Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 10317 от 03.06.2025, Софийски районен съд

Съд
Софийски районен съд
Дело
Гражданско дело 54303/2023
Вид
Решение № 10317
Подписан
03.06.2025
Състав
ДЕБОРА МИЛЕНОВА ВЪЛКОВА ТЕРЗИЕВА

Цитирани разпоредби

РЕШЕНИЕ

№ 10317 гр. С., 03.06.2025 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, 182 СЪСТАВ, в публично заседание на десети май през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав:

Председател: ДЕБОРА М. ВЪЛКОВА

ТЕРЗИЕВА при участието на секретаря ВИКТОРИЯ С. ИВАНОВА ДОКОВА като разгледа докладваното от ДЕБОРА М. ВЪЛКОВА ТЕРЗИЕВА Гражданско дело № 20231110154303 по описа за 2023 година Образувано е по искова молба на В. П. П. срещу ЗК „.....“ АД, с която е предявен иск за осъждане на ответника, в качеството му на застраховател по застраховка „Помощ при пътуване“ да заплати на ищеца сумата от 8 781 лева, представляваща застрахователно обезщетение по застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ за направените разходи за медицински изследвания, манипулации, процедури, хирургична интервенция, болничен престой, лекарства и други разходи от медицинско естество във връзка с настъпване на застрахователен риск – гнойно възпаление на жлъчния мехур и неговото оперативно отстраняване, ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда – 05.10.2023 г. до окончателното плащане.

В исковата молба се твърди, че за времето от 18.10.2022 г. до 03.06.2023 г. ищецът пребивавал на територията на остров П., К. Т., където притежава недвижим жилищен имот. Преди заминаването си, на 20.09.2022 г. сключил с ответника застрахователен договор "Помощ при пътуване в чужбина", за което му била предоставена застрахователна полица

№

1801221000133081/20.09.2022 г. Ищецът поддържа, че договорът имал за предмет покритие на застрахователните рискове "Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване" с лимит на застрахователната сума в размер на 20 000 евро за едно лице и "Разноски за спешно дентално лечение" с лимит на застрахователната сума в размер на 350 евро за едно лице. Периодът на застрахователното покритие включвал времето от 18.10.2022 г. до 25.06.2023 г. Дължимата се по договора застрахователна премия била в общ размер на 260,38 лв., която ищецът заплатил при сключването му. През нощта на 28-ти срещу 29-ти ноември 2022 г.. в жилището си на остров П. ищецът получил остра жлъчна криза, придружена с 1 изключително силни, нетърпими болки в областта на дясното подребрие, висока температура и втрисане. Болките били толкова ужасяващи, че довели до силно затруднено дишане, вследствие на което ищецът получил хипоксия.

Сутринта на 29.11.2022 г. приятел на ищеца, живущ в съседство - Г. К., го отвел до най-близката болница, явяваща се клон на голямата столична частна болница "...", функциониращ на територията на остров П.. Ищецът веднага бил настанен в спешно отделение, където му бил направен скенер на коремна област, както и лабораторни изследвания. Според заключението на образната диагностика, се касаело за тежък случай на гнойно възпаление на жлъчния мехур, причинен от наличие на жлъчен камък със запушване на жлъчни пътища, сепсис и дехидратация. На ищеца му било обяснено, че е необходима спешна операция, тъй като състоянието му е акутно и животозастрашаващо.

