Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 455 от 17.04.2026, Районен съд - Пазарджик

Съд
Районен съд - Пазарджик
Дело
Гражданско дело 4366/2025
Вид
Решение № 455
Подписан
17.04.2026
Състав
Ангел Ташев

Цитирани разпоредби

  • чл. 131 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.235, ал.2 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.78, ал.1 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.78, ал.3 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.4 · Закон за въвеждане на еврото в Република България
  • чл.147, ал.2 · Закон за защита на потребителите
  • чл.348 · Кодекс за застраховането
  • чл.386, ал.1 · Кодекс за застраховането
  • чл.405, ал.1 · Кодекс за застраховането
  • чл.408 · Кодекс за застраховането

РЕШЕНИЕ

№ 455 гр. Пазарджик, 17.04.2026 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – ПАЗАРДЖИК, ХIX ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на осемнадесети март през две хиляди двадесет и шеста година в следния състав:

Председател: Ангел Ташев при участието на секретаря Наталия Д.а като разгледа докладваното от Ангел Ташев Гражданско дело №

20255220104366 по описа за 2025 година

Производството по делото е образувано по искова молба, подадена от Г. С. Г., ЕГН ********** и Д. М. Г., ЕГН **********, и двамата от гр. Пазарджик, ул. ..............................., против „......................................“ АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. София, бул. ...................................., с която се иска от съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищците сумата в размер на 35886 лева, представляваща застрахователно обезщетение, дължимо във връзка с настъпили застрахователни събития в периода на застрахователно покритие по полица № 22100100034098/18.07.2024 г. за застраховка „Отмяна на пътуване“, ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда – 20.08.2025 г., до окончателното изплащане на сумата.

На основание

********************. чл.127, ал.4

ГПК посочва банкова сметка:

IBAN

В исковата молба се излагат обстоятелства, че двамата ищци са съпрузи и застраховани лица по Застрахователна полица № 22100100034098/18.07.2024 г. за застраховка „Отмяна на пътуване“, издадена от ответното дружество. Съгласно посочената полица застрахователят се задължил да изплати застрахователно обезщетение при настъпване на застрахователно събитие - отмяна на пътуване или съкращаване на пътуване във връзка с групова екскурзия, организирана от застраховащия „..............................“ ООД съгласно Договор № 6869 от 12.07.2024 г. Екскурзията била на обща стойност 37638 лева, която сума ищците заплатили на седем вноски. Застрахователната премия на обща стойност 1751,75 лев., ведно с дължимия данък, била заплатена от ищците на 18.07.2024 г.

Във връзка с настъпило застрахователно събитие за ищцата Д. Г. от ответника бил 1 постановен отказ за изплащане на обезщетение, обективиран в Уведомление № РК-02089/5/10.06.2025 г.. С уведомление № РК-020-89/9/16.07.2025 г. застрахователят отказал изплащане на застрахователно обезщетение и във връзка със събитието, настъпило по отношение на Г. Г..

Считат, че и двата отказа на застрахователя за незаконосъобразни.

По отказа, обективиран в Уведомление № РК-020-89/5/10.06.2025 г. - некоректно застрахователят третирал настъпилото събитие като минало или хронично заболяване.

Застрахователният договор бил сключен на 18.07.2024 г., а заболяването настъпило през януари 2025 г.. Заболяването не било и хронично, тъй като нямало прогресивен ход и чести обостряния. Освен това неправилно застрахователят приел, че претенцията за заплащане на застрахователно обезщетение е основана на претърпяната артроскопия. Изяснява, че заплащането на застрахователно обезщетение се претендира заради влошаването на здравословното състояние след операцията, поради изразения синдром на костномозъчсн оток. Именно това наложило провеждането на интензивна венозна и интраставна терапия, както и възпрепятствало пътуването по медицински предписания. Посоченото събитие освен, че било внезапно и непредвидимо, настъпило в периода на застрахователно покритие, поради което счита, че е налице основание за заплащане на застрахователно обезщетение.

