Решение № 2120 от 15.05.2023, Районен съд - Пловдив
- Съд
- Районен съд - Пловдив
- Дело
- Гражданско дело 7103/2022
- Вид
- Решение № 2120
- Подписан
- 15.05.2023
- В сила
- 16.02.2024
- Състав
- Деян Стоянов Вътов
Цитирани разпоредби
- чл. 235, ал. 2 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 78, ал. 1 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 80 · Граждански процесуален кодекс
- чл. 380 · Кодекс за застраховането
- чл. 380, ал. 3 · Кодекс за застраховането
- чл. 395, ал. 6 и 7 · Кодекс за застраховането
- чл. 395, ал. 6 и 7 · Кодекс за застраховането
- чл. 430, ал. 1, т. 1 - 4 и ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 430, ал. 1, т. 1 - 4 и ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 430, ал. 1, т. 1 - 4 и ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 430, ал. 1, т. 1 - 4 и ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 430, ал. 1, т. 1 - 4 и ал. 2 · Кодекс за застраховането
- чл. 432, ал. 1 · Кодекс за застраховането
- чл. 432, ал. 2 · Кодекс за застраховането
РЕШЕНИЕ
№ 2120 гр. Пловдив, 15.05.2023 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
РАЙОНЕН СЪД – ПЛОВДИВ, IV ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ, в публично заседание на осми март през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:
Председател: Деян Ст. Вътов при участието на секретаря Таня Г. Ангелова като разгледа докладваното от Деян Ст. Вътов Гражданско дело № 20225330107103 по описа за 2022 година
Предявен е иск по чл. 432, ал. 1 КЗ на С. П. П., ЕГН **********, от гр. П., против ЗК „ЛЕВ ИНС” АД, ЕИК 121130788, със седалище и адрес на управление гр. София, бул.
„Симеоновско шосе“ 67 А за заплащане на сумата от 5470 ( пет хиляди четиристотин и седемдесет ) лева, представляваща застрахователно обезщетение по договор за застраховка „Гражданска отговорност“, застрахователна полица ***** от ***** г., сключен с „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД, ЕИК 201814317, което застрахователно обезщетение е в размер на платена цена по сключения между С. П. П. и „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД договор за продажба на туристически пакет № **** от *** г.
В исковата молба се твърди, че между ищеца и „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД е сключен договор за продажба на туристически пакет № **** от **** г., по силата на който „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД в качеството си на туроператор е поело задължение за туристическа услуга - „почивка в Занзибар с чартърен полет от гр. С.“, с начална дата *** г. и крайна дата **** г., срещу сумата от 5470 лева, която е платена изцяло. Изложено е, че на **** г. ищецът е уведомен, че пътуването няма да се осъществи, поради което му се предлагат възможности за други екскурзии до различни дестинации. В писмена кореспонденция с представители на туроператора, ищецът е заявил, че не желае да се възползва от предложените му други оферти, а иска възстановяване на платената сума, каквото право е уговорено изрично и в договора за пътуване. Възстановяване на платената сума не последвало от туроператора. Твърди се още, че между ЗК „ЛЕВ ИНС” АД и „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД е сключен договор за застраховка „Гражданска отговорност“, обективиран в застрахователна полица **** от *** г., като отказът на туроператора да възстанови платената сума по сключения с ищеца договор съставлява покрит риск по договора за застраховка.
Ответникът ЗК „ЛЕВ ИНС” АД не оспорва наличието на валидно застрахователно правоотношение по договор за застраховка „Гражданска отговорност“, сключен между него 1 и Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД. Възразява за отхвърляне в цялост на предявения иск като недоказан, като изтъква, че не е ясна причината, довела до отмяна на пътуването. Възразява още, че според чл.5.1 от общите условия не се дължи застрахователно обезщетение за умишлени действия или груба небрежност от страна на застрахования, членове на семейството му или лица, работещи под негов контрол; а според чл. 5.5 не се покриват пропуснати ползи и финансови загуби, резултат от неправилни управленски решения от страна на застрахования във връзка с резервациите и обслужването па клиентите.
Съдът, като съобрази наведените от страните твърдения, оспорвания, доводи, възражения и доказателствата по делото, преценени по чл. 235, ал. 2 ГПК, приема предявения иск за основателен, по следните съображения:
Установява се от приетите по делото доказателства, а и не е налице спор между страните по делото, че между ищеца и „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД е сключен договор за продажба на туристически пакет № *** от *** г. за туристическа услуга - „почивка в Занзибар с чартърен полет от гр. С.“, с начална дата *** г. и крайна дата *** г., срещу сумата от 5470 лева, която е платена изцяло от ищеца в полза на туроператора. На ***г. ищецът е уведомен, че пътуването няма да се осъществи, поради което му се предлагат възможности за други екскурзии до различни дестинации. Установява се от представените към исковата молба писмени доказателства, най – вече от водена между ищеца и туроператора кореспонденция, че ищецът е заявил, че не желае да се възползва от предложените му други оферти, а иска възстановяване на платената сума, каквото право е уговорено изрично и в договора за пътуване ( чл. 5 от ОУ ). Възстановяване на платената сума не последвало.
