Решение № 193 от 20.04.2026, Районен съд - Търговище
- Съд
- Районен съд - Търговище
- Дело
- Гражданско дело 1004/2025
- Вид
- Решение № 193
- Подписан
- 20.04.2026
- В сила
- 26.08.2026
- Състав
- ЙОХАННА ИВАНОВА АНТОНОВА
Цитирани разпоредби
- чл. 131 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 172 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 214,ал.1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 75 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 77 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 78,ал.1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 80 · Граждански процесуален кодекс
- чл.86,ал.1 · Закон за задълженията и договорите
- чл. 386 · Кодекс за застраховането
- чл.388 · Кодекс за застраховането
- чл. 388, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 390 · Кодекс за застраховането
- чл. 390,ал.1 · Кодекс за застраховането
- чл. 405,ал.1 · Кодекс за застраховането
РЕШЕНИЕ
№ 193 гр. Търговище, 20.04.2026 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – ТЪРГОВИЩЕ, XI СЪСТАВ, в публично заседание на втори април през две хиляди двадесет и шеста година в следния състав:
Председател: ЙОХАННА ИВ. АНТОНОВА при участието на секретаря Красимира Ал. Кирилова като разгледа докладваното от ЙОХАННА ИВ. АНТОНОВА Гражданско дело № 20253530101004 по описа за 2025 година за да се произнесе, взе предвид следното:
Производството е образувано по предявен осъдителен иск с правно основание чл. чл. 405,ал.1 от КЗ и чл.86,ал.1 от ЗЗД.
Ищецът Е. П. П. от с.Макариополско, общ.Търговище, действащ чрез процесуален представител адв.Т. Г. -ВАК твърди в исковата молба, че на 09.05.2025г. около 23.00 часа по път между с. Макариополско и с. Мировец, в землището на с. Мировец, по време на движение в посока с. Мировец със собствения му лек автомобил „Мерцедес”, модел „ S 350”, с per. № Т09**АН, модификация 350 4Matic 7G-tronic, управляван от И. Г. И., ЕГН **********, автомобилът започнал да се задимява, започнал да пуши, като се чул и гърмеж, при което водачът спрял автомобила и заедно със собственика му слезли от него и след като отворили предния капак, лумнали пламъци и автомобилът се запалил. Ищецът излага, че незабавно позвънили на тел.112, като десет минути по-късно пристигнала и пожарна кола, за възникналия пожар е издадено удостоверение с per. № 744200- 292/12.05.2025г. на МВР РСПБЗН- Търговище, в който са описани мястото и времето на възникналия пожар, както и че произшествието е посетено от органи на РСПБЗНТърговище.Сочи също, че към датата на събитието е била налице валидно сключена застраховка „Каско
+“ по застрахователна полица №
440124211033203, издадена от ответното застрахователно дружество, със срок на валидност 27.11.2024г. - 26.11.2025г., в която е отразено, че автомобилът е застрахован за застрахователна сума в размер на 29 800 лева, върху която е определена и застрахователната премия в размер на 1 545,76 лева.Твърди още, че за застрахователно събитие, настъпило на 09.05.2025г., е заведена извънсъдебна претенция с №44012512503091/12.05.2025г. към застрахователя 1 с искане за заплащане на обезщетение за причинените имуществени вреди въз основа на което е образувана щета №44012512503091, като на 12.05.2025г. застрахователят изискал допълнителни документи, представени от ищеца на 13.05.2025г. и 15.05.2025г. от представител на застрахователя е изготвен описзаключение по щетата, но с писмо изх. № 0-92-6629/28.08.2025г. застрахователят изпратил отговор до ищеца, според който от последния е назначена пожаротехническа експертиза, от която застрахователят констатирал, че декларираните обстоятелства не отговарят на описаното от застрахования в предявената от него претенция и позовавайки се на т.9.1.9 от ОУ на автомобилна застраховка „Каско+“ застрахователят е отказал да изплати застрахователно обезщетение.С оглед на изложеното и като счита, че пожарът е причинил на застрахования автомобил тотална щета, излагайки подробни съображения, ищецът приема, че за него е налице правен интерес от предявяване на настоящия иск, предявен като частичен за присъждане на застрахователно обезщетение в размер на 5000лв. от общо 24 900лв.(изменен в съдебно заседание след допуснато от съда изменение на размера на иска до сумата от 8 206,23евро/16 050лв./, на осн. чл. 214,ал.1 от ГПК), претендира законната лихва считано от датата на отказа, а именно от 28.05.2025г. до окончателното плащане, както и направените разноски.В съдебно заседание претенцията се поддържа от процесуалния представител на ищеца адв. Т. Г. – ВАК, който пледира за уважаването й, претендира разноски.
