Решение № 42 от 08.03.2022, Районен съд - Свищов
- Съд
- Районен съд - Свищов
- Дело
- Гражданско дело 404/2021
- Вид
- Решение № 42
- Подписан
- 08.03.2022
- В сила
- 06.04.2022
- Състав
- Пенка Борисова Йорданова
Цитирани разпоредби
- чл. 179 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 78 ал. 1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 45, ал. 2 · Закон за задълженията и договорите
- чл. 410 · Кодекс за застраховането
- чл. 410 ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 410, ал. 1, т. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 411 · Кодекс за застраховането
Личните данни в текста са заличени.
РЕШЕНИЕ
№ 42 гр. Свищов, 08.03.2022 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – СВИЩОВ в публично заседание на О.и февруари през две хиляди двадесет и втора година в следния състав:
Председател: Пенка Б. Йорданова при участието на секретаря Петя Ив. Братанова като разгледа докладваното от Пенка Б. Йорданова Гражданско дело № 20214150100404 по описа за 2021 година за да се произнесе, взема предвид:
Иск с правно основание чл. 410 ал. 1 от КЗ.
Ищецът ЗАД „АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“ гр. София, чрез пълномощника адв. Б. от САК твърди, че на 02.07.2020 г. в 11,30 часа в гр. Русе, на кръстовището на ул. Църковна независимост и ул. Духовно възраждане, водачът на МПС Мерцедес модел Ц 200, с рег. № ***** – С.К. – ответник по делото, не спаздил знак Б2 и отнел предимството на лек автомобил марка Киа модел Сийд с рег. № *****, който при удара се изместил и се ударил в паркирания лек автомобил. Заявява, че с действията на ответника, по негова вина, било реализирано пътнотранспортно произшествие, при кеоте бил увреден лек автомобил марка Киа. Сочи, че към момента на настъпване на ПТП за лек автомомил марка Киа, модел Сийд с рег. № ***** имало сключена валидна застраховка Каско в ЗАД „Алианц България“ – полица № 0300/170/5000573. Твърди, че след подадено уведомление в ЗАД „Алианц България“ била образувана щета с № 0300/20/777/507590, изготвени били опис на щетите и доклад, въз основа на представените доказателства на сервиза извършил ремонта на увредения автомобил било определено и изплатено застрахователно обезщетение в размер на 3 557,15 лева, с преводно нареждане за кредитен превод от 19.08.2020г… Сочи, че съгласно Протокол за ПТП № 1732113 от 02.07.2020г.. , ПТП било настъпило по вина на водача на МПС Мерцедес модел Ц200 с рег. № ***** – ответника, като за управлявания от него автомобил не е била налице валидна застраховка Гражданска отговорност. Това се потвърждавало и от съставения протокол за ПТП, както и от справка в информационната 1 система на Гаранционен фонд. Заявява, че на основание чл. 410 от КЗ до ответника била изпратена регресна покана за заплащане на сума в общ размер на 3 557,15 лева, представляваща изплатеното застрахователно обезщетение по щета ***/507590, но същият не е заплатил претендираната сума. Моли да бъде постановено решение, с което ответникът да бъде осъден да им заплати сумата 3 557,15 лева главница – платено застрахователно обезщетение по щета № 0300/20/777/507590, ведно със законната лихва върху главницата от датата на завеждане на делото до окончателното плащане. Претендира разноски. В хода на устните състезания не взема становище. В писмено становище преди съдебно заседание взема становище да бъде уважен предявения иск, като основателен и доказан, с оглед и на подписаното между страните споразумение и направеното от ответника в него признание в т. 4. Претендира разноски.
Ответникът С. О.. К. в законоустановения срок е подал отговор на исковата молба, в който взема становище за неоснователност на иска. Възразява срещу посочения час на ПТП, както и сочи, че му бил даден грешен стикер, по който се подвел, че има валидна гражданска отговорност. В съдебно заседание оспорва иска, като заявява, че би приел споразумение с ищеца, но ако бъде освободен от разноските по делото. С писмена молба по делото с вх. номер от 17.11.2021г. заявява, че с ищеца са постигнали споразумение , с с допълнителна молба от 23.11.2021г. прилага и копие от подписано от него споразумение с ищеца. В хода на устните състезания не взема становище.