По отказа, обективиран в Уведомление № РК-020-89/9/16.07.2025 г. счита, че некоректно застрахователят е посочил, че отговарял само при хоспитализация. Смята, че съгласно чл.9, т.1 от Общите условия към застрахователна полица „Отмяна на пътуване“ отговорността на застрахователя не се изчерпвала само до хоспитализация, а покривала и рисковете, свързани с необходимостта от домашно лечение, когато било налице опасност от влошаване на здравословното състояние на застрахованото лице. В случая такава била налице - заболяването се изразяло в пареща, режеща болка, водеща до мъчителни спазми на мускулите на крайниците, което възпрепятствало ставането от леглото и изправяне поради мъчителната болка в долните крайници. За да се овладеело това състояние и да се избегнели последваща хирургична намеса, било необходимо извършването на лечение с нестероидни противовъзпалителни средства, както и покой в легнало положение, без движение и натоварване.

Оспорва, че заболяването „увреждане на лумбо-сакралните коренчета“ било хронично.

Считат, че отмяната на пътуването е настъпила не по тяхна вина и са изправна страна по застрахователната полица, поради което не са налице основанията за изключване отговорността на застрахователя, указани в чл.408 КЗ.

Претендира разноски. Сочи доказателства.

В хода по същество ищците не се явяват и не изпращат процесуален представител.

Постъпила е молба от адвокат И. П. от АК Пазарджик, с която молят съда да уважи исковата претенция. Депозира писмена защита.

В срока по чл. 131 ГПК, ответната страна депозира отговор на исковата молба, чрез 2 юрисконсулт К. Н..

Не оспорва наличието на валидно застрахователно правоотношение между ответника и „..............................“ ЕООД по застраховка „Отмяна на пътуване", обективирана в застрахователна полица № 22100100034098 от 18.07.2024 г. с период на застрахователното покритие от 28.07.2024 г. до 13.04.2025 г.. Посочва, че общият лимит на отговорност по полицата е 34 348 лева, а в списъка на застрахованите лица са включени двамата ищци. В застрахователната полица били посочени покритите рискове, като техните характеристики, изключенията от застрахователното покритие, начинът на предявяване на претенциите, изискуемите документи и пр. са уредени в Общите условия, неразделна част от застрахователната полица.

Не оспорва, че е предявена претенция от ищците, заведена под № 2400001128 от 09.04.2025 г., по която застрахователят мотивирано отказал да изплати застрахователно обезщетение, въз основа на което и да е от двете събития.

Излага твърдения за здравословното състояние на ищцата преди пътуването. Твърди, че не са налице всички изискуеми условия за изплащане на обезщетение, а именно: непредвидимо и възникнало в периода на застрахователното покритие събитие; злополука или акутно заболяване, като към началната дата на пътуването се провежда болнично или домашно лечение и съществува опасност за влошаване на здравословното състояние на застрахованото лице от пътуването.

Счита, че описаната в представената епикриза диагноза говори за заболяване с дегенеративен характер, т.е. такова, при което тъканите или органите на тялото постепенно се влошават и разрушават с течение на времето, което води до загуба на функцията им.

Допълнително от това, видно от приложената справка от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), от 2022 г. до момента на пътуването, многократно ищцата била диагностицирана с гонартроза, която представлява артроза на колянната става, наричана още остеоартрит на коляното, която се характеризира с постепенно разрушаване на ставния хрущял, водещо до болка, скованост, подуване и ограничена подвижност.

По отношение на твърдяното застрахователно събитие, което произтича от здравословното състояние на Г. Г. оспорва акутността и непредвидимостта на заболяването, като твърди, че същото е минало и хронично по характера си. Ищецът не бил хоспитализиран. Смята, че в случая, видно от поставената диагноза с код по МКБ С54.4 „увреждане на лумбо-сакралните коренчета“, несъмнено се касаело за хронично заболяване, тъй като тази диагноза била включена в приложение № 10 от Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспасеризацията.

Моли съда да отхвърли така предявените искове, като неоснователни и недоказани.

Претендира разноски.

В хода по същество ответникът не изпраща процесуален представител. Постъпила е молба от юрисконсулт Н., с която моли съда да постанови решение, с което да отхвърли предявената искова претенция в цялост.