Няма спор, че между ЗК „ЛЕВ ИНС” АД и „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД е сключен договор за застраховка „Гражданска отговорност“, обективиран в застрахователна полица **** от **** г., с предмет общата гражданска отговорност на туроператора, по силата, който дружеството ответник е поело задължение да отговаря за вредите, причинени от туроператора на трети лица от неизпълнение на неговите задължения по сключени договори за туристически услуги. Ищецът е поискал от застрахователя репариране на причинените му вреди, в размер на платената по договора за туристически услуги сума, а с писмо от ****г. ( л.26.) застрахователят е отказал плащане, позовавайки се на това, че съгласно 44 от ОУ на договора за застраховка не е бил уведомен от застрахования в срок от 5 дни за настъпилото застрахователно събитие. Писмото е адресирано до К. И. В., който е разпитан като свидетел по делото, като от разпита му се установят отношенията му с ищеца.
Съдът приема, че ищецът е увредено лице по см. на чл. 432, ал. 1 КЗ, поради което има право да иска обезщетение пряко от застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност“ при спазване на изискванията на чл. 380 КЗ. В случая обезщетението е поискано и по извънсъдебен ред, като в тази връзка съдът намира, че няма пречка претенцията по чл. 380 КЗ да бъде отправена включително и от неформален представител на увреденото лице. При посочването на непълни или неточни данни се прилагат последиците на чл. 380, ал. 3 КЗ, налице е забава на кредитора и застрахователят не отговаря за вредите за забава в размер на законната лихва, които не се и претендират. Спазването на процедурата по чл. 380 КЗ не е условие за допустимостта на процеса, тъй като чл. 498, ал. 3 КЗ се отнася до застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите, какъвто не е случаят.
Според чл. 432, ал. 2 КЗ застрахователят по застраховка „Гражданска отговорност“ може да прави възраженията, които произтичат от застрахователния договор и от гражданската отговорност на застрахования, с изключение на възраженията по чл. 395, ал.
6 и 7 и чл. 430, ал. 1, т. 1 - 4 и ал. 2 КЗ. Чл. 430, ал. 1, т. 1-4 КЗ урежда задълженията на застрахования в срок да уведоми застрахователя за обстоятелствата, които биха могли да доведат до възникването на застрахователното събитие, за настъпване на застрахователно 2 събитие, за предявените срещу застрахования извънсъдебни и съдебни искови претенции.
Както бе посочено по-горе, разпоредбата на чл. 432, ал. 2 КЗ изрично предвижда, че застрахователят не може да се освободи от отговорност, позовавайки се на неизпълнение задълженията на застрахования, свързани с уведомяване за настъпилото застрахователно събитие. Това са отношения между застрахователя и застрахования, които не могат да доведат до накърняване правата на увреденото лице. Те биха имали отношение за преценката по ангажиране регресната отговорност на застрахования спрямо застрахователя.
Ето защо и съдът намира, че неоснователно застрахователят е отказал плащане, позовавайки се на обстоятелство, че не е уведомен от застрахования, който в случая е „Дрийм Холидейс БГ“
ЕООД, за настъпване на застрахователното събитие. Оттук се извежда, че неоснователно е и възражението, наведено с отговора на исковата молба, че застрахователно обезщетение не се дължи, тъй като не е била ясна причината, довела до отмяна на пътуването. Това възражение е пряко свързано с изпълнението задълженията на застрахования да уведоми застрахователя за настъпването на риска и причинете за това.
Следва да се изтъкне, че не е в доказателствена тежест на увреденото лице установяването на факта по какви причини е отменено пътуването, тъй като не се предполага, че тези причини изобщо са му известни. Същите не са доказани и в процеса. Туроператорът не е правно задължен спрямо увреденото лице, за разлика от задълженията му към застрахователя, да разкрие причините, довели до отмяна на пътуването. Отделно не би могло да се приеме, че увреденото лице следва се довери на информацията, предоставена му от туроператора, тъй като последният е неизправна страна по договора за туристически услуги, което само по себе си поставя под въпрос достоверността на данните, предоставени на потребителя на туристическите услуги. Ако ответникът поддържа, че от обективна страна са налице умишлени действия на застрахования и/или пък негова груба небрежност, довела до настъпването на риска, то той следва да се установи съответните факти. В разглежданата хипотеза ответникът възразява, че не знае по какви причини е отменено пътуването, а не твърди конкретни такива като факт, който да бъде доказан процеса.
При това положение съдът намира, че предявеният иск подлежи на уважаване в цялост, като в полза на ищеца следва да се присъдят разноски от общо 838,80 лева, съобразно приложен списък по чл. 80 ГПК. Неоснователно е наведеното от ответника възражение за прекомерност на разноските за адвокатско възнаграждение, тъй като същите са под минимума по чл. 7, ал. 2, т. 2 НМРАВ, съобразно действащата към приключване на съдебното дирене редакция.
Така мотивиран, РС-Пловдив
РЕШИ:
ОСЪЖДА на основание чл. 432, ал. 1 КЗ ЗК „ЛЕВ ИНС” АД, ЕИК 121130788, със седалище и адрес на управление гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67 А да заплати на С.
П. П., ЕГН **********, от гр. П. сумата от 5470 ( пет хиляди четиристотин и седемдесет ) лева, представляваща застрахователно обезщетение по договор за застраховка „Гражданска отговорност“, застрахователна полица **** от **** г., сключен с „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД, ЕИК 201814317, което застрахователно обезщетение е в размер на платена цена по сключения между С. П. П. и „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД договор за продажба на туристически пакет № *** от *** г.
ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 1 ГПК ЗК „ЛЕВ ИНС” АД, ЕИК 121130788, със седалище и адрес на управление гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67 А да заплати на С.
П. П., ЕГН **********, от гр. П. сумата от 838,80 (осемстотин тридесет и осем лева и 80 ст.) лева – разноски по делото.
Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му пред ОС3 Пловдив.
Съдия при Районен съд – Пловдив: _______/п./________________
4