Съдът, като обсъди представените по делото доказателства, намери за установено следното:
На 16.05.2018г. била сключена автомобилна застраховка „Пълно Каско“, по силата на която ЗАД „АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“ застраховал лек автомобил Киа , модел Сийд с рег. № ***** , със срок на застраховката за периода от 00.00 часа на 14.05.2020г. до 24.00 часа на 13.05.2021г., за което била издадената приложената застрахователна полица № 180300/170/5000573/16.05.2018г.. Приложени са и Специални условия към застрахователната полица, уреждащи кои са покритите застрахователни рискове, застрахователната премия как се заплаща. В допълнение към застрахователна полица № 18-0300/170/5000573 са посочени застрахователно покритие и лимитите за всеки отделен застрахователен период. Приложени по делото са и Общи условия за застраховане на сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства, в която са посочени задълженията на застрахователя и застрахования, претенции и обезщетения, начина на оценка на щетите и размер и плащане на обезщетенията.
Съгласно свидетелство за регистрация част II, МПС с рег. № ***** е собственост на Алианц Лизинг България клон Русе.
По делото е безспорно, а и видно протокол за ПТП № 1732113 от 02.07.2020г. на 02.07.2020г. в 11,30 часа в гр. Русе на кръстовището на ул. Църковна независимост и ул.
2
Духовно възраждане, участник 1 нарушил правилата за предимство на кръстовище регулирано с пътни знаци и се сблъскал с участник 2, в резултат на удара отскочил и блъснал паркиран участник № 3. Участник 1 по протокола е ответникът, а участник три И.Р., с автомобил Кира Сийд, застрахован при Алианц. Описано е, че ответникът няма валидна застраховка Гражданска отговорност на управлявания автомобил. В съставения протокол за ПТП е отразен механизма на настъпването му и била констатирана вина на ответника, и са описани причинените щети по МПС. .Протокола е подписан от участниците, сред които и ответника.
Приложено е уведомление за щета № 0300/20/777/507590 по застраховка Каско от И.Г., с което уведомил ищеца, че на 2.07.2020г. автомобилът, собственост на Алианц Лизинг България клон Русе е бил паркиран, в близост настъпило ПТП, като един от автомобилистите отскочил и ударил застрахованото МПС. Посочено е, че желае обезщетяването да бъде извършено чрез ремонт в доверен сервиз Веко Ойл ЕООД, за който ремонт застрахователя да се разплати със сервиза.
Видно от приложения опис на щета № 0300/20/777/507590 от 04.03.2021 г. , са констатирани следните увреждания – броня облицовка, стоп – допълнителна светлина, капак заден, спойлер – облицовка броня , посочена степен – нови, като са отразени и непризнатите детайли – броня облицовка пр. и капаче теглич, тъй като нямат връзка със събитието. С приемо-предавателн протокол по поръчка № 387546 от 14.08.2020г. между Веко Ойл ЕООД и Алианц Лизинг България ЕАД – клон Русе, е прието, че ремонтът на посочените увреждания на автомобила е извършен качествено и в срок , с посочен общ размер на ремонта 3 557,15 лева. В т. 2 от протокола е посочонео, че стойността на ремонта до размера на признатото от ЗАД Алианц България застрахователно обезщетение ще бъде изплатена на сервиза, както и че автомобилът е предаден на застрахования. Издадена от Веко Ойл ЕООД била приложената фактура № 5 000000269 от 14.08.2020г.. на стойност 3557,15 лева с ДДС , като са описани стоките /услугите , по количество и единична цена, във връзка с ремонта по щетата. Фактурата е с получател ЗАД Алианц България, без подписи за получател и издател. Приложена е и калкулация по щетата – на стойност 3557,15 лева, включваща части, материали, труд.
Съгласно доклад по щета № 0300-20-777507590 от специалист Автомобилно застраховане, обезщетението е в размер на 3557,15 лева , като е дадено нареждане за плащане на сумата 3557,15 лева , която сума да бъде изпланена по банков път на Веко Ойл ЕООД. Видно от преводно нареждане за кредитен превод от 19.08.2020г. сумата 3954,90 лева е преведена от ЗАД Алианц България на Веко Ойл ЕООД. Видно от справка за извършени плащания на 19.08.2020г. е осчетоводено плащане на сумата 3557,15 лева, плащане на доверен сервиз по щета 777/507590 .
Установи се от проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, че към 02.07.2020г. МПС с ДКН *****, няма активна застраховка Гражданска отговорност. Видно от същата, началната дата на покритие по сключената застраховка в ЗАД ОЗК Застраховане АД е от 16,15 часа на 02.07.2020г.. Последното се установява и от приложената по делото 3 застрахователна полица от 02.07.2020г. на ЗАД ОЗК – Застраховане АД.
