Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 572 от 01.06.2026, Районен съд - Стара Загора

Съд
Районен съд - Стара Загора
Дело
Гражданско дело 3906/2025
Вид
Решение № 572
Подписан
01.06.2026
Състав
Олга Златева

Цитирани разпоредби

РЕШЕНИЕ

№ 572 гр. Стара Загора, 01.06.2026 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – СТАРА ЗАГОРА, XV-ТИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на тринадесети февруари през две хиляди двадесет и шеста година в следния състав:

Председател: Олга Златева при участието на секретаря Невена И. като разгледа докладваното от Олга Златева Гражданско дело № 20255530103906 по описа за 2025 година

Предявени са искове от М. И. С. - Х. от ***************** и Д. И. С. от ***************** против Животозастрахователна компания „Съгласие” АД - гр.

София - по чл. 448 ал. 5, вр. с чл. 441 ал. 2, вр. с чл. 459 от КЗ.

Ищците твърдят, че са наследници на Р.Д.Ч., ЕГН **********, починала на ***************** От ***************** до смъртта си наследодателката им работила в Районен съд - *****************, на длъжност „съдебен секретар“.

Същата била застрахована по групова застраховка Договор за обществена поръчка № *****************, сключен на ***************** за групова застраховка „Злополука“ и допълнително покритие на работещите в съдебната система, с период на застрахователно покритие от 01.01.2024г. до 31.12.2026г. и Полица по застрахователен договор № *****************, сключен между ЖСК „Съгласие“ АД и Висш Съдебен Съвет /ВСС/.

След настъпването на застрахователното събитие, към ответника ЖСК „Съгласие“ АД била отправена претенция за изплащане на застрахователна сума по риска „Смърт вследствие на заболяване“, в размер на 13 500 лева. С писмо изх. № 1505/18.08.2025г. дружеството отказало изплащане на обезщетение. В мотивите се сочело, че застрахованото лице било с поставена диагноза „Съчетание на хипертонично сърце и хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, че това удостоверявало наличие на тежка сърдечно-съдова патология, предшестваща началната дата на застрахователното покритие. Установявало се, че смъртта е настъпила в пряка причинно-следствена връзка с хронични заболявания, диагностицирани преди сключването на застрахователния договор. Бил постановен отказ за изплащане на обезщетение по риск „Смърт вследствие на заболяване“.

Ответното дружество се позовало за отказа си на чл. 8 ал. 2, т. 26 от Общите условия за застраховка „Злополука и заболяване“.

Считат, че неправилно е отказано от ответника да бъде изплатено дължимото на 1 наследниците /ищците/ обезщетение по Договора за обществена поръчка № ВСС *****************/***************** и Полица по застрахователен договор № *****************, сключен между ЖСК „Съгласие“ АД и ВСС. Смъртта на застрахованото лице настъпила на *****************, т.е. в период, в който е покрит застрахователният риск от настъпването на застрахователното събитие. Действително наследодателката им била с поставена диагноза „Съчетание на хипертонично сърце и хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, но същите не са създавали сериозни смущения от здравословен порядък. Състоянието било проследявано и лекувано своевременно. Диагнозата не била в пряка причинно - следствена връзка с настъпването на смъртта на застрахованото лице. Причина за смъртта на застрахованата била исхемичен мозъчен инсулт - тежка степен и настъпили тежки усложнения - квадрипирамиден синдром, левостранна хемиплегия и булбарна пареза.

Това състояние на организма довело до сериозни отклонения, несъвместими с живота.

Наличието на съществуващото отклонение в здравния статус не било причина за настъпването на смъртта, т.е. на застрахователното събитие. Съгласно чл. 2 от Приложение № 3 към Общите условия за застраховка „Злополука и заболяване“ механизъм за определяне на застрахователните плащания: Застрахователят изплаща застрахователната сума за риска „смърт, настъпила вследствие на заболяване“ при условие, че заболяването за първи път е диагностицирането в периода на застрахователното покритие по договора и смъртта от това заболяване е настъпила в същия този период. В случая, смъртта на застрахованото лице не била настъпила вследствие на хроничното заболяване, с което то е било диагностицирано. Според Раздел

2 чл.

