образувана преписка по щета, по която изплатено застрахователно обезщетение в размер на 1080,00 лв., представляващо процент от действителната стойност на автомобила към датата на застрахователното събитие.

Твърди се в исковата молба, че следствие на ПТП ищецът търпял значителни неимуществени вреди през периода 25.08.202 г. – 05.01.2021 г., изразяващи се във физически и психически болки и страдания. В период от около един месец изпитвал затруднения в придвижването, болки и страдания и невъзможност да се обслужва сам, да извършва по-резки движение с долната част на тялото си. Повече от четири месеца изпитвал силно главоболие, придружено на моменти с гадене, нестабилност при ходене, замаяност, неадекватност и обърканост, непрекъснат болков синдром и невъзможност за концентрация. Оздравителният процес не бил приключил напълно.

Претендира се в исковата молба да се постанови решение, с което да се осъди ответника да заплати на ищеца сумата от 10 000,00 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от претърпени физически и психически болки, страдания и неудобства, ведно със законната лихва върху сумата считано от уведомяването на ответника - 13.11.2020 г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените по делото разноски.

В срока по чл.131 ГПК ответникът е представил писмен отговор /чрез адв. В. П./. В него се взима становище за допустимост, но неоснователност на предявения иск.

Правят се възражения за прекомерност на претендираното обезщетение, като се твърди, че ищецът е бил без поставен обезопасителен колан при настъпване на ПТП, както е нарушил и други разпоредби на ЗДвП. Счита се и, че претенцията е необосновано завишена, съпоставено с претърпените от ищеца увреждания.

Същевременно с това ответникът твърди, че водачът на лекия автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ ЕВ 2599 ВА не е нарушил разпоредбите на ЗДвП и че вината му не е установена по предвидения в закона начин, както и че вината за настъпване на ПТП е на ищеца – поради нарушение на чл.20 ал.1 и ал.2, чл.21 ал.1 и чл.16 ал.1 т.1 ЗДвП и евентуално на чл.93, чл.94, чл.97 и чл.98 от ЗДвП. Счита, че на посочените основания е налице и съпричиняване на вредоносния резултат. В писмения отговор ответникът оспорва ищецът да е получил описаните в исковата молба увреждания и техния начин и период на възстановяване. Сочи, че се касае за претърпяна от него трудова злополука, за която е получил обезщетение за претърпени болки и страдания от неговия работодател.

2

В открито съдебно заседание ищецът, чрез пълномощника си адв. А. И., поддържа подадената искова молба. Ответникът, чрез адв. В. П. като процесуален представител, поддържа направеното в писмения отговор оспорване на същата. Счита предявеният иск за неоснователен. В условията на евентуалност претендира намаляване размера на обезщетението за неимуществени вреди със сумата от 4376,70 лв., представляваща изплатено на ищеца обезщетение за трудова злополука.

След съвкупна преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намери за установено следното от фактическа страна:

Не е спорно между страните, а и се установява въз основа на представените писмени доказателства, че на 25.08.2020 г. в 18.40 часа, в гр. Трявна, на ул. „Капитан Дядо Никола“ №4, до пътен кантон, е настъпило ПТП между лек автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ЕВ 2599 ВА, собственост на Д. Х. П., но управляван от Г. П. П., и лек автомобил „Пежо 407“ с рег.№ЕВ 7955 ВК, собственост на ищеца П. Р. В. и управляван от него.

За произшествието е съставен протокол за ПТП №1311659/09.09.2020 г. на РУ Трявна при ОДМВР – Габрово. Съставен е и констативен протокол за ПТП с пострадали лица от 25.08.2020 г., според който при произшествието на 25.08.2020 г. ищецът ПЛ. Р. В. е получил „контузия на глава, комоцио и контузия на дясна подбедрица“.

Според съдебномедицинско удостоверение №112/25.08.2020 г. на Началника на отделение по Съдебна медицина при МБАЛ „Д-р Тота Венкова“АД, издаден след преглед и от медицинска документация, у ищеца са констатирани следните увреждания: контузия на главата със съмнение за мозъчно сътресение, охлузвания в лявата челно-слепоочна област, контузия на дясната колянна става с оток и болков синдром, охлузвания по двете подбедрици, оток с кръвонасядане и болки при движение на външния глезен на десния крак.

