Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 40 от 11.04.2024, Окръжен съд - Плевен

Съд
Окръжен съд - Плевен
Дело
Търговско дело 102/2023
Вид
Решение № 40
Подписан
11.04.2024
В сила
13.02.2025
Състав
ВЕСЕЛА ЛЮБОМИРОВА САХАТЧИЕВА

Цитирани разпоредби

РЕШЕНИЕ

№ 40 гр. Плевен, 11.04.2024 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛЕВЕН в публично заседание на осемнадесети март през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав:

Председател: ВЕСЕЛА ЛЮБ. САХАТЧИЕВА при участието на секретаря МИХАЕЛА ИВ. И. като разгледа докладваното от ВЕСЕЛА ЛЮБ. САХАТЧИЕВА Търговско дело № 20234400900102 по описа за 2023 година

Иск с правно основание чл.432 ал.1 от КЗ вр. чл.45 от ЗЗД и чл.52 от ЗЗД.

Постъпила е искова молба от К. К. /С.С./, ЕГН **********, гражданин на Република Румъния, с постоянен адрес: Република Румъния, окръг Калараш, **********, представлявана от адв. Ю. Й. от АК – Разград, съдебен адрес: гр. Разград, ********** против ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ ЕАД, ЕИК **********, със седалище и адрес на управление: гр. София, **********, **********, представлявано заедно от Изпълнителните директори Н.Д.Ч. и И.И.Г., представляван от адв. Б. Б. от САК, с правно основание чл.432 ал.1 от ТЗ, с цена на иска 300 000,00 лв., представляваща обезщетение за причинени на ищцата неимуществени вреди, вследствие на ПТП, настъпило на 19.08.2019 г., по вина на застрахован по Задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ при ответното дружество, валидна към датата на настъпване на застрахователното събитие, ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на затрахователната претенция – 09.07.2021 г. до окончателното изплащане на сумата.

Ищцата твърди, че на 19.08.2019 г., около 13,10 часа на първокласен път 1

1-3 „Бяла - Ботевград", км. 117+924 м. е претърпяла ПТП, като пътник в лек автомобил марка „Рено", модел „Меган" с румънски peгистрация № **********, собственост и управляван от Б. К. – неин съпруг. Автомобилът на ищцата е блъснат челно от автомобил, навлязъл в тяхното платно за движение - марка „Лексус", модел „СТ 200Н" с български peгистрационен № **********, управляван от собственика Б. В. Г., ЕГН **********, с адрес: гр.

Силистра, **********, което МПС има валидна застраховка „Гражданска отговорност" в ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП " ЕАД СОФИЯ по полица № ********** с валидност до 27.01.2020 г.

Ищцата посочва, че след като е била на почивка с приятели, на 19.08.2019 г. е тръгнала за Румъния. Пътувала е с автомобил марка „Рено Меган" с румънски peг. № **********, собственост на съпруга й Б. К., който е управлявал колата, тя е седяла отдясно на предната седалка до водача, а на задната седалка е бил синът й Т. - Д. К., като всички са били с правилно поставени предпазни колани. Движели са се в посока от гр. София към гр.

Плевен. Пред автомобилът на ищцата е пътувал К. Н., заедно със семейството си с автомобил марка „Шкода“, модел „Супърб“ с румънски рег. № **********. Произшествието е станало около 13,10 часа при прав пътен участък с по една лента за движение във всяка посока. Съпругът на ищцата е управлявал колата със скорост около 90 км./час. Срещу автомобилът на ищцата, с много висока скорост е изскочил черен автомобил, марка „Лексус", който е навлезнал в тяхното платно за движение, ударил е в задната лява част колата на К. Н., след което се е блъснал челно в автомобила на ищцата.

Съпругът на ищцата – Б. К. се е опитал да спре и да избегне удара, като е отбил колата възможно най-вдясно на пътното платно, но тъй като лекият автомобил „Лексус" се е движил много бързо, не са могли да предотвратят удара, който е бил много силен. Ищцата твърди, че след удара не помни какво се е случило.

