Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 386 от 05.09.2026, Районен съд - Несебър

Съд
Районен съд - Несебър
Дело
Гражданско дело 1282/2025
Вид
Решение № 386
Подписан
05.09.2026
В сила
01.10.2026
Състав
Мария Маркова Берберова Георгиева

Цитирани разпоредби

  • чл.113 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.118, ал.2 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.127, ал.4 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.131, ал.1 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.207 · Граждански процесуален кодекс
  • чл. 235 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.78, ал.1 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.80 · Граждански процесуален кодекс
  • чл.405 · Кодекс за застраховането
  • чл.405, ал.1 · Кодекс за застраховането

Личните данни в текста са заличени.

РЕШЕНИЕ

№ 386 гр. Несебър, 05.09.2026 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – НЕСЕБЪР, V-ТИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на десети февруари през две хиляди двадесет и шеста година в следния състав:

Председател: Мария М. Берберова Георгиева при участието на секретаря Ивелина В. Димитрова като разгледа докладваното от Мария М. Берберова Георгиева Гражданско дело № 20252150101282 по описа за 2025 година

Производството по делото е висящо пред настоящата инстанция, след като с Определение № 13076 от 26.09.2025г., постановено по гр.д. № 7230/2025г. по описа на Районен съд - В., е прекратено производството по делото на основание чл.118, ал.2 вр. чл.113 от ГПК и същото е изпратено по подсъдност на Районен съд – гр.Несебър.

Делото е образувано по повод исковата молба на К. А. С., ЕГН **********, с постоянен адрес: гр.В., ж.к.„В.В.“ № ***, подадена чрез процесуалния му представител - адв.Н. Т. от АК - гр.В., със съдебен адрес: гр.В., ул.”Д.” № ***, моб.тел. +*** против ЗЕАД „Б.В.и.“ с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление в гр.***, представлявано от Н.Д.Ч., И.И.Г., П.А.Ш., Т.И.И. и Н.Й.П..

В исковата молба се сочи, че ищецът С. сключил застраховка „Каско стандарт" със застрахователно дружество „Б.В.и.“ съгласно застрахователна полица № 4704230800005619 от 14.11.2023г., за собствения му автомобил, марка „Шкода“, модел „Рапид“, peг. № ***, при застрахователна сума от 21000 лева и срок на застраховката от 27.11.2023г. до 26.11.2024г. Твърди се, че застрахователната премия по договора за застраховка е платена еднократно изцяло от застрахования. Сочи се, че покритието по застрахователната полица 1 е влязло в сила след извършен оглед и заснемане на автомобила, съгласно Протокол № 7790-17006376254 от 22.11.2023г. В същият протокол страните били констатирали, че автомобилът няма никакви забележки и увреждания към датата на сключване на застрахователния договор.