С покана за доброволно изпълнение на регресна претенция по шета № 0300/20/777/507590 от 31.08.2020г.. ответникът бил уведомен, че ищецът изплатил на собственика на пострадалия автомобил обезщетение в размер на 3557,15 лева за претърпените имуществени вреди, като на основание чл. 410 ал. 1 от КЗ с изплащането на застрахователното обезщетение застрахователят встъпва в правата на застрахования срещу причинителя на вредата. Предоставен е двуседмичен срок от получаването за представяне на валидна полица Гражданска отговорност на автомобилистите към датата на събитието и свидетелство за регистрация на МПС, а ако не разполага с такава, да бъде преведена сумата по посочената банкова сметка. Видно от известието за доставяне, поканата е получена от ответника на 23.02.2021г..
Представена от ответника и приложена по делото е кореспонденция по електронна поща във връзка с регресна претенция по щета № 0300-20-777507590, включително и фотоснимки на автомобил във връзка с претенцията по щетата. С молба от 14.10.2020 г. ответникът заявил готовност за погасяване на задължението по регресната покана на месечни вноски. С молба от 04.03.2021г. ответникът отново изявил желание за погасяване на задължението, включително законна лихва, при първа финансова възможност, на месечни вноски.
Разпитан по делото беше св. И.Г.. Същият изнесе, че на 02.07.2020г. автомобилът му Киа с рег. № ***** бил увреден. Посочи, че не бил на мястото, а автомобилът бил паркиран так, а при връщането си установил, че две коли са се ударили и едната попаднала непосредствено в задната част на неговата кола. Допълни, че доколкото разбрал автомобила на ответника бил Мерцедес, а другия автомобил с предимство бил Рено. Заяви още, че неговият автомобил – лизингов, бил застрахован в Алианц и предявил претенция пред застрахователя, след което снимали два пъти автомобила, който бил ремонтиран в сервиз.
Изнесе, че по-големите увреждания по автомобила били в задната част, а в предната част били на бронята и маска, за което имало снимки с пртоколи. Заяви, че уведомлението по щета, било подписано от него, както и на протокола за ПТП имало негов подпис.
Приложено по делото е споразумение от 03.11.2021г. между страните по делото, съгласно което същите приемат за безспорно, че на 02.07.2020г. в гр. Русе, на кръстовище на ул. Църковна независимост и ул. Духовно възраждане водачът на МПС Мерцедес с рег.
№ ***** С. К. не спазил знак Б2 и отнел предимството на лек автомобил с рег. № Р 0382 КВ, след което се отклонил и ударил паркиран лек автомобил Киа Сийд с рег. № *****, за което автомобил има сключена валидна застраховка Каско при ишеца. Съгласно т. 3 от споразумението, страните по делото се съгласили, че за увредения в резултат на описаното ПТП МПС с рег. № ***** при ищеца била образувана щета ***/507590 , по която застрахователят изплатил застрахователно обезщетение в размер на 3557,15 лева с преводно нареждане от 19.08.2020г.. Според т. 4 от споразумението, ответникът признава вземането на ищеца по гр.дело № 404/2021 г. по описа на РС Свищов във връзка с посочената щета и се задължава да заплати на ищеца сумата 4324,24 , от които 3 557,15 лева – главница, 4 законна лихва и разноски по делото, разсрочени на описаните в споразумението вноски.
С оглед на установената фактическа обстановка,съдът прави следните правни изводи:
Протоколът за ПТП представлява официален документ, по смисъла на чл. 179 от ГПК, съставен от длъжностно лице в кръга на правомощията му и е в предвидената от закона форма, поради което се ползва с доказателствена сила относно отразените в него обстоятелства, а и същият не се оспорва от ответника и следва да бъде прието, че фактите са се осъществили така, както е отразено в протокола.
Съобразно чл. 410, ал. 1, т. 1 от КЗ, с плащането на застрахователното обезщетение застрахователят встъпва в правата на застрахования до размера на платеното обезщетение и обичайните разноски, направени за неговото определяне срещу причинителя на вредата.
Разпоредбата на чл. 411 от КЗ предвижда, че в случаите, когато причинителят на вредата има сключена застраховка "Гражданска отговорност", застрахователят по имуществената застраховка встъпва в правата на застрахования срещу причинителя на вредата или неговия застраховател до размера на платеното обезщетение и обичайните разноски, направени за неговото определяне. Застрахователят по имуществена застраховка може да предяви вземанията си направо към застрахователя по "Гражданска отговорност".