3

Съдът, като съобрази правните доводите на страните, събраните писмени доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съгласно правилата на чл.235, ал.2 ГПК, намира за установено следното от фактическа страна:

Не е спорно между страните наличието на валидно застрахователно правоотношение между ответника и „..............................“ ЕООД по застраховка „Отмяна на пътуване“, обективирана в застрахователна полица № 22100100034098 от 18.07.2024 г., с период на застрахователното покритие от 28.07.2024 г. до 13.04.2025 г., както и че общият лимит на отговорност по полицата е 34348 лева, а в списъка на застрахованите лица са включени двамата ищци. Горното се установява и от приложените писмени доказателства – застрахователна полица № 22100100034098/18.07.2024 г., ведно с общи условия по застраховка „Отмяна на пътуване“ и договор с „..............................“ ООД, ведно с общи условия.

С подписването на договора застраховащия е декларирал, че е получил общите и специални условия по застраховката, които приема.

Приет и са и ОУ към договора, в които са посочени предмет на застрахователния договор, застраховани лица, обект на застраховането и т.н.. Според ОУ застрахователно събитие е настъпване на покрит застрахователен риск в периода на застрахователното събитие. Според т. 6 – акутно заболяване е внезапно, неочаквано и непредвидимо заболяване, появило се за първи път в периода на действие на договора, и изискващо спешно лечение, поради наличие на симптоми, които застрашават живота на болния, като същото не включва хронични заболявания. Според чл. 8 – застрахователят покрива само тези рискове, които са посочени в застрахователния договор, като уговорките, които ги установяват, не могат да се тълкуват разширително. По смисъла на чл. 9 – по риск "отмяна на пътуване", застрахователят покрива разходи, когато застрахованото лице не може да започне и да осъществи пътуването, поради някоя от следните причини, която е била непредвидима към момента на сключване на застрахователния договор и е възниквала в периода на застрахователното покритие, независимо от волята на застрахованото лице: 1. злополука или акутно заболяване на застрахованото лице, при условие, че към началната дата на пътуването се провежда болнично или домашно лечение и съществува опасност за влошаване на здравословното състояние за застрахованото лице от пътуването и др.

Не е спорно между страните, че ищците са заплатили уговорените в договора застрахователни премии в размер на 1717,40 лева /858,70 лева за всеки един от ищците/.

Представен е договор за организирано туристическо пътуване от 12.07.2024 г., сключен между ..............................“ ЕООД и двамата ищци с цена на туристическия пакет – 18776 лева. Видно от приетите платежни нареждания ищците са превели в полза на туристическото дружество 37638 лева.

Приложено е уведомително писмо от туристическото дружество до ответника, в което е посочено, че във връзка с настъпила застрахователна щета с ищците, уведомяват застрахователя, че пътуването ще се осъществи, както и че ищците са заплатили сумата в 4 общ размер на 35886 лева. Отразено е й, че съобщението за анулиране на пътуването по здравословни причини е получено на 24.03.2025 г..

Представени са медицински документи, касаещи здравословното състояние на ищцата Г., от които се установява, че е била хоспитализирана в периода от 17.01.2025 г. до 18.01.2025 г. в клиниката по ортопедия и травматология към болницата в Кулмбах, под грижите на д-р мед. Герхард Финкенцелер. Поставена и е следната диагноза - масивно увреждане на хрущяла, степен 4, на костна вдлъбнатина в дисталния (долния) край на бедрената кост (фемур), задната повърхност на капачето на коляното и латерално ставната повърхност на големия пищял вляво; разкъсване на предния рог на външния менискус на лявото коляно; синовиалит на лявото коляно; белези по предната кръстна връзка на лявото коляно вляво. Предписана е терапия на 17.01.2025 г.. Установява се, че след изписването на пациентката, състоянието й се влошава значително поради изразен синдром на костномозъчен оток в областта на лявата бедрена кондилна кост, поради което се налага провеждане на интензивна венозна и интраставна терапия в периода от 19.03.2025 г. до 05.04.2025 г.. Отразено е, че поради следоперативното протичане и необходимостта от интензивно последващо лечение, пациентката е силно ограничена в активната си подвижност, трябва да се щади физически за неуточнено време и не е в състояние да пътува.