Решение № 2180 от 14.06.2022, Районен съд - Пловдив
- Съд
- Районен съд - Пловдив
- Дело
- Гражданско дело 19446/2021
- Вид
- Решение № 2180
- Подписан
- 14.06.2022
- В сила
- 14.06.2022
- Състав
- Христо Георгиев Иванов
Цитирани разпоредби
- чл. 131 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 38, ал. 1, т. 2 · Закон за адвокатурата
- чл. 38, ал. 2 · Закон за адвокатурата
- чл. 380 · Кодекс за застраховането
- чл. 441 · Кодекс за застраховането
- чл. 441, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 441, ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 441, ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 448, ал. 5 · Кодекс за застраховането
- чл. 448, ал. 5 · Кодекс за застраховането
- чл. 459, ал. 3 и 4 · Кодекс за застраховането
- чл. 459, ал. 3 и 4 · Кодекс за застраховането
РЕШЕНИЕ
№ 2180 гр. Пловдив, 14.06.2022 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – ПЛОВДИВ, XV ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на дванадесети май през две хиляди двадесет и втора година в следния състав:
Председател: Христо Г. Иванов при участието на секретаря Радка Ст. Цекова като разгледа докладваното от Христо Г. Иванов Гражданско дело № 20215330119446 по описа за 2021 година
Съдът е сезиран с искова молба от Л. Й. А., ЕГН **********, С. П. А., ЕГН ********** и Й. П. А., ЕГН ********** и тримата в качеството им на законни наследници на П. С. А., ЕГН **********, починал на ***, чрез пълномощник адв. Б. против ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД, ЕИК 200299615, с която е предявен иск с правно основание по чл. 448, ал. 5 вр. чл.
441, ал. 2 вр. чл. 459, ал. 3 и 4 от Кодекса на застраховането.
В исковата молба се твърди, че тримата ищци са единствени законни наследници на починалия на *** П. С. А., както следва: Л. Й. А. – с., С. П. А. и Й. П. А. – синове. Към датата на смъртта си П. С.А. се намирал в трудово правоотношение с работодателя УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, ЕИК 115576405. Същият имал качеството на застраховано лице по силата на Договор за групова застраховка “Злополука и Заболяване“ за служителите в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сключен на 29.12.2020 г. с ответното дружество, със застрахователна полица № BG *** и застрахователно покритие 23.06.2021 г. – 22.06.2022 г. В периода на застрахователното покритие, на ***наследодателят на ищците внезапно починал, като ден порано бил хоспитализиран по спешност в Първа клиника по хирургия при УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – гр. Пловдив. Причина за спешната хоспитализация били болки в епигастралната област и в дясното подребрие.
Въпреки проведените реанимационни и лечебни мероприятия състоянието на застрахования прогресивно се влошило и той починал. Поставената му окончателна диагноза била ***.
1
Ищцата Л.А. отправила пред ответното застрахователно дружество писмено уведомление за заплащане на дължимото застрахователно обезщетение в размер на 2000 лв. съгласно застрахователна полица № ***, изд. по групова застраховка „Злополука и Заболяване“ за служителите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД. Ответникът не уважил предявената застрахователна претенция и постановил отказ за изплащане на обезщетение по образуваната щета № ***. Отказът бил мотивиран с това, че съгласно т.
40.4.1 от ОУ при настъпване на застрахователно събитие застрахованият следвало да уведоми в писмена форма застрахователя лично или чрез упълномощено лице, не по-късно от 7 работни дни от датата на застрахователното събитие.
Съгласно т. 29.1 от ОУ по процесната застраховка „Злополука и заболяване“, ответникът „ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД покрива риска смърт на застрахованото лице вследствие на злополука или акутно заболяване. Заболяването на наследодателя П. С. А., което е причинило смъртта му напълно покрива критериите на акутно заболяване съобразно дефиницията, обективирана в т. 16 от ОУ. Това е така, защото представената като писмено доказателство епикриза с и.з. № 41970/1577 2021, издадена в полза на застрахования установява, че окончателно поставената му диагноза е ***. Съгласно международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето под *** фигурира заболяването ***.
