Към съдържанието
Правото

Търсене / Съдебна практика

Решение № 5947 от 01.10.2025, Софийски градски съд

Съд
Софийски градски съд
Дело
Въззивно гражданско дело 6362/2025
Вид
Решение № 5947
Подписан
01.10.2025
В сила
01.10.2025
Състав
Любомир Василев, Мария Валентинова Атанасова, Димитър Куртев Демирев

Цитирани разпоредби

Личните данни в текста са заличени.

РЕШЕНИЕ

№ 5947 гр. София, 01.10.2025 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ВЪЗЗ. II-Б СЪСТАВ, в публично заседание на двадесет и девети септември през две хиляди двадесет и пета година в следния състав:

Председател: Любомир Василев

Членове:

Димитър К. Демирев

Мария В. Атанасова при участието на секретаря Донка М. Шулева като разгледа докладваното от Любомир Василев Въззивно гражданско дело № 20251100506362 по описа за 2025 година

Производството е по чл.258 – чл.273 ГПК /въззивно обжалване/.

В. гр.д. №6362/2025 г по описа на СГС е образувано по въззивна жалба на “Дженерали Застраховане ” АД ЕИК 030269049 гр.София срещу решение №5519 от 28.03.2025 г по гр.д.

№30669/22 г на СРС , 90 състав , с което въззивникът е осъден да заплати на основание чл.411 ал.1 КЗ на “ДЗИ-Общо застраховане” ЕАД гр.София ЕИК 121718407 сумата от 3097,97 лв. - регресно вземане по щета № 51032951700001, образувана за заплащане на обезщетение за повредена стока – 13 броя намокрени роли при превоз по шосе от гр.

Балахна в Руската федерация до Република България, гр. София на товар, представляващ общо 63 броя роли вестникарска хартия, който следва да бъде доставен на „Полиграфснаб“ АД в гр. София по международна товарителница № 836 от 13.08.2016 г., ведно със законната лихва от 08.06.2022 г до окончателното изплащане на присъдената сума. Решението на СРС се обжалва и в частта за разноските .

Въззивникът излага доводи за неправилност на решението на СРС . Не е спазен чл.32 от Конвенцията за договора за международен автомобилен превоз на стоки (CMR) /по-надолу за краткост „Конвенцията“/ и превозвачът не е бил сезиран в съответния срок . Тъй като отговорността на застрахователя е функционална , тя е обусловена от отговорността на превозвача , която е погасена . Правото на платилия обезщетение застраховател не е регресно , а суброгационно , а вземането срещу превозвача трябва да бъде цедирано . В случая събитието намокряне на хартията не ангажира отговорността на въззивника-застраховател и 1 е налице основание за освобождаване от отговорност по чл.17 т.2 и т.4 б.Б и б.Г от Конвенцията . Според чл.10 и чл.18 § 2-5 от Конвенцията изпращачът е отговорен ако щетите са настъпили от недостатъци на опаковката на товара установени от вещото лице К. , а превозвачът се освобождава от отговорност. СРС не е обсъдил дали процесната щета се покрива от въззивника като застраховател на превозвача , а в случая е налице изключение поради липса или дефект на опаковката ; действия на изпращача и получателя и естество на превозваните стоки . В случая няма данни хартията да е била опакована в ламинирана хартия , а е била само в опаковъчна хартия . Превозваната хартия е била силно хигроскопична и е следвало да се транспортира в сухо изолирано помещение , което не е уговорено между страните по превоза т.е. основната причина за щетата е лошата опаковка .

Искът не е доказан като размер и мотивите на СРС в тази насока за незаконосъобразни .

Въззиваемата страна е подала писмен отговор , в който оспорва въззивната жалба .

Безспорно е налице щета – намокряне на превозваната хартия – за която е налице отговорност на превозвача . Ответникът е застраховател на превозвача и са налице всички предпоставки да бъде осъден да заплати процесната сума . Липсват основания за освобождаване на превозвача от отговорност по чл.17 т.2, и т.4 б.Б и б.Г от Конвенцията , защото намокрянето не се дължи на естеството на самия товар и/или на опаковката му .