Твърди се, че на 30.01.2024г. настъпило застрахователно събитие, като ищецът К. С. констатирал нанесени повреди върху собствения си автомобил, предмет на застрахователния договор, от трето лице, докато моторното превозно средство било паркирано в ж.к. „Вл.Варненчик“ на паркинга зад блок 407, пред бл.406. Допълва се, че същият ден ищецът уведомил застрахователя, като завел пред „Б.В.и.“ щета № 470423242405870, референтен № 51- ***/24/30.01.2024г. с претенция за изплащане на застрахователно обезщетение. Застрахователят изискал снимки на нанесените вреди, които застрахованият изпратил веднага на посочен от дружеството имейл адрес. Изготвен бил опис на претенция № 510400000380/24/30.01.2024, с изброяване на щетите върху автомобила от 30.01.2024г., а именно - деформация на преден ляв калник, заден ляв калник, лява задна врата, лява предна врата, облицовка задна броня, заден десен калник, преден десен калник, предна дясна врата и задна дясна врата. Сочи се, че с възлагателно писмо, застрахователно дружество „Б.В.и.“ възложило поправка на щетите по автомобила на Автосервиз „Колор Груп В.“ ЕООД, като в раздел забележки изрично посочил, че няма да заплати ремонт на позиции № 5, 6, 8 и 9 от описа на щетата, а именно - облицовка задна броня за боя, заден десен калник, предна дясна врата и задна дясна врата. Ищецът С. сочи, че възразил срещу така направения от застрахователя частичен отказ писмено на имейл адреса на дружеството, с молба за преразглеждане на щетата, като наред с това поискал мотивирано становище относно отказа. В отговор, застрахователят, чрез свой представител, потвърдил отказа, твърдейки, че по автомобила са налице щети, възникнали преди датата на сключване на застрахователната полица и се позовава на т.4.1. от раздел „Общи Положения“, подраздел „Сключване на застрахователен Договор“ от ОУ на застраховка „Каско Стандарт“ - „Застрахователят не дължи застрахователно обезщетение след сключването на договора за установените при огледа заснети и/или описани повреди, и/или липси на части.“ Отказът на застрахователното дружество да изплати в цялост нанесените щети по автомобила на ищеца е обосновало правния интерес на 2 последния от иницииране на обезпечително производство за установяване на фактическото състояние на автомобила. Твърди се, че в хода на обезпечителното производство по ч.гр.д. № 3740/2024г., по описа на Районен съд-гр.В., от заключението по изготвената съдебно-автотехническа експертиза, след оглед на автомобила, било установено по категоричен начин наличието на описаните увреждания, намиращи се в средната част на детайлите, нанесени с тънък остър твърд предмет, без данни за съприкосновение с друг автомобил или твърда повърхност, без данни за конкретна деформация на детайлите от вън навътре. Сочи се, че съгласно приетата в обезпечителното производство съдебно-автотехническа експертиза, общата стойност на ремонта на всички описани щети, при използване на пазарно представени сервизи, различни от оторизирани на марките автомобили, средна стойност за боя и материали, работни часове, възлиза на 2583,90 лева, а общата стойност на ремонта на неприетите за възстановяване детайли с описани щети, посочени във възлагателното писмо, при използване на пазарно представени сервизи, различни от оторизирани на марките автомобили, средна стойност за боя и материали, работни часове, е в размер на 1277,79 лева.

Предвид гореизложеното се моли съда да постанови решение, с което да осъдите ответника ЗЕАД „Б.В.и.“ с ЕИК *** да заплати на ищеца К. А. С. с ЕГН **********, сумата в размер на 1277,79 лева (хиляда двеста седемдесет и седем лева и седемдесет и девет стотинки), представляваща обща стойност за ремонта на неприетите за възстановяване детайли по договор за застраховка „Каско стандарт“, а именно – облицовка задна броня, заден десен калник, предна дясна врата, задна дясна врата, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба - 04.06.2025г. до окончателното изплащане на вземането. Представя писмени доказателства.

Моли да бъде изискано и приобщено към настоящото дело - ч.гр.д. № 3740/2024г. по описа на Районен съд-гр.В.. Претендира присъждане на заплатените по делото разноски по настоящото и по обезпечителното производство.

С допълнителна молба, в изпълнение указанията на съда, ищецът е уточнил, че настъпилите имуществени вреди са вследствие на настъпило застрахователно събитие на 30.01.2024г., а именно – нанесени увреждания от 3 трето лице – приложена намеса на трето лице с остър предмет, докато моторното превозно средство е било паркирано в гр.В., ж.к.“Вл.Варненчик“ на паркинга зад блок 407, пред бл.406.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, по делото е постъпил писмен отговор от ответната страна, с който се оспорва изцяло както по основание, така и по размер заявената от ищеца претенция. Правят възражение за неподсъдност и за нередовност на исковата молба поради непосочване на банкова сметка по реда на чл.127, ал.4 от ГПК.

Наред с горното, оспорват настъпването на увреждане на процесния лек автомобил, което да обективира отговорността им и да представлява покрит риск по застраховка „Булстрад Каско Стандарт". Заявяват, че не се сочат доказателства в подкрепа на твърденията на ищеца относно настъпило на 30.01.2024г. увреждане на автомобила му. Оспорват и наличието на валидно застрахователно правоотношение. Заявяват, че от представените писмени доказателства не се установява на посочената дата, по посочения от ищеца начин да е настъпило произшествие, както и мястото и обстоятелствата на настъпването му. Твърдят, че процесните увреждания по автомобила на ищеца са били налични при сключването на застрахователният договор, поради което съгласно договореностите между страните застрахователят не дължи заплащането на застрахователно обезщетение. Отделно от това заявяват, че застрахователният договор между страните влиза в сила след изпълнението на две предпоставки - плащане от страна на застрахователя на първата премийна вноска и извършване на оглед и заснемане на автомобила. В тази връзка твърдят, че в случая не е изпълнено второто условие, поради което и за застрахователя не възниква задължение за заплащане на застрахователно обезщетение. С оглед на това претендират исковата претенция да бъде отхвърлена изцяло.