В срока и по реда на чл. 131 от ГПК е постъпил писмен отговор от ответника чрез юрисконсулт В. Й., в който предявения иск се оспорва изцяло по основание и размер.Не се оспорва обстоятелството, че е налице валиден към датата на посоченото произшествие договор за застраховка „Каско”, сключен в „ДЗИ-ОЗ“ ЕАД за л.а. „Мерцедес S 350” с per. № Т 09** АН, обективиран в полица № 440124211033203, както и обстоятелството, че п о повод на предявената претенция в дружеството е образувана преписка по щета № 44012512503091.Въвежда се възражение за надзастраховане по см. на чл.388 от КЗ, обосновано с твърдения, че автомобили със същите характеристики - модел, марка, година на производство и със същите параметри като процесния, имат цена, значително по - ниска от тази, за която е застрахован процесния автомобил, както и че при определяне на действителната му пазарна стойност следва да се вземе предвид и намалената му стойност от амортизация.Излага се, че е налице и необходимост от установяване на предпоставките по чл. 390 от КЗ.Оспорва се и механизма на настъпване на вредите, като ответникът твърди, че вредите са настъпили в резултат на напълно различен механизъм, което дава основание на застрахователя да постанови отказ от изплащане на обезщетение, изрично уговорен в клаузата на т. 9.1.9. от Общите условия, представляващи неразделна част от застрахователния договор; оспорва се и доказателствената стойност на представения от ищеца удостоверение с p e r . № 744200292/12.05.2025 г., издадено от МВР РСПБЗН – Търговище, както и размера на предявената претенция, иска се отхвърлянето на иска изцяло, претендират се 2 разноски.В съдебно заседание процесуалния представител на ответника поддържа въведените възражения, като моли за отхмърлянето на иска, претендира разноски.
След преценка на доказателствата по делото и като съобрази доводите и възраженията на страните, съдът намира за установено от фактическа страна следното:
Не е спорно по делото обстоятелството, че към датата на застрахователното събитие-09.05.2025г., ищецът е имал валидно сключен договор за застраховка „Каско“ в „ДЗИ-ОЗ“ ЕАД за л.а. „Мерцедес S 350” с p e r. № Т 09** АН, обективиран в полица № 440124211033203, както и обстоятелството, че по повод на предявената претенция в дружеството е образувана преписка по щета № 44012512503091, видно и от приложените писмени доказателства по делото. От приложеното удостоверение рег.№ 744200-292/12.05.2025г., изд. от МВР ГДПБЗН се установява, че на 09.05.2025г. около 23 ч. възниква пожар в кола „Мерцедес S 350” с per. № Т 09** АН , от който пожар са нанесени материални щети и произшествието е посетено от екип на РСПБЗН Търговище, а от изискана от съда справка е представена и телефонограма № 107/09.05.2025г., от която се установява, че на 09.05.2025г. в 23,00ч. в РСПБЗН Търговище, е. Мировец, е получено съобщение за пожар с преки материални щети на превозно средство с обект лек автомобил, място-двигател, с предопагаема причина –късо съединение, като на място е заминал пожарен автомобил с рег № Т 1633 ТН, пристигнал на място в 23,22ч. на 09.05.2025г. и пожарът е ликвидиран в 00,03ч. на 10.05.2025г.По делото е приложена и застрахователната преписка, от която се установява, че на 12.05.2025г. ищецът е подал до ответния застраховател уведомление за щета № 44012512503091, представил е и изисканите от застрахователя документи, вкл. удостоверение за техническа изправност на автомобила от 25.11.2024г., а от опис-заключение по щетата от 15.05.2025г., изготвен от застрахователя се установява, че е посочено „цялостно опожарен автомобил, без запазени части“ и от писмо изх.№0-92-6629/28.05.2025г. на застрахователя до ищеца се установява, че от назначена от самия застраховател експертиза е установено, че декларираните обстоятелства не отговарят на описаното от ищеца събитие, при което и позовавайки се на т.9.1.9, раздел I от ОУ към застраховатления договор, ответникът е отказал изплащане на застрахователно обезщетение на ищеца и писмото е получено от ищеца на 29.06.2025г, видно от приложеното известие за доставяне.От изисканата от съда справка за метеорологичните условия към момента на застрахователното събитие от 09.05.2025г., от писмо от НИМХ Филиал Варна се установява, че на процесната дата в периода от 22,40ч. на 09.05.2025г. до 07,10ч. на 10.05.2025г. в района на МС гр.Търговище вали слаб дъжд с отчетено количество 6,7мм, а в района на МС Шумен в периода от 23.30ч. на 09.05.2025г. до 24,00ч. вали слаб краткотраен дъжд, продължил и на 10.05.2025г. с отчетено количество 2,0мм.