Според данните, обективирани в представената епикриза състоянието на болния се е влошило прогресивно, със задълбочаващи се дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност и е завършило с летален изход.
Според т. 43 от ОУ по комбинирана застраховка „Злополука и заболяване“ при смърт на застрахования в резултат на злополука на ползващите се лица се изплаща застрахователната сума, посочена в полицата.
Ако няма ползващите се лица, застрахователната сума се изплаща на законните наследници. В настоящия случай липсват данни за трето ползващо се лице, за когото да възникнат права по процесния застрахователен договор и на когото да се изплати дължимото застрахователно обезщетение съгласно определените в договора условия. По тази причина тримата ищци като единствени законни наследници на починалия им общ наследодател П. А. са активно материалноправно легитимирани да получат застрахователно обезщетение по силата на Договор за групова застраховка „Злополука и Заболяване“ за служителите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сключен между УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и „ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД, със застрахователна полица № *** и застрахователно покритие 23.06.2021 г. 22.06.2022 г. Процесният договор за застраховка бил сключен за изплащане на фиксирана парична сума в размер на 2000 лева. На основание чл. 441 КЗ договорът е сключен под формата на групова застраховка, поради което не е необходимо в него да се съдържат имената и адресите на застрахованите лица, ако те са определени по друг недвусмислен начин, включително чрез посочване на определено тяхно качество съобразно чл. 441, ал. 1 КЗ.
2
С оглед изложеното от съда се иска да постанови решение, с което да осъди ответното дружество да заплати на ищците сумата от общо 2000 лева, представляваща застраховането обезщетение, дължимо по силата на Договор за групова застраховка „Злополука и Заболяване“ за служителите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сключен на 29.12.2020 г. между работодателя и „ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД, със застрахователна полица № *** и застрахователно покритие 23.06.2021 г. – 22.06.2022 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба в съда – 08.12.2021 г. до окончателното й изплащане. Претендират разноски.
В срока по чл. 131 ГПК ответникът не е депозирал отговор на исковата молба. Съобщение по чл. 131 ГПК е изпратено на ответника и получено на 17.12.2021 г., като срокът за подаване на отговор е изтекъл на 17.01.2022 г. Отговор на исковата молба е постъпил в съда на 09.02.2022 г., като видно от отразяването върху представената товарителница от „Български пощи“ ЕАД, пратката е подадена на 08.02.2022 г., т.е. след изтичане на срока по чл. 131 ГПК за подаване на отговор на исковата молба.
Взема становище за неоснователност на предявения иск. Излага, че не бил налице правен интерес от страна на ищците за предявяване на иска, поради липсата на провеждане на процедурата, предвидена в чл. 380 КЗ и т.
40.4.1. от ОУ по застраховка „Злополука и Заболяване“, а именно да бъде уведомен в писмена форма застрахователя не по-късно от 7 работни дни от датата на настъпване на застрахователното събитие. Пропускайки този уведомителен срок по силата на договорните отношения ищците губят самото материално право, като с липсата на активни действия - уведомление към Застрахователя се отказват от застрахователното обезщетение. Твърдят, че с пропускане извършването на определено действие, а именно – уведомяване на Застрахователя в писмена форма не по-късно от 7 работни дни от датата на застрахователното събитие, то отпада материалното право, а оттук и процесуалните възможности за неговата реализация, поради което счита иска за недопустим.
Признава за установено съществуването на валидно застрахователно правоотношение по застраховка „Злополука и Заболяване“ за служителите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сключен на 29.12.2020 г., със ЗАД „ДаллБогг:
Живот и Здраве“ АД, със застрахователна полица № *** и застрахователно покритие 23.06.2021 г. – 22.06.2022 г.
Признава и факта, че П. С. А. е починал на *** с окончателна диагноза ***.
Признава, че тримата ищци са законни наследници на П. С. А..