На водача на лекия автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ЕВ 2599 ВА Г. П. П. е съставен АУАН №099479/09.09.2020 г. за нарушение на чл.20 ал.2 ЗДвП, изразяващо се в това, че на 25.08.2020 г. около 18.40 часа в гр. Трявна, движейки се по ул. „Капитан Дядо Никола“ №4 в посока към гр. Габрово, при управление на лек автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ЕВ 2599 ВА, собственост на Д. Х.а П.а, на дясна крива не съобразява скоростта си със състоянието на пътя /мокра настилка/, релефа на местността и метеорологичните условия, като губи контрол над автомобила, навлиза в лентата за насрещно движение, не успява да спре и блъска в предна лява част движещият се в посока към гр. Трявна лек автомобил „Пежо 407“ с рег.№ЕВ 7955 ВК, собственост и управляван от ПЛ. Р. В., с което реализира ПТП, като при сблъсъка лекият автомобил „Форд Фокус“, преминава през пътното платно и се блъска в паркиран лек автомобил „Мазда Премаци“ с рег.№ЕВ 3210 ВМ, собственост на Десислава Сталианова Сталианова, като нанася материални щети на автомобила.

На водача на лекия автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ЕВ 2599 ВА Г. П. П. е съставен и 3

АУАН №099480/09.09.2020 г. за нарушение на чл.123 ал.1 т.3 б.“в“ ЗДвП, а именно за това, че при реализиране на ПТП на 25.08.2020 г. напуска местопроизшествието, без да уведоми съответните служби за контрол в Министерството на вътрешните работи, на територията на която е реализирано произшествието.

Видно от застрахователна полица №BG/30/119002748640 е, че за лекия автомобил „Форд Фокус“ с рег.№ЕВ 2599 ВА, собственост на Д. Х. П., е имало сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, за периода 28.09.2019 г. – 27.09.2020 г., със ЗАД „ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“АД.

С покана по чл.498 КЗ до ответното застрахователно дружество, вх.№4053/13.11.2020 г., ищецът е поискал изплащането на застрахователно обезщетение за причинени неимуществени щети от реализираното на 25.08.2020 г. ПТП. Към молбата е приложил: протокол за ПТП№1311659/09.09.2020 г.; констативен протокол за ПТП с пострадали лица от 25.08.2020 г.; съдебномедицинско удостоверение №112/28.08.2020 г.; амбулаторен лист №006988/25.08.2020 г.; справка за банкова сметка.

С писмо изх.№4989/04.12.2020 г. ЗАД „ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“АД е уведомило ищеца, че представените с искането за изплащане на застрахователно обезщетение документи не са достатъчни за доказване на претенцията, като е поискано представянето на допълнителни такива.

С писмо изх.№851/15.02.2021 г. ЗАД „ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“АД е уведомило ищеца, че поради непредставяне на поискани документи и поради недостатъчност на наличните документи, дружеството не се ангажира с определяне и изплащане на застрахователно обезщетение и оставя претенцията му без уважение.

Видно от справка за актуално състояние на действащи трудови договори от 24.08.2021 г. е видно, че ищецът ПЛ. Р. В. работи в Поделение „Електроразпределение“, считано от 02.11.2015 г. и до датата на изготвяне на справката.

Видно от представения по делото болничен лист №Е 20201578327/25.08.2020 г. е, че ищецът П. Р. В. е бил в отпуск за временна неработоспособност за периода 25.08.2020 г. – 07.09.2020 г., с диагноза „мозъчно сътресение“.

Видно от представения по делото болничен лист №Е 20201804402/15.09.2020 г. е, че ищецът П. Р. В. е бил в отпуск за временна неработоспособност за периода 08.09.2020 г. – 07.10.2020 г., с диагноза „мозъчно сътресение“.

Видно от представения по делото болничен лист №Е 20201804526/08.10.2020 г. е, че ищецът П. Р. В. е бил в отпуск за временна неработоспособност за периода 08.10.2020 г. – 06.11.2020 г., с диагноза „мозъчно сътресение“.