От заключението по първоначално назначената САвтЕ, оспорено от страните се установява, че процесният лек автомобил „Мерцедес”, модел 3
„S350 4МАТИС 7G-tronic” с per. № Т 09** АН, рама № WDD2210561A000797 е цялостно опожарен. Унищожени са всички части и детайли от ходовата част, цялостна част на купето, електрическата инсталация, целият интериор вътре в купето, брони, фарове, тотално унищожени са части, детайли и агрегати в двигателния отсек, както и самия двигател, унищожена е трансмисията.
Процесният лек автомобил „Мерцедес”, модел „S350 4МАТИС 7G-tronic” с per. № Т 09** АН, рама № WDD2210561A000797 е цялостно унищожен, без запазени части, същият не подлежи на ремонт, налице е „тотална щета“ на автомобила, а стойността на автомобила към датата на събитието 09.05.2025г. в неувредено състояние възлиза на сумата 13 666,33 лева.От заключението на назначената повторна САвтЕ, неоспорено от страните се установява, че пазарната цена на процесния лек автомобил „Мерцедес”, модел „S350 4МАТИС 7G-tronic” с per. № Т 0966 АН модификация „S350 4МАТИС 7Gtronic” към датата на застрахователното събитие, а именно 09.05.2025 г. е в размер на 16 050,00 лева.Съдът, преценявайки двете заключения приема, че макар и двете да са безпристрастни и отговарящи на поставените задачи, следва да кредитира изцяло второто такова, като по-пълно и обстойно в изследването на пазарните аналози и като по-обосновано.
От заключението по назначената СПТЕ, неоспорено от страните, което съдът кредитира изцяло като компетентно, безпристрастно и отговарящо на поставените задачи се установява, че най-вероятната причина за пожара на автомобила е от техническо естество-дефескти, техн. неизправности, като не са налице данни са умишлен палеж, като пожарът е възникнал при експлотационно дефектиране на темпорално „остаряла“ изолация , следствено електро-термиично разрушаване (ЕТР) на меден проводник по механизма първично, метално „Късо Съединение“ (ПКС) и финално топлинно натоварване (загряване) и запалване ( „тлеещ пожар“ преди отваряне на капака) на близко разположени горими материали в двигателния отсек, като огнището на пожара е в двигателния отсек на процесното МПС, в предната част на процесния автомобил.Вещото лице посочва още, че максималното време на пожара, считано от започването му до потушаването му от пожарната слружба, е в рамките на 25-27 мин., като при намеса на човек с използване на пожарогасител, пожарът е можел да бъде ограничен и не са налице данни за отделяне на акумулаторни клеми от полюсите на източника на ел. енергия ( акумулатора ) след идентификацията на пожарните белези и спирането на автомобила.Посочва още, че не е било възможно потушаване на пожара в рамките на 10 мин., като общото време за развитието му многократно надвишава 10 мин. В съдебно заседание вещото лице пояснява, ч е благоприятстващи пожара обстоятелства за ускоряването на пожара са валежа и вятъра, като вещото лице е категоричен, че пожарът е започнал в двигателния отсек и се е развивал отпред назад в автомобила, като данни за умишлен палеж не се намират по делото.
По делото са събрани и гласни доказателства.Св. И. Г. И., управлявал автомобила по време на инцидента твърди, че на 09.05.2025г. вечерта 4 тръгнали към гр.Русе да вземат брата на ищеца и свидетелят управлявал автомобила, тао като ищецат бил с отнето СУМПС.Свидетелят твърди, че още н вачалото, след няколко километра по време на движение, колата взела много да прекъсва и да мирише на дим, при окето спрял автомобила и двамата с ищеца излезли от него, видели, че колата пуши под предния капак и се опитали да го отворят, при което огънят лумнал и те се отдръпнали настрани.Пояснява, че преди да спрат, забелязали, че колата много прекъсвала и се чувало нещо като „гърмеж“, нещо се случило с нея, отнякъде миришело на дим и след като спрели, видели, че излиза дим от предния капак на автомобила. Твърди още, че двамата се уплашили и не могли изобщо да вземат пожарогасителя, за да опитат да гасят колата, като излага, че той самият треперел, а ищецът не успял да отвори багажника и се отдръпнали настрани, докато цялата кола горяла и пожарът тръгнал отпред и малко по малко се разпростирал към купето. Твърди също, че позвънили на пожарната, като пожарния автомобил пристигнал след около 10-15 мин. и изгасили пожара, а свидетелят и ищеца се обадили и на застрахователя, както и на Пътна помощ, които описали какво се е случило, снимали колата, натоварили я и я закарали пред дома на ищеца. Съдът, преценявайки свидетелските показания съгл. изискванията по чл. 172 от ГПК счита, че следва да ги кредитира изцяло, като логични и непротиворечиви, дадени от очевидец на случилото се, а и като отговарящи и на писмените доказателства по делото.