7 от

Договора за обществена поръчка

№

ВСС

*****************/*****************, обективиращ съглашение за договор за застраховка, се сочело, че при покрит риск - смърт от на заболяване, включително акутно, застрахователят изплаща на законните наследници или лицата живели в едно домакинство с починалото застраховано лице, обезщетение в размер на 13 500 лв.

Според българския тълковен речник понятието „акутно“ визира „който е рязко проявен и изисква бързо лечение, остър“. Акутно заболяване е остро, често внезапно настъпило смущение на основните жизнени функции на организма, с бързо прогресиране на симптоматиката, което може да доведе до тежки органични нарушения, инвалидност или смърт и изискващо спешна/неотложна медицинска намеса, /в този смисъл и Решение № 17228/25.09.2025г. на Софийски районен съд по гр. дело № 22049/2025г. на СРС 65- гр. състав/.

С оглед изложеното, считат, че са налице всички релевантни факти за възникване на отговорността на застрахователя за заплащане на застрахователните суми по рисковете „Смърт вследствие на заболяване“ в размер на 13 500 лв., или по 6750 лв. на всяка една от ищците.

Молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищците сумата от 13 500 лв., или по 6750 лв. на всяка, представляващи обезщетение за „Смърт от заболяване“ за починалия им общ наследодател - Р.Д.Ч., съгласно Договор за обществена поръчка № *****************, сключен на ***************** и Полица по застрахователен договор № *****************, ведно със законната лихва от подаването на исковата молба до окончателното изплащане на сумата. Претендират разноски, вкл. адв. хонорар на пълномощника на ищците по чл. 38 от ЗАдв.

В срока по чл. 131 от ГПК е постъпил отговор от ответника, с който моли исковете да бъдат отхвърлени, като неоснователни и недоказани. Сочи, че безспорно е налице сключен между ВСС и ответника ЖЗК „Съгласие“ АД договор за обществена 2 поръчка ВСС № *****************/***************** за групова застраховка „Злополука“, полица по застрахователен договор № *****************, със срок на действие от 01.01.2024г. до 31.12.2026г.

За да бъдел уважен обаче предявеният иск, ищците следвало да докажат пълно и главно, че договорът за групова застраховка има действие по отношение на тяхната наследодателка /Р.Д.Ч./, както и че възникналото застрахователно събитие се явява покрит риск в периода на застрахователното покритие /съобразно легалната дефиниция на понятието „застрахователно събитие“, дадена в §1 т. 4 от ДР на КЗ/.

Съгласно сключения с ВСС застрахователен договор, ЖЗК „Съгласие“ АД се задължило да извършва застрахователно плащане, ако в срока на застрахователния договор /01.01.2024г - 31.12.2026г./ застрахованото лице се разболее или претърпи някаква злополука. В чл. 7 от застрахователния договор бил посочен само размера на обезщетението за смърт от заболяване, вкл. акутно. Водещо обаче при определянето дали по предявена застрахователна претенция се дължи застрахователно обезщетение бил моментът на разболяването, т.е. дали заболяването е настъпило в периода на застрахователното покритие или не.