Видно от представения по делото болничен лист №Е 20201804697/10.11.2020 г. е, че ищецът П. Р. В. е бил в отпуск за временна неработоспособност за периода 07.11.2020 г. – 06.12.2020 г., с диагноза „мозъчно сътресение“.

4

Видно от представения по делото болничен лист №Е 20203220776/07.12.2020 г. е, че ищецът П. Р. В. е бил в отпуск за временна неработоспособност за периода 07.12.2020 г. – 05.01.2021 г., с диагноза „мозъчно сътресение“.

От представените по делото протокол за разследване на трудова злополука от 26.08.2020 г.; декларация за трудова злополука вх.№693/02.09.2020 г.; разпореждане №29834/04.09.2020 г. на НОИ – ТП София град, се установява, че полученото от ищеца мозъчно сътресение при ПТП е прието за трудова злополука по смисъла на чл.55 ал.2 КСО.

От приложена по делото справка от НОИ за преведени суми по банковата сметка на ищеца се установява, че същият е получил следните суми във връзка трудовата злополука по чл.55 ал.2 КЗ, както следва: през м. август 2020 г. – 50,89 лв.; през м. септември 2020 г. – 203,57 лв. и 814,27; през м. октомври 2020 г. – 254,46 лв. и 865,16 лв.; през м. ноември 2020 г. – 254,46 лв. и 814,27 лв.; през м. декември 2020 г. – 203,57 лв. и 814,27 лв.; през м. януари 2021 г. – 101,78 лв., или общо 4376,70 лв.

В показанията си разпитаната като свидетел Камелия И. Цанева, намираща се във фактическо съпружеско съжителство с ищеца сочи, че след ПТП ищецът бил с подута глава. Дни наред не можел да спи, повръщал, виело му се свят, дразнела го светлината, не можел да гледа телевизия. Наложило се да посети психолог. След инцидента се появило и главоболие, каквото нямал преди това. Не желаел повече и да шофира, а във връзка с работата му се налагало.

Въз основа на приложена по делото медицинска документация и заключение на съдебномедицинска експертиза, изготвена от вещото лице д-р Я.К., неоспорено от страните, се установява следно: При ПТП на 25.08.2020 г. ищецът е получил следните увреждания: Контузия на главата с мозъчно сътресение, две охлузвания в лявата челнослепоочна област, контузия на дясната колянна става с оток и болков синдром, охлузвания по двете подбедрици, оток с кръвонасядане и болки при движение на външния глезен на десния крак. Имал е продължителни оплаквания от главоболие, световъртеж, гадене, еднократно повръщане, безсъние, дразнене от светлина, болки в кръста. Има оплаквания от замъглено зрение и болки в шията при осъществения преглед при изготвяне на експертизата. Като усложнение след мозъчно сътресение се установява посттравмена церебрастения; установено е от психиатър посттравматично стресово разстройство. Получените увреждания са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота – за травмата на главата с мозъчно сътресение, травмата на дясното коляно, стресовото разстройство; болка и страдание, за охлузванията на подбедриците и травмата на глезена. По отношение на външните увреждания е проведена първична хирургична обработка в спешен център. По отношение на леката черепно-мозъчна травма е проведено специфично неврологично лечение /медикаментозно/ през целия период на нетрудоспособност. Обичайният 5 процес на възстановяване на външните травми е около 10–14 дни, а за мозъчното сътресение – около 3-4 седмици. В случая е настъпило усложнение – посттравмена церебрастения след мозъчно сътресение, което е продължило с оплаквания до януари 2021 г. По отношение на стресовото разстройство експертизата не посочва период, поради липса на контролен преглед от психиатър. Възможно е да продължи месеци, а понякога дори години. Според заключението на вещото лице, получените увреждания се намират в пряка причинно-следствена връзка с процесния инцидент. Такава връзка не може да се установи между инцидента и смущения на зрението, тъй като няма данни от периода преди и непосредствено след инцидента, както и преки травматични увреждания на очите. По отношение на оплаквания от болки в шията също няма регистрирани оплаквания и травматични промени непосредствено след травмата и в първите месеци след инцидента – не се проследява връзка. Пострадалият се е възстановил изцяло от външните увреждания. По отношение на мозъчното сътресение и усложнението след него се наблюдава също възстановяване след м. януари 2021 г.