Непосредствено след възникналото ПТП ищцата К. К. е била приета за лечение в УМБАЛ - гр. Плевен от 19.08.2019 г. до 22.08.2019 г. за животоспасяващи манипулации, като е била на изкуствена белодробна вентилация. В деня на катастрофата й е направена операция на коремните органи, като се е наложило да й се прелива много кръв. На 22.08.2019 г. е била транспортирана с хеликоптер в Университетска болница за спешна помощ - гр. Букурещ, където е била на лечение от 22.08.2019 г. до 10.10.2019 2 г. На 02.09.2019 г. е претърпяла операция на гръбначния стълб, при която й е бил поставен имплант с винтове.

Ищцата твърди, че след изписването й от болницата в гр. Букурещ дълго време не е можела да се обслужва сама, започнала е процедури по възстановяване, като в продължение на една година след катастрофата е имала много болки в корема и е страдала от ускорен чревен транзит, вследствие на операцията на корема. Твърди, че и към настоящия момент – четири години след катастрофата, все още не може да се възстанови от травмите, трудно се придвижва, непрекъснато има болки в гърба и кръста, не може да извършва никакви физически дейности и при натоварване изпитва силни болки, не може да стои продължително време изправена, не може да изкачва стълби, придвижва се бавно, а освен това, не може да бъде пълноценен родител и да полага необходимите грижи за семейството си.

В резултат на настъпилото ПТП на ищцата са причинени следните увреждания: генерализирана травма на тялото; коремна травма с разкъсване на чревни бримки; хеморагичен шок и счупване на трети лумбален прешлен, като тези телесни увреждания са й причинили разстройство на здравето, с реална временна опасност за живота, както и трайно затруднение в движението на снагата.

В исковата молба се посочва, че деянието, вината на водача на МПС,както и причинно-следствената връзка са установени с присъда № 177/ 09.12.2022 г. на Пл.РС по НОХД № 1800/2021 г. по описа на същия съд,потвърдена с решение № 177/26.06.2023 г. по ВНОХД № 181/2023 г. по описа на ОС - Плевен, влязло в сила на 26.06.2023 г.

Ищцата счита, че съгласно разпоредбите на КЗ е налице обективна отговорност на ответника за пълно покриване на всички неимуществени вреди - болки и страдания, остра реакция на стрес и промяна в нормалния ритъм на живот, в следствие на причинените увреждания, като поради претърпяното счупване на трети лумбален прешлен и последвалите усложнения, може да се счита, че оздравителният процес още не е приключил, предстои още дълго лечение и се налага спазването на щадящ двигателен режим.

За обезщетяване на претърпените неимуществени ищцата е предявила застрахователна претенция към ответника, заведена с вх. № 2371/09.07.2021 3 г., като към настоящия момент не е получила обезщетение.

Моли окръжния съд да постанови решение,с което да осъди ответното дружество да заплати обезщетение в размер на 300 000,00лв. за причинените й неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на завеждане на застрахователната претенция-09.07.2021г. до окончателното изплащане.

С исковата молба са представени писмени доказателства и са направени са доказателствени искания.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са изпратени на ответника за подаване на писмен отговор в срока по чл.367 от ГПК.

Постъпил е писмен отговор от ответника ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ ЕАД гр.София, ЕИК**********, в който е посочено,че исковата молба е нередовна в частта относно предявената претенция за законна лихва, каквато се претендира от деня на предявяване на претенцията пред застрахователя, а именно 09.07.2021г. до окончателното плащане, но претендираната лихва за забава от посочения начален момент до подаването на исковата молба не е посочена като размер, макар да представлява отделен осъдителен иск и моли съда, да я остави без движение, като даде указания на ищцата да посочи размера на тази претенция.

На следващо място ответникът счита, че предявения иск е частично неоснователен.

Ответното дружество не оспорва наличието на валидно застрахователно правоотношение по застраховка

„Гражданска отговорност" на автомобилистите, по отношение на лек автомобил марка „Лексус", модел „СТ 200 Н", с рег.№**********. Не оспорва обстоятелството, че пред ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" ЕАД – СОФИЯ е предявена от ищцата претенция за изплащане на застрахователно обезщетение, която не е била уредена, поради липса на доказателства относно обстоятелствата около настъпването на събитието и непредставяне на поисканите доказателства, установяващи обстоятелствата, имащи значение за определяне на основанието и размера на вредите, както и не оспорва обстоятелството, че с влязла в сила на 26.06.2023г. присъда №177/19.12.2022 г., постановена по НОХД № 1800/2021 г. по описа на Пл.РС, подсъдимият Б. Г. е признат за виновен в това, че на 19.08.2019 г., при управление на лек автомобил марка „Лексус", модел „СТ 200 Н", с рег.№**********, нарушил правилата за 4 движение по пътищата и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, сред които и ищцата К. К., която се ползва със задължителна сила, съобразно разпоредбата на чл.300 от НК.

