Определение № 10605 от 11.03.2024, Софийски районен съд
- Съд
- Софийски районен съд
- Дело
- Гражданско дело 41458/2023
- Вид
- Определение № 10605
- Подписан
- 11.03.2024
- Състав
- МАРИЯ ВАСИЛЕВА КАРАГЬОЗОВА
Цитирани разпоредби
- чл.140, ал.3 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 147 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 220 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 49 · Закон за задълженията и договорите
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
№ 10605 гр. София, 11.03.2024 г.
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, 30 СЪСТАВ, в закрито заседание на девети март през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав:
Председател: МАРИЯ В. КАРАГЬОЗОВА като разгледа докладваното от МАРИЯ В. КАРАГЬОЗОВА Гражданско дело № 20231110141458 по описа за 2023 година
Г. Г. Б. с ЕГН **********, с адрес: ***********, чрез адв. А. М. – САК със съдебен адрес: *********** е предявил срещу ********, с ЕИК ************, със седалище и адрес на управление: ************* искове за следното:
Да се осъди ******** да заплати на Г. Г. Б. следните суми:
- 1250 лв. - част от цялото вземане в размер на 5 560 евро, представляваща претърпени от него имуществени вреди, причинени му от **********, който към момента на извършване на деянието е изпълнявал работа, възложена му от ********, ведно със законната лихва върху тази сума за периода от 12.03.2019г. до окончателното й изплащане;
- 1250 лв. - част от цялото вземане в размер на 20 000 евро, представляваща пропуснати ползи, вследствие неправомерното поведение на служител на ********, ведно със законната лихва върху тази сума за периода от 12.03.2019г. до окончателното й изплащане. Претендират се направените по делото разноски и адвокатски хонорар.
С отговор, депозиран в срок, ответникът излага съображения за недопустимост на иска, алтернативно за неговата неоснователност.
Исковата молба е редовна, а предявените искове са допустими, поради което на основание чл.140, ал.3 от ГПК делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, за което да се призоват страните и пълномощниците им, и съдът
ОПРЕДЕЛИ:
1
ОПРЕДЕЛИ:
НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 10.06.2024г. от 14.00ч., за която дата и час да се призоват страните и пълномощниците им.
На осн. чл. 220 от ГПК допуска като трето лице – помагач на страната на ответника ********** с ЕГН ********** с адрес: **************.
ПРИКАНВА страните към спогодба, медиация или извънсъдебно доброволно уреждане на спора.
ПРИЕМА като доказателства по делото сверените копия на документи, изпратени от страните.
УКАЗВА на ищеца, в 1-седмичен срок от съобщението, да посочи с писмена молба документите, които иска да бъдат приложено по делото, като част от ДП № 15058/200г. по описа на 04-то РУ на СДВР, като вземе предвид, че в гражданския процес доказателствена сила има само влязлата в сила присъда.
ОТЛАГА произнасянето по искането на ищеца за разпит на свидетели, с оглед на възможността му да вземе становище по възраженията, направени от ответника в отговора на исковата молба, в срок до първото съдебно заседание.
ПРОЕКТ на доклад по делото:
Г. Г. Б. твърди, че е сключил с ******** договор за застраховка **************, обективирана в застрахователна полица № EDW20000008 от 11.09.2009г. и с период на покритие 10.09.2009г. - 10.09.2029г.
Застрахователната премия е тримесечна и е в размер на 278 евро. Той твърди, че първата премия е внесена от него на 10.09.2009г., с което застраховката е породила своето действие. Твърди, че застраховката е сключена чрез застрахователния агент ***********, като застрахователните премии са й отчитани лично и в брой. Тъй като *********** прекратила отношенията си като застрахователен агент по собствено желание, нейният район бил поет от **********. *********** гарантирала пред ищецът за ********** и го уверила, че плащането на премиите може да продължи по същия начин.