Осведомили го, че цената на операцията, която трябва да заплати ще бъде от порядъка на около 300 000 тайландски бата, която сума в левовата й равностойност възлизала на около 15 330 лв. (при курс от 0.0511 тайландски бата за 1 лв.). След като ищецът информирал лекарския екип, че не разполага с подобна сума, а и не би могъл да я набавя в близко бъдеще, на следващия ден – 30.11.2022 г. бил преведен в друга болница на острова - "...", където цената на операцията била около два пъти по-ниска. Незабавно след приемането му във второто болнично заведение, където бил транспортиран в почти безсъзнателна състояние, на ищеца била проведена предоперативна хирургична подготовка и няколко часа по-късно бил опериран по спешност, като било извършено оперативно отстраняване на жлъчния мехур чрез разрез на коремната стена. След операцията бил настанен в интензивно отделение, където престоял две денонощия на системи, тъй като, в резултат на напредналия възпалителен процес развил сепсис опасно животозастрашаващо усложнение. Последвал период на медикаментозно лечение с приложение на антибиотици. Ищецът бил изписан от болницата на 05.12.2022 г. Преди да напусне болничното заведение, от намиращ се там обществен телефон направил опит да се свържа с асисиращата компания на посочения в процесната застрахователна полица телефон (+...), за да уведоми застрахователя за настъпилото застрахователно събитие, но не успял да осъществя контакт с оператор. Незабавно след това, позвънил и на сестра си Р. П. Т. на личния й телефон N° ... и я помолил да информира от негово име застрахователя за настъпилото събитие. Ищецът напуснал болницата едва след като сестра му го уверила, че от своя телефон в България е успяла да се свърже и проведе разговор с представител на ответника, в който го е сигнализирала за осъществилия се застрахователен риск, покрит от процесната застраховка. По този повод при ответника била заведена щета № 0000-1801-02-22-Т366 от 05.06.2023 г. За извършената медицинска интервенция и съпътстващо болнично лечение в Тайланд ищецът заплатил общата сума от 173 672 тайландски бата, представляващи левовата равностойност на 8 879 лв. - цена за всички предписани и проведени медицински изследвания, манипулации, процедури, хирургична интервенция, болничен престой, лекарства и всякакви други разходи от медицинско естество, посочени в приложената медицинска документация и платежни 2 документи. Няколко дни след завръщането си в С. ищецът депозирал при ответника писмена претенция за обезщетение по процесната застраховка, респ. щета с вх. N° 5666/09.06.2023 г. в размер от 173 672 тайландски бата.

Към претенцията си приложил в оригинал и цялата медицинска и финансова документация. Допълнителни документи и книжа от ответника не били изисквани. С писмо, изх. № 6801/04.08.2023 г. ищецът бил уведомен от ответното дружество, че нямало основание за изплащане на сумата по предявената от него претенция, тъй като не бил изпълнил задължението си да уведоми асистиращата компания в рамките на двадесет и четири часа за настъпилото застрахователно събитие. Ответникът се мотивирал с т. 51, раздел XI от Общите условия за застраховка "Помощ при пътуване" на български и чуждестранни граждани, пребиваващи на територията на друга държава". Ищецът твърди, че тези общи условия не са му били предоставени при сключването на застрахователния договор, нито пък същите са публикувани в интернет сайта на ответното дружество https://www.levins.com/.

В съдържащото се върху гърба на полицата извлечение от Общите условия, било упоменато, че в случай, че застрахованият е приет в лечебно заведение в състояние, в което е било практически невъзможно да се свърже с асистиращата компания, той е длъжен да се свърже с нея или със застрахователя на посочените в застрахователната полица телефони, лично или чрез трето лице, в срок от 24 часа от момента, в който състоянието му позволи, но във всички случаи преди напускане на лечебното заведение. В случай, че състоянието му е позволявало и застрахованият не изпълни това си задължение и сам избере лечебно заведение или лекар, застрахователят покрива медицински разноски за лечение в лимит до 50 евро. На 08.08.2023 г. ответникът превел на ищеца сумата от 97,79 лева, представляващи левовата равностойността на 50 евро, които ищецът приспаднал от размера на настоящата искова претенция. Ищецът посочва, че намира отказът на ответника да изплати дължимото му се застрахователно обезщетение по повод осъществилия се покрит застрахователен риск за незаконосъобразен, недобросъвестен и противоречащ на добрите нрави. Счита, че е очевидно, че в случая са били налице обективни обстоятелства, свързани с тежкото, животозастрашаващо състояние на здравето му, наложили спешния му прием в лечебно заведение и извършването на животоспасяваща хирургична операция - обстоятелства, които обективно са го възпрепятствали да информирам застрахователя в 24-часовия срок, считано от настъпването на застрахователното събитие. Поддържа, че така определения в общите условия 24- часов срок за съобщаване е в противоречие с повелителната норма на чл.