Товарът е превозван без да е достатъчно изолиран от проникване на вода от дъжд и прекалена влага . Товарът е бил в стандартна опаковка , която не е причина за щетата . Не трябва да се кредитират първоначалните изводи на вещото лице К. , защото вестникарската хартия може да мухляса ако няма възможност да „диша“ и е прекалено изолирана от външната среда . Чл.32 от Конвенцията е неприложим в отношенията между суброгиралия се застраховател и превозвача , респ.неговия застраховател . Едногодишният срок по чл.32 §1 б.А от Конвенцията не се прилага за ищеца като суброгирал се застраховател на увредения товар , а давността е 5-гозишна и тече от момента на изплащане на застрахователното обезщетение . Спазено е изискването за провеждане на рекламационно производство до превозвача . Искът е доказан по размер и в дължимата от ответника сума трябва да се включи навлото и разноските за авариен комисар – чл.25 вр.чл.23 ал.1,2,4 от Конвенцията .

Трето лице помагач /на ищеца“ДЗИ-Общо застраховане” ЕАД/ „Авис-2004" ООД ЕИК 126646367, със седалище и адрес на управление гр. Свиленград, ул. ********.

Въззивната жалба е допустима. Решението е връчено на въззивника на 02.04.2025 г и е обжалвано в срок на 16.04.2025 г /по пощата/ .

Налице е правен интерес на въззивника за обжалване на решението на СРС .

След преценка на доводите в жалбата и на доказателствата по делото , въззивният съд приема за установено следното от фактическа и правна страна :

В мотивите на СРС е възпроизведена фактическата обстановка . Във връзка с чл.269 ГПК настоящият съд извършва служебна проверка за нищожност и за недопустимост на съдебното решение в обжалваната част , като такива пороци в случая не се констатират .

2

Относно доводите за неправилност съдът е ограничен до изложените във въззивната жалба изрични доводи , като може да приложи и императивна норма в хипотезата на т.1 от Тълкувателно решение №1 от 09.12.2013 г по тълк.дело №1/2013 г на ОСГТК на ВКС .

Съгласно разпоредбата на чл.411 от КЗ репариралият вредите застраховател има правото да възстанови платеното от деликвента или от застрахователя по договор за застраховка „Гражданска отговорност“, встъпвайки в правата на увредения. Предпоставките за основателност на тази претенция са: наличието на валидно имуществено застрахователно правоотношение между застрахователя и увредения ; настъпването на застрахователно събитие – увреждане на застрахованото имущество; възстановяване на вредите от застрахователя ; валидна застраховка „Гражданска отговорност“ на причинителя на вредите.

По делото е установено от фактическа страна следното .

Видно от представената полица за абонамента застраховка № 510410213000004 "Полиграфснаб." АД и "Общи условия за застраховане на товари по време на превоз" дружеството застрахова при ищеца товари и свързаните с тях материални интереси по време на превоза независимо от вида на транспортното средство, за загуба и/или повреда, която е пряка последица от рисковете, уговорени в застрахователния договор. Застрахователното покритие се отнася за всички стоки, превозвани на риск на застраховащия или на неговите заявители или възложители на територията на Русия, Турция, Европа и България. Пред настоящия съд не се спори , че ищецът е легитимиран застраховател на процесната стока .

Съгласно фактура № 1608410138 от 13.08.2016 г. "Полиграфснаб." АД закупува от дружеството ООО „Еко Пейпер“ със седалище в град Балахна, Нижегородская област в Руската федерация 63 роли вестникарска хартия на стойност 8311,78 евро. Видно от Апликация IR-231/2016 г., „Полиграфснаб.“ АД заявява пред застрахователя превоз на товар (хартия), експедиран на 13.08.2016 г., с автомобилен транспорт - товарен автомобил с рег. № ******** и ремарке ******** от Блахна, Русия до гр. София, Република България с общо тегло 22 772 кг. на стойност 8311, 38 евро, като е уговорена и 10% надбавка в размер на 831,18 евро или общо застрахователната сума по този превоз възлиза на 9142,96 евро.

Според международна товарителница № 836 от 13.08.2016 г., митническа декларация и опаковъчен лист № 7266 „Авис-2004“ ООД приема за превоз по шосе от гр. Балахна в Руската федерация до Република България, гр. София товар, представляващ 63 броя роли вестникарска хартия, който следва да бъде доставен на „Полиграфснаб“ АД в гр. София.

От двустранен протокол от 18.08.2016 г., подписан от служители на „Полиграфснаб.“ АД и „Авис-2004“ ООД, се установява, че при разтоварване на товарен автомобил с рег. № ******** и ремарке ********, превозващ вестникарската хартия на роли от Балахна, Русия за София, България с получател „Полиграфснаб.“ АД, е констатирано, че 13 броя хартиени роли са намокрени по време на транспорта. Посочва се, че причината за намокрянето на хартията е навлизане на вода в товарното помещение на автомобила.