Ответникът оспорва твърденията на ищцата, че са възникнали последващи усложнения, както и че не е приключил оздравителния процес, че е налице нужда от щадящ двигателен режим и продължаващо четири години след инцидента лечение. Тези твърдения не са доказани като от представената медицинска документация се установява точно обратното, а именно, че оздравителният процес е приключил и при контролен преглед е установено, че ищцата няма нужда от последващо лечение и приемане на медикаменти. Оспорва се и твърдението за наличие на остра стресова реакция, така както е заявено в обстоятелствената част на исковата молба, като доказателства за подобно психологическо смущение не се намират в наличните доказателства по делото.

Ответникът счита, че искът за присъждане на обезщетение за причинени на ищцата неимуществени вреди в резултат на процесното ПТП е частично неоснователен, тъй като претенцията е силно завишена и не кореспондира с реално понесените от ищцата травматични увреждания и търпените във връзка с тях болки и страдания. Твърди, че заявената претенция е прекомерно завишена спрямо обичайната съдебна практика по сходни случаи. При условията на евентуалност, ответникът твърди, че пострадалата е била без поставен предпазен обезопасителен колан към момента на ПТП, което е давало възможност за свободно движение на тялото в рамките на автомобила, респективно е довело до получаване на твърдените травми.

Ответникът оспорва, че дължи лихва за забава от датата на уведомяване, тъй като съгласно чл.497 ал.1 т.2 от КЗ застрахователят дължи лихва за забава върху застрахователното обезщетение след изтичането на тримесечния срок по чл.496 ал.1 от КЗ за произнасяне по претенцията, а не от датата на предявяването на претенцията, както твърди ищцата.

Моли съда отхвърли предявените искове за разликата над приетия от съда за справедлив размер на обезщетението, съответно и законната лихва върху него, както и да присъди направените по делото разноски, включително и адвокатско възнаграждение.

5

Ответникът не възразява да бъдат приети представените от ищцата писмени доказателства, с изключение на изготвените в наказателното производство експертизи, които не могат да бъдат използвани в настоящото производство за установяване на релевантни за спора факти поради принципа на непосредственост в процеса, както и не възразява срещу останалите доказателствени искания на ищцата, с изключение на искането за представяне на застрахователната полица, тъй като наличието на застрахователно правоотношение не се оспорва.

Постъпила е допълнителна ИМ от ищцата К. К. чрез пълномощника й адв. Ю. Й., в която се изразява становище, че възражението на ответника за това, че К. К. е била без правилно поставен предпазен колан е неоснователно, както и по отношение на възражението на ответника за началния момент на лихвата за забава върху дължимото застрахователно обезщетение, ищцата счита, че същата се дължи от момента на уведомяване на застрахователя за настъпилото застрахователно събитие.

Постъпил е допълнителен писмен отговор от ответника ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ ЕАД, гр. София, в който се поддържат всички изложени в отговора на исковата молба твърдения, оспорвания и възражения.

С определение по реда на чл.374 от ГПК съдът е приел като редовна подадената ИМ и е допуснал до разглеждане по същество предявеният от К.

К. /С.С./, ЕГН **********, гражданин на Република Румъния, с постоянен адрес: Република Румъния, окръг Калараш, **********, представлявана от адв. Ю. Й. от АК – Разград против ЗЕАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ ЕАД, ЕИК **********, гр. София,иск с правно основание чл.432 ал.1 от ТЗ вр.чл.45 от ЗЗД и чл.52 от ЗЗД, с цена на иска 300 000,00 лв., представляваща обезщетение за причинени на ищцата неимуществени вреди, вследствие на ПТП, настъпило на 19.08.2019 г., по вина на застрахован по Задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ при ответното дружество, валидна към датата на настъпване на застрахователното събитие, ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на застрахователната претенция – 09.07.2021 г. до окончателното изплащане на сумата.