Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 519 от 21.04.2023, Окръжен съд - Пловдив

Съд
Окръжен съд - Пловдив
Дело
Въззивно гражданско дело 265/2023
Вид
Решение № 519
Подписан
21.04.2023
В сила
21.04.2023
Състав
Анна Иванова Иванова, Иван Александров Анастасов, Радослав Петков Радев

Цитирани разпоредби

  • чл.86 · Закон за задълженията и договорите
  • чл. 147, ал. 2 · Закон за защита на потребителите
  • чл.108 · Кодекс за застраховането
  • чл.394 · Кодекс за застраховането

РЕШЕНИЕ

№ 519 гр. Пловдив, 21.04.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ, XIV СЪСТАВ, в публично заседание на двадесет и втори март през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: Анна Ив. Иванова

Членове:

Радослав П. Радев

Иван Ал. Анастасов при участието на секретаря Валентина П. Василева като разгледа докладваното от Иван Ал. Анастасов Въззивно гражданско дело № 20235300500265 по описа за 2023 година

Производството по делото е образувано по въззивна жалба от ЗК“Лев инс“АД против решение № 3912/23.11.2022г. по гр.д.№ 7761/2022г. на ПдРС, ХХ гр.с., с което жалбоподателят е осъден да заплати на Ж. и В. Ц.и сумите съответно от 935 лева и 815 левазастрахователно обезщетение по застрахователна полица от 12.02.2022г. за отмяна на пътуване извън страната на въззиваемите, ведно със законната лихва върху посочените суми, считано от 18.04.2022г. до окончателното им изплащане. Във въззивната жалба се сочи, че обжалваното решение е неправилно и незаконосъобразно. Твърди се, че първоинстанционният съд неправилно е изтълкувал общите условия към договорите за застраховка и също така, че неправилно е приложил разпоредбата на чл. 147, ал. 2 от Закона за защита на потребителите. Иска се цялостна отмяна на обжалваното решение и отхвърляне на исковете.

От въззиваемите Ж. и В. Ц.и е подаден отговор на въззивната жалба, с който се поддържа, че обжалваното решение е правилно и законосъобразно.

ПОС, ХІV гр.с., като се запозна с материалите по делото, намира следното:

По гр.д.№ 7761/2022г. на ПдРС, ХХ гр.с. са предявени субективно и обективно съединени искове по чл.394 от КЗ и чл.86 от ЗЗД от Ж. и В. Ц.и против ЗК“Лев инс“АД за осъждане на ответника да заплати на ищците сумата от 1750 лева, представляваща сбор от двете застрахователни суми по подписани застрахователни договори от 09.02.2022г., ведно със законната лихва от датата на изтичане на срока за произнасяне на застрахователя12.04.2022г. ,до окончателното погасяване. В исковата молба се твърди, че ищцитевъззиваеми в настоящето производство, сключили с ЕТ„Интертравел – М. Д.“ договор за туристически пакет № *****/09.02.2022г. за пътуване по маршрут София- Ница- София през периода 26.03.2022г.- 29.03.2022г., като след подписването му и във връзка с изпълнение на 1 задълженията си по него, на 12.02.2022г., сключили и два застрахователни договора, обективирани в застрахователни полици №№ ***** и ***** с предмет „Отмяна на пътуване“. Дължимата сума по договора за туристически пакет била в общ размер от 1816 лева, като същата била изплатена, за което от туроператора издали два броя фактури с №№ *****/09.02.2022г. и *****/09.03.2022г.. В застрахователните полици изрично било посочено, че застрахователната сума за риска „отмяна на пътуване“ е 935 лева за Ж. Ц. и 815 лева за В. Ц.. Твърди се, че на 13.03.2022г. внезапно възникнал инцидент с Ж. В. Б., майка на Ж. И.. Ж. била хоспитализирана по спешност в Клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - гр. *** с диагноза „*****“ и на 14.03.2022г. й била извършена операция. Поради настъпилата травма, лечението на Ж. изисквало преките грижи на нейните близки, тъй като не можела да се обслужва сама. Съгласно чл. 46 от ОУ на застраховка „Отмяна на пътуването“ при разходи свързани с отмяна на пътуването, застрахователят следвало да обезщети застрахованите лица във връзка със заплатените предварително разходи за пътуване, които са невъзстановими от страна на туроператора, превозвача и хотела. Било уговорено още, че при отказ от пътуването в срок по-малко от 14дни преди дата на отпътуване туроператорът удържа неустойка в размер на 100 % от общата стойност на пътуването. Ищците следвало да пътуват на 26.03.2022г. или 13 дни след злополуката. Съгласно чл. 72 от ОУ на застраховката, медицински причини за отмяна на пътуването включвали „заболяване, злополука или смърт на застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор“. В ОУ било дефинирано значението на „близки роднини“, като в този кръг изрично са включени тези по права линия, каквато несъмнено била майката на ищцата Ж. Ц.. На 15.03.2022г. застрахованите лица подали на имейл до застрахователя уведомление за настъпилото застрахователно събитие, в което била описана подробно злополуката. На 16.03.2022г. била предявена застрахователната претенция с вх. № 48 и била образувана щета с № *****. Застрахователят не се произнесъл по застрахователната претенция в срока по чл.108 от КЗ.