Оспорва твърдените с исковата молба обстоятелства относно материалноправната легитимация на наследниците на П. А.. На първо място, от процесуалния представител на ищцовата страна, в исковата молба се изтъкват факти, които не са отречени и не се оспорват. В същото време, обаче не се споменава въпросът, който дерогира упражняването на самото 3 материално право. Този въпрос, твърди да е ясно посочен в Уведомление с Изх. № 5059/06.10.2021 г. от страна на ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД и това е бездействието на наследниците, които са знаели за настъпилото застрахователно събитие – факт, който се доказва от приложените към исковата молба Препис - извлечение от акт за смърт и Удостоверение за наследници, но въпреки това не са уведомили Застрахователя - факт, който дава възможност на Застрахователя да откаже изплащането на обезщетение и по този начин материалното право на наследниците се погасява. Твърди, че ако ищците бяха изпълнили задължението си да не бездействат и да уведомят Застрахователя, то те щяха успешно да реализират своето материално право.
Моли за отхвърляне на предявения иск.
Съдът, като съобрази доводите на страните и събраните по делото доказателства, счита за установено следното от фактическа и правна страна следното:
Предявен е иск с правна квалификация по чл. 448, ал. 5 вр. чл. 441, ал. 2 вр. чл. 459, ал. 3 и 4 от КЗ.
Съдът намира, че предявеният иск е допустим. Наведените в отговора на исковата молба съображения, са такива по съществото на спора.
По делото не съществува спор, а и се изяснява от приобщените доказателствени материали, че между страните е съществувало валидно застрахователно правоотношение по застраховка „Злополука и Заболяване“ за служителите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сключен на 29.12.2020 г., със ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД, със застрахователна полица № *** и застрахователно покритие 23.06.2021 г. – 22.06.2022 г., както и че П. С. А. е починал на ***, с окончателна диагноза ***. Безспорно е и че тримата ищци са законни наследници на П. С. А..
Липсва спор, че към датата на процесното застрахователно събитие /***/ спрямо починалия П. С. А. е действал Договор за групова застраховка „Злополука и Заболяване“ за служителите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сключен на 29.12.2020 г. между УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и „ЗАД ДАЛЛБОГГ:ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД, със застрахователна полица №*** и застрахователно покритие 23.06.2021 г. - 22.06.2022 г. От представените по делото писмени доказателства, а именно договор за услуга от 29.12.2020 г., застрахователна полица № *** и уведомление с изх. № 5059/ 06.10.2021 г., с което е постановен отказ за изплащане на застрахователно обезщетение се установява, че между работодателя на П. С. А. и ответното застрахователно дружество е действало валидно застрахователно правоотношение преди датата на неговата смърт. Процесният договор за застраховка „Злополука и заболяване“ е сключен за изплащане на фиксирана парична сума в размер на 2 000 лв. /две хиляди лева/, надлежно обективирана в застрахователната полица, която сума съгласно т. 43 от ОУ при настъпила смърт се изплаща на ползващите лица, а ако няма такива на застрахователната сума се изплаща на законните наследници. Настъпилото застрахователно събитие е сред покритите рискове съгласно т. 29.1 от ОУ по застраховка „Злополука и 4 заболяване“, според която ответникът „ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД покрива риска смърт на застрахованото лице вследствие на злополука или акутно заболяване. Активната материална легитимация на тримата ищци да получат обезщетение, произтичаща от качеството им на единствени законни наследници на застрахования съобразно удостоверение за наследници с изх. № *** на починалия П. А..
Съдът не приема възражението на ответника, според което материалното право на ищците да получат обезщетение по процесния застрахователен договор било погасено поради обстоятелството, че същите не били уведомили застрахователя за настъпилото застрахователно събитие в срока, предвиден в т. 40.4.1 от ОУ. На първо място общите условия са типизирани клаузи, , установени предварително за сключването на определен застрахователен продукт, обвързват застраховащия, ако са му били предадени при сключването на застрахователния договор и той е заявил писмено, че ги приема.
Абсолютно несъстоятелно е да се приеме, че неуведомяването на ответника за настъпилото застрахователно събитие в срока, предвиден в т.
40.4.1 от ОУ е релевантно за съществото на правния спор, тъй като подобно уведомяване няма никаква връзка с настъпване на застрахователното събитие.
За пълнота на изложението следва да се изтъкне, че общите условия са неразделна част от застрахователния договор. При несъответствие между застрахователния договор и общите условия има сила уговореното в договора.