403, ал. 2 КЗ, уреждаща минимален срок за уведомяване не по-кратък от три работни дни от узнаването, поради което съответната клауза от общите условия, на която се е позовал ответника се явява нищожна на основание чл.

26, ал. 1 ЗЗД. Поради това, като противоречаща на императива на чл. 403, ал. 2 ЗЗД и на основание чл. 26, ал. 4 ЗЗД същата следва да бъде заместена от новелата на чл. 403, ал. 1 КЗ, уреждаща общ срок за уведомяване от седем работни дни, считано от узнаване за настъпилото застрахователно събитие.

Ищецът поддържа, че надлежно е изпълнил задължението си, предвидено в 3 общите условия на договора, като уведомил ответника чрез свой представил в 24 - часов срок веднага щом състоянието му позволявало да стори това - при изписването от лечебното заведение, но преди да го напусна и при всяко положение в рамките на седемдневния срок по чл. 403, ал. 1 КЗ. Впоследствие ищецът продължил да посещава болницата с цел изваждане на конците от хирургичния разрез и за контролни прегледи. Претендира разноски.

Ответникът е депозирал отговор на исковата молба в законоустановения срок, с който оспорва предявените искове изцяло, както по основание, така и по размер. Твърди, че във връзка със застрахователно събитие от 29.11.2022 г., настъпило на остров П., К. Т., при ЗК „.....” АД по претенция на ищеца е образувана застрахователна преписка - щета № 0000- 1801 -02-22Т366/05.06.2023 г. за изплащане на застрахователното обезщетение по застрахователна полица № 1801221000133081/20.09.2022г. със срок на действие от 18.10.2022 до 25.06.2023. Ответникът поддържа, че съгласно раздел IX. Действия на застрахования при настъпване на застрахователно събитие, изплащане на застрахователни обезщетения и суми, т. 48 от Общите условия, неразделна част от сключения с В. П. П. застрахователен договор, при настъпване на застрахователно събитие застрахованият, лично или чрез свой представител, е длъжен незабавно (до 24 часа) да се свърже с асистанс компанията или застрахователя на посочените в застрахователната полица телефони и да предостави номера на застрахователната полица, трите си имена, ЕГН, срок на действие на застрахователната полица, местонахождението и подробна информация за събитието. В случай, че застрахованият е приет в лечебно заведение в състояние, в което е било практически невъзможно да се свърже с асистиращата компания, застрахователят е предвидил допълнителен срок, съгласно който застрахованият е длъжен да се свърже с асистанс компанията или застрахователя на посочените в застрахователната полица телефони, лично или чрез трето лице, в срок до 24 часа от момента, в който състоянието му позволи, но във всички случаи преди напускане на медицинското заведение (т.

50). По отношение на твърденията на ищеца, че на 28.11.2022г. за започнали болките му, а на 29.11.2022г. е постъпил в болница “...”, където му е направен скенер на коремна област и лабораторни изследвания, поддържа, че от представеният документ за престой в болницата - медицински сертификат, се вижда, че лекарят е записал като диагноза за състоянието му „остра необичайна болка”, приложено му е медикаментозно лечение и му е било препоръчано да не ходи на работа 4 дни (от 29.11.2029 до 02.12.2022). Никъде не било споменато, че ищецът има нуждата от операция. Относно твърденията на ищеца, че му е била обяснена необходимостта от спешна операция, защото състоянието му е животозастрашаващо, както и че е бил осведомен относно стойността на операцията, в следствие на което е отказал да бъде лекуван в нея, ответникът поддържа, че тези обстоятелствата показват, че ищеца е бил в адекватно състояние, можел е да размишлява и да взема решения относно здравето си, както и съзнателно е отказал лечението в първата болница. Освен това, ищеца е бил придружен от негов приятел - Г. К., българин, който е можел да му съдейства, за да уведоми съответната асистанс компания, за да бъде 4 насочен към подходящо лечебно заведение. Поради това счита, че ищецът В.