В чл. 345 от КЗ изрично било посочено задължителното съдържание на застрахователния договор, като съгласно ал. 5 т. 1, застрахователният договор трябвало да определя ясно, недвусмислено и изчерпателно покритите рискове и изключенията от покритие. В ал. 9 от този член изрично се подчертавало, че по застраховки по раздел I от приложение № 1 на КЗ, както и по застраховка "Заболяване", застрахователният договор трябва ясно, недвусмислено и изчерпателно да определя условията, при които се прилагат изключенията от застрахователно покритие. Съгласно чл. 4 от договора за обществена поръчка, застраховката се сключвала при специалните условия и изисквания на Възложителя, посочени в обявлението и документацията за обществената поръчка, включително техническата спецификация, и при всички общи и специални условия, предложени от изпълнителя в офертата му, които са неразделна част от настоящия договор. Нито в договора за възлагане на обществена поръчка, нито в техническа спецификация към откритата обществена поръчка, били посочени точни, ясни и изчерпателни условия, при които се прилагат изключения от застрахователното покритие. Такива изключени рискове били ясно, недвусмислено и изчерпателно изброени в чл. 4 от ОУ на застраховка „Злополука и рискова застраховка „Живот“ на ЖЗК „Съгласие“ АД. Следователно, след като, нито в договора за възлагане на обществена поръчка, нито в техническата спецификация към него, не са посочени изключени рискове, нито че застрахователят следва да покрива и събития, свързани с възникнали преди застрахователния договор заболявания, то тогава се прилагали разпоредбите на чл. 4 от ОУ застраховка „Злополука и рискова застраховка „Живот“ на ЖЗК „Съгласие“ АД.

От представеното с искането за извършване на застрахователно плащане от ищците съобщение за смърт № ***************** от ***************** на Р.Д.Ч. се установявало, че смъртта е настъпила в ***************** вследствие на мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии. От наличната медицинска документация било видно, че още на 02.06.2025г. Р.Ч. е получила исхемичен мозъчен инсулт /ИМИ/ - тежка степен, по повод на който е проведено реканализационно лечение с интравенозна тромболиза. Впоследствие, след лечението, са настъпили тежки усложнения - квадрипирамиден синдром, левостранна хемиплегия и булбарна пареза. Като придружаващи заболявания в съобщението за смърт били отразени: артериална хипертония, предсърдно мъждене и НИЗЗД /неинсулинозависим захарен 3 диабет /диабет тип 2/, от които заболявания лицето било лекувано още през 2023г.

Доказателство за последното била служебно изисканата от застрахователя и представена от РЗОК - Сливен справка /изх. № 33- 03-14/01.11.2024г./. Същата, по силата на чл. 179 ал. 1 от ГПК, се явявала официален документ, издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установените форма и ред и съставлявала доказателство за извършените от него действия. На стр. 2 от 2 от „Справка за извършените прегледи на Р.Ч. за периода 01.10.2019г. - 30.09.2024г.“ било видно, че още на 06.11.2023г. на застрахованото лице е поставена диагноза „съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“.

Заболяването е с пряка причинно-следствена връзка с настъпилото „остро нарушение на мозъчното кръвообращение - мозъчен инфаркт.“. Това удостоверявало наличие на тежка сърдечносъдова патология /артериалната хипертония и свързаните с нея сърдечно съдови усложнения, включително „хипертонично сърце“ със застойна сърдечна недостатъчност и „хипертоничен бъбрек“/, която била диагностицирана и лекувана преди началната дата на застрахователния договор и в този смисъл предшествала началната дата на застрахователното покритие /01.01.2024 г./. Справката от РЗОК по безспорен начин доказвала наличието на предварително съществуващи, дългогодишни заболявания „съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, които се явявали в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на Р.Ч.. Съгласно т. 21 на чл. 1, ал. 1 от Общите условия за застраховка „Злополука“ и рискова застраховка „Живот“ „Предварително съществуващо заболяване е заболяване, страдание, медицинско състояние или симптом: 22.1. за които са били потърсени, или получени, или са били предвидими лечение, медикаменти, консултации или диагностициране, от страна на застрахованото лице преди началото на периода на индивидуалното застрахователно покритие по сключения договор, или 22.2. чийто произход е от, или за което застрахованото лице е знаело, че съществува преди началото на периода на индивидуално застрахователно покритие по полицата, независимо дали са били потърсени или получени лечение, медикаменти, консултации или диагностициране.“. Неблагоприятното въздействие върху здравословното състояние на починалото застраховано лице е установено, респ. е възникнало още през 2023г., т.е. преди началото на периода на застрахователното покритие на сключената с ВСС групова застраховка. В подкрепа на това твърдение била Справката от РЗОК, която по безспорен начин доказвала наличието на предварително съществуващи, дългогодишни заболявания