При условията на евентуалност оспорват стойността на причинените по процесния автомобил вреди, като считат исковата претенция за силно завишена в тази й част, тъй като претендираното обезщетение значително надвишава действително претърпените вреди. Оспорват и необходимостта от подмяна на претендираните от страна на ищеца елементи и детайли. Не възразяват по приемането на представените с исковата молба писмени доказателства. Правят искане за допускане на нова съдебна авто-техническа 4 експертиза, вещото лице по която след като се запознае с документите по делото и изготвеният снимков материал при завеждането на процесната претенция и с изготвеният снимков материал при сключването на застрахователният договор да отговори на поставените в отговора на исковата молба въпроси. Претендират присъждане на заплатените разноски в настоящото производство. Правят възражение за прекомерност на претендираното от ищеца адвокатско възнаграждение.

В проведено по делото открито съдебно заседание, ищецът С. не се явява. Явява се процесуалният му представител, който поддържа исковата молба от името на доверителя си и моли същата да бъде изцяло уважена.

Оспорва искането на ответното дружество за допускане на повторна съдебнотехническа експертиза и моли същото да бъде оставено без уважение.

Претендира присъждане на сторените по делото съдебни разноски, за които представя списък по чл.80 от ГПК.

За ответното дружество в съдебно заседание представител не се явява.

Не сочат нови доказателства.

Съдът, като взе предвид исканията и доводите на страните, събраните по делото доказателства и съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Предявен е иск с правно основание чл.405 от Кодекса за застраховане /КЗ/.

Между страните не се спори относно съществуването на застрахователно правоотношение по застраховка „Каско стандарт“, сключена между ищеца и К. С. и застрахователно дружество „Б.В.и.“, съгласно застрахователна полица № 4704230800005619 от 14.11.2023г., за собствения на ищеца лек автомобил, марка „Шкода“, модел „Рапид“, peг. № ***, при застрахователна сума от 21000 лева и срок на застраховката от 27.11.2023г. до 26.11.2024г. /л.11 по ЧГД № 3740/2024г. на РС-В., чийто материали са приобщени като доказателства към настоящото дело/. При сключването на застрахователния договор, ищецът е заплатил изцяло дължимата от него застрахователна премия, за което свидетелства представената сметка № 20230909930 от 14.11.2023г. /л.14 по ЧГД № 3740/2024г. на РС-В./. Видно от Протокол № 7790-17006376254 от 22.11.2023г. /л.13 по ЧГД № 3740/2024г. на РС-В./, на 22.11.2023г. е извършен оглед и заснемане на процесния автомобил 5 от оторизиран сервиз на застрахователното дружество, поради което се налага извода, че покритието по застрахователната полица е влязло в сила. Видно от отразеното в протокола, при огледа и заснемането на автомобила не са били констатирани увреждания.

По повод настъпила на 30.01.2024г. щета на лява и дясна част на автомобила, на същата дата ищецът С. е подал заявление № 51-0400000380/24 за изплащане на застрахователно обезщетение до ответното дружество /л.35 по гр.д. № 7230/2025г. по описа на РС-В./. Към заявлението е бил приложен и опис на претенцията /л.16 и 17 по ЧГД № 3740/2024г. на РСВ./. Изготвено е било възлагателно писмо от застрахователното дружество до оторизиран сервиз за отстраняване на вредите по процесното МПС /л.18 по ЧГД № 3740/2024г. на РС-В./. С писмо изх.№ 219 от 26.02.2024г., ищецът С. бил уведомен, че при издаването на възлагателното писмо, било изключено боядисването на облицовката на задната броня, задния десен калник, предната дясна и задна врати на МПС с рег.№ СВ 0879НВ, тъй като същите били с увреждания при сключването на застрахователната полица № 4704230800005619 от 14.11.2023г., които били видими на изготвения снимков материал от огледа при сключване на застраховката. С оглед на това, ответното дружество отказало да уважи и заплати ремонт на позиции № 5,6,8 и 9 от описа на щетата /л.28 вр. л.18 по ЧГД № 3740/2024г. на РС-В./.