Според авариен протокол №984/22.08.2016 г., издаден от "Евроконтрола" ООД по искане на "Полиграфснаб" АД, е извършена проверка на товара в деня на доставянето му – 18.08.2016 3 г., при която е констатирано, че има повредена стока – 13 броя намокрени роли.

Длъжностното лице не е присъствало на разпломбирането на превозното средство. В протокола е посочено, че ролите били изцяло обвити в опаковъчна хартия, а на челните страни били поставени капаци от велпапе. Тринадесетте повредени роли били с мокра опаковка и с мокра хартия. Участъци от тях били с променен цвят и разслояване. Една от ролите била странично увеличила обема си, при което слоевете хартия се разкъсали. Пода на превозното средство бил застлан с полиетилен, а върху него били поставени листове велпапе, които обхващали и и долната част на страничните стени. Ролите били укрепени с текстилни колани. Под ролите листата велпапе били мокри и и полиетиленът бил протрит.

Повредената хартия била в количество 4387,86 кг. и не можела да се използва по предназначение за ролен печат. Същите могли да бъдат преформатирани, при което в зависимост от степента им на увреждане ще бъде вложен допълнителен труд и загуба от изрезки. Заключението на комисията е, че щетата е настъпила вследствие на проникване на вода в товарното помещение по време на транспорта.

Представен по делото е снимков материал, който потвърждава констатациите в аварийния протокол.

По делото е представено протестно писмо от "Полиграфснаб" АД от 10.03.2017 г., изпратено до превозвача „Авис-2004“ ООД. Застрахованият "Полиграфснаб" АД предявява писмена претенция към ищеца на 30.12.2016 г. относно настъпилото застрахователно събитие, по повод на което е образувана преписка по щета № 51032951700001.

С ликвидационен акт от 16.10.2017 г. по процесната щета, застрахователното обезщетението за причинените щети на товара е определено на 3082,97 лв. На 04.10.2017 г. между ищеца и "Полиграфснаб" АД е подписан Протокол за прихващане на насрещните вземания и задължения на страните вкл. с вземането на "Полиграфснаб" АД за обезщетение по обсъжданата претенция в размер на 3082,97 лв.

Съгласно Протокола остатъкът след прихващането в размер на 174,84 лв. следва да бъде заплатен на застрахования.

От представените две заключения по съдебно-счетоводната експертиза, които съдът изцяло кредитира като обективно и професионално изготвени се установява, че процесната щета с № 51032951700001 в размер на 3082,97 лв. е включена в Протокола за прихващане на вземания и задължения със страни "Полиграфснаб" АД и „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД от 04.10.2017 г. до размера на по-малкото от тях. Разликата от прихващането в размер на 174,84 лв. е получена от "Полиграфснаб" АД по посочена от него банкова сметка на 18.10.2017 г.

Посоченото прихващане не включва дължимите от "Полиграфснаб" АД застрахователни премии по Апликация № IR231/2016 във връзка с абонаментна полица № 510410213000004 на „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД. Те са платени отделно с платежно нареждане № 00038294 от 21.10.2016 г. и са в размер на 1954,38 лв.

С регресна покана с изх. № 0-92-16017/20.12.2021 г. ищецът поканва ответното дружество в качеството му на застраховател на договорната отговорност на „Авис-2004“ ООД като 4 шосеен превозвач при международни превози на товари, в срок от 15 дни след получаване на писмото да му преведе сумата от 3097,97 лв., представляваща платеното от него застрахователно обезщетение на "Полиграфснаб" АД за обсъжданите щети върху товара, вкл. 15 лв. административни разходи за обработка на претенцията. Между страните не се спори, че регресната покана е получена от ответника преди завеждането на иска.

С писмо от 21.09.2022 г. ответникът е отказал да уважи претенцията на ищеца и да заплати застрахователно обезщетение.

От представената по делото застрахователна полица и общи условия се установява, че между „Авис-2004“ ООД и „Дженерали Застраховане“ АД е сключен застрахователен договор по застраховка "Отговорност на превозвача на товари по шосе", със срок от 00.00 ч. на 16.06.2016 г. до 24.00 ч. на 15.06.2017 г., със застрахователно покритие съгласно Конвенцията за договора за международен автомобилен превоз на товари /CMR/ (“Конвенцията“) и с валидност за всеки превоз от момента на приемането на товара до този на доставянето му в съответствие с чл. 1, ал. 1 от Конвенцията (раздел II., т.3 и 4 ОУ).