Ищецът чрез пълномощникът си твърди, че винаги е плащал дължимите 2 премии в срок, като плащанията са ставали в офиса на Г. Б. на тържището в квартал **********. Сумите са давани в брой на застрахователния агент от служителки на Г. Б. или лично от него. Последната застрахователна премия е заплатена на 12.03.2019г., когато служител на ******** го уведомява, че полицата е нередовна, тъй като не са заплатени дължимите премии. По късно се установило, че застрахователният агент **********, с който ответното дружество е имало договор и който е обслужвал полицата на ищеца, е събирал, но не е отчитал получаваните от Г. Б. премии за периода от м.03.2014г. до м.03.2019г. По този повод ищецът е подал сигнал в прокуратурата и по случая е образувано ДП № 15058/2020г. по описа па 4-то РУ на СДВР. С уведомление изх. № 92-917/27.06.2019г. ******** са известили Г. Б., че са открити нарушения в работата на ********** и неговият договор е прекратен. Съобщили са също, че тъй като не считат премиите за платени, застрахователната полица е придобила право на откупна стойност и не може да се възстанови редовността й.
Ищецът сочи раздел XIII, т. 50.1 от Общите условия на застраховка „Живот", съгласно който премиите се плащат чрез легитимиран застрахователен посредник или на касата в поделения на застрахователя. За периода 01.01.2014г. до 12.03.2019г. Г. Б. е извършвал заплащане на застрахователната премия по полица EDW20000008 на застрахователния посредник **********. Ищецът твърди, че за извършените плащания разполага с видеозаписи и със свидетелски показания на негови служители, които са давали парите в брой за погасяване на дължимите застрахователни премии на **********. Договорът за застрахователно агентство на ********** е прекратен на 18.05.2019г. и според ищецът до този момент той е бил легитимен получател на премиите по сключената застраховка живот, съответно и полицата е била редовна към момента на изпращане на уведомлението от страна на ответното дружество. Счита, че е редовна и към настоящия момент. Ищецът твърди, че за периода от 03.2014г. до 12.03.2019г.
******** нито веднъж не го е уведомило, че не постъпват дължимите премии по полицата, въпреки задължението по т. 54 и т. 54.1 от ОУ към застраховка „Живот". Поради изложеното, ищецът твърди, че е претърпял имуществени вреди, вследствие неправомерното поведение на **********, който за периода от месец март 2014г. до 12.03.2019г. е имал сключен договор като застрахователен агент с ответното дружество. Счита, че отговорността на 3 ответника произтича от чл. 49 от ЗЗД като юридическо лице, което е възложило на друго лице някаква работа и затова отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа. Счита, че именно при изпълнение на възложената мy от „ДЗИ - Общо застраховане'' ЕАД работа, ********** е увредил Г. Б. като за периода между м.03.2014 г. 12.03.2019 г. неправомерно е събрал от него дължащите се премии по зстраховка Живот - ДЗИ Диамант, обективирана в полица EDW20000008, но не ги е отчел по сметка на дружеството, с което е причинил на ищеца имотна вреда в размер на сумата от 5560 евро, представляваща сборът на всички заплатени, но неотчетени застрахователни премии. Ищецът счита, че търпи и имуществени вреди от категорията на пропуснатите ползи, тъй като неговата полица е станала нередовна и е придобила право на откупна стойност, което е много по-ниско от това, което е щяло да бъде при заплащане на всички премии по договора - 20 000 евро. Ето защо, предявява процесните частични искове, иска те да бъдат уважени, както и да се присъдят направените по делото разноски, вкл. адвокатски хонорар.
Отговорът на исковата молба е подаден както от името на ***********, така и от името на ***********, чрез юриск. ***********. С отговорът се оспорва между *********** и Г. Г. Б. да има сключени застрахователни договори за застарховка живот. Затова се счита, че искът е предявен срещу ненадлежна страна и се иска производството по делото да бъде прекратено.
Отделно от това, предявените искове се оспорват като неоснователни.
Твърди се, че ищецът не е извършил посочените в исковата молба плащания, представляващи изпълнение на задължение за плащане на застрахователна премия по застрахователна полица № EDW20000008 и застрахователна полица № IF4040000444, тъй като по делото не са представени платежни документи - квитанции или разписки, доказващи извършено плащане в брой на застрахователния агент **********, в полза на дружеството за посочения период. Ответникът твърди, че такива не са извършвани, с оглед на което не е налице намаляване на имуществото на ищеца, представляващо претърпяна от него имуществена вреда. Счита се, че поради липса на елемент от фактическия състав по чл. 49 от ЗЗД, а именно липса на претърпяна от страна ищеца имуществена вреда, не са налице предпоставките за ангажиране на отговорността на възложителя па дейността - *************.