С подадения от „Лев инс“АД отговор на исковата молба, се признава наличието на валидни застрахователни правоотношения с ищците по застраховки „Отмяна на пътуване“.

По образуваната ликвидационна преписка по щета № *****, като се установило, че ищците са отменили пътуването си до гр.Ница, Р.Франция. С писмо с изх. № 2857/18.04.2022г. те били уведомени, че съгласно ОУ по договора не е налице основание за изплащане на застрахователно обезщетение по предявената претенция, като при събития, касаещи близък или бизнес партньор на застрахования, застрахователят обезщетявал само в случай на смърт. Влошаване на предшестващо и хронично заболяване към датата на сключване на договора и по време на действие на застраховката на бизнес партньор или на близък роднина на застрахования, както и необходимостта от грижа за близък роднина, не се считало за застрахователно събитие и не се покривало от застраховката. Сочи се, че твърденията в исковата молба за необходимост за полагане на грижи за майката на ищцата, не бил покрит риск по сключената застраховка предвид липсата за медицинска причина, удостоверяваща необходимостта от отмяна на процесното пътуване.

По първоинстанционното дело са приети договор за туристически пакет № ***** от 09.02.2022г., сключен между ЕТ„Интертравел- М.Д.“ и Ж. И. Ц., с предмет пътуване по маршрут София- Ница- София, с начална дата 26.03.2022г. и крайна дата 29.03.2022г.; Общи условия към договора за туристически пакет; фактура № 0000***** от 09.02.2022г., издадена от ЕТ „Интертравел – М.Д.“ и получател Ж. И. Ц. на стойност 720 лева- депозит за пътуването, както и фактура № 0000***** от 09.03.2022г. на стойност 1096 лева- доплащане по договора. Приети са й застрахователните полици по застраховките „Отмяна на пътуване“.

По отношение на сключените договор за туристически пакет и договори за застраховка не са налице никакви спорни обстоятелства.