4
Ответникът сочи, че между ************* и **********, с ЕГН **********, е сключен договор за застрахователно агентство № L_00005855 от 11.03.2015г. По силата на този договор застрахователят е възложил на застрахователния агент срещу комисионна да посредничи при сключването и да обслужва застрахователни договори от името на застрахователя. Поради установени нередности в извършваната от агента дейност, договорът е бил прекратен на 18.05.2019г., като всички негови клиенти са уведомени своевременно за това. Ответникът се позовава на чл. 3, ал. 2 от договора, съгласно който застрахователният агент е необвързан, което му дава право да събира премии и да извършва плащания към потребителите на застрахователни услуги. Съгласно чл. 5 от договора, застрахователният агент е длъжен да отчита и предава на застрахователя издадените полици, квитанции и други документи по график, утвърден от ръководителя на съответното териториално поделение на застрахователя, като периодът на отчитане не може да бъде по-дълъг от 5 работни дни. Съгласно чл. 6 внесените от застрахованите лица премии, следва да се внасят на застрахователя най-късно на следващия ден от събирането им. Позовава се на договора за застрахователно агентство, съгласно който посредниците имат задължението да отчитат ежедневно издадените полици и събраните премии.
Събраните от клиентите премии се удостоверяват чрез издаването от страна на агента на хартиена квитанция в два еднообразни екземпляра - един, който се предоставя на клиента и втори, който се отчита на застрахователя заедно със събраната премия. В ************* два пъти е постъпвала претенция от Г. Б. с искане за възстановяване на права по сключени от него застрахователни полици - полица № EDW20000008 и IF4040000444. Клиентът твърдял, че в периода март 2014 г. - Март 2019 г. е заплащал застрахователни премии по посочените полици в брой на застахователния агент **********, който не е отчитал премиите в компанията. В резултат на това застрахователните му полици са станали нередовни, поради наличие на просрочени периодични вноски, като са били трансформирани в „изплатени полици“. В отговор на така предявените претенции, до клиента е изпратено писмо, с което са били изискани платежни документи - квитанции, доказващи редовно плащане на премиите, но такива не са представени. С оглед на факта, че клиентът не е представил документ, доказващ извършено плащане в полза на застрахователя чрез застрахователния агент, възстановяването на полиците 5 е отказано. Ищецът не е представил издадени от застрахователния агент ********** квитанции, доказващи цитираните в исковата молба плащания на застрахователна премия, с оглед на което претенцията към застрахователя се счита за неоснователна. Поради липса на доказателства за настъпили вреди, ответникът счита, че претенцията по настоящото дело е изцяло неоснователна.
Твърди се, че ************* е изпълнило задълженията си по двата застрахователни договора, сключени с Г. Г. Б.. Твърди се, че между ************* и Г. Г. Б., ЕГН **********, са били сключени два застрахователни договора, както следва: 1. Смесена застраховка „Живот“ ДЗИ Диамант, обективирана в застрахователна полица № EDW20000008, с начало 10.09.2009г. и край на застраховката 29.10.2029г. Договорените покрития са за смърт на застрахования, трайна неработоспособност на застрахования в следствие на злополука и доживяване срока на договора.
Уговорената месечно дължима от застрахования премия е в размер на сумата от 278 лева, като за същата се твърди, че е плащана от него до 10.03.2014г. След тази дата, покритието по полицата е прекратено поради неплащане на застрахователните премии, като същата е трансформирана в изплатена полица. Съгласно условията на застрахователния договор, договорителят или застрахованият има право на откуп след изминали наймалко 2 години от началото на срока на договора. Процентът, с който се изчислява откупната стойност спрямо математическия резерв към датата на откупа е равен на: 95 % при откуп до 5 -тата година включително. Към дължимата откупна стойност се изплаща и допълнително разпределената доходност (лихва) върху математическия резерв на застраховката към датата на събитието. На правоимащите се връщат предплатените годишни премии и вноски по застраховката, ако има такива, намалени с калкулираните разходи на застрахователя по сключване на застраховката.