Спорът по делото се свежда до тълкуване на общите условия към договорите за застраховка, с оглед на това, че на 14.03.2022г. майката на въззиваемата Ж. Ц., Ж. Б., е била хоспитализирана по спешност в УМБАЛ“Свети Георги“- гр.****, с диагноза „*****“ и след проведена й оперативна интервенция е останала за лечение в болницата до 21.03.2022г.2 обстоятелства, които се установяват от приетите по първоинстанционното дело служебна бележка и епикриза от горепосоченото лечебно заведение. В документа за застрахователния продукт застраховка „Отмяна на пътуване“ е отразено, че същата покрива разходите за отмяна на пътуване по медицински причини, между които и заболяване, злополука или смърт на застрахования или негов близък роднина. Същите причини за обезщетяване на разходите за отмяна на пътуване са отразени в т.72 от Общите условия към договора за застраховка. Действително по- нататък в т.72.3 е записано, че необходимостта от грижи за близък роднина не се счита за застрахователно събитие, но тази клауза е в пряко противоречие с основната клауза по т.72. При положение, че необходимостта от грижи за заболял или претърпял злополука близък роднина бъде изключена от причините за отмяна на пътуването, единственият възможен застрахователен риск, който би покривала застраховката, остава заболяване или злополука на близък роднина, които не налагат полагане на грижи от застрахования. Това е абсолютно нелогично, защото предназначението на застраховката е застрахованият да бъде обезщетен в случай, че по обективни, непредвидими причини е възпрепятстван да пътува. Ето защо, клаузата по т.72.3 от общите условия следва да се тълкува в смисъл, че необходимостта от грижи за близък роднина не е застрахователно събитие тогава, когато те са полагани трайно или периодично или найобщо, когато тази необходимостта от полагането на такива грижи е била предвидима, с оглед здравословното състояние на близкия роднина към датата на сключване на договора за застраховка. В конкретния случай това не е така, тъй като договорите за застраховка са сключени на 12.02.2022г., а Ж. Б. е приета по спешност в УМБАЛ“Свети Георги“ на 13.03.2022г. по причина на това, че е паднала в дома си и е претърпяла *****.

В издадената от лечебното заведение служебна бележка е отразено, че пациентката има нужда от придружител и обслужване, тъй като не може да се обслужва сама. С епикризата са определени дати за контролни прегледи на 28.03.2022г. и на 03.04.2022г..

Независимо от това дали и доколко пострадалата е могла да се придвижва сама след изписването й от болница, най- малкото би следвало някой да я придружи на прегледите.

При това положение следва да се приеме, че преди началото на пътуването, за което е сключен договор за туристически пакет № *****/09.02.2022г. с ЕТ„Интертравел- М. Д.“, е възникнала обективна, непредвидима и непреодолима пречка за реализирането му и от двамата въззиваеми, защото и двамата са близки роднини на пострадалата Ж. Б., според определението, дадено в т.79 от общите условия на застрахователя.

Безспорно е, че въззиваемите са платили изцяло дължимите от тях суми в полза на туроператора в общ размер от 1815 лева. Съгласно т.5.7. от Общите условия към договора за туристически пакет, в случай на отказ от пътуване в срок по- малко от 14 дни от началната му дата, туроператорът удържа 100 % от общата стойност на пътуването. По смисъла на т.67 от Общи условия на „Лев инс“АД "отмяна на пътуването" е отмяна преди отпътуване или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Както беше констатирано по- горе, налице е медицинска причина за отмяна на пътуването на въззиваемите. Ето защо, обжалваното решение ще следва да бъде потвърдено изцяло, като в полза на Ж. и В. Ц.и бъдат присъдени солидарно направените от тях съдебни разноски за адв.възнаграждение в размер от 800 лева.

Предвид гореизложеното, съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА решение № 3912/23.11.2022г. по гр.д.№ 7761/2022г. на ПдРС, ХХ гр.с., с което жалбоподателят ЗК„Лев инс“АД е осъден да заплати на Ж. и В. Ц.и сумите съответно от 935 лева и 815 лева- застрахователно обезщетение по застрахователна полица от 12.02.2022г. за отмяна на пътуване извън страната на въззиваемите, ведно със законната лихва върху посочените суми, считано от 18.04.2022г. до окончателното им изплащане.

3

ОСЪЖДА ЗК„Лев инс“АД, ЕИК: *****, със седалище и адрес на управление: гр.*****, да заплати солидарно на Ж. И. Ц., ЕГН: ********** и на В. П. Ц., ЕГН:

**********- двамата от гр.***** сумата от 800 лева- съдебни разноски във въззивното производство.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Председател: _______________________

Членове:

1. _______________